هدف ما از زندگی مشترک چیست؟
همسر مناسب ودلخواه و شایسته چه کسی است؟
با چه موانعی در ازدواج روبرو هستیم؟۱ _پیش گفتار ‹‹‹ شما میخواهید از کدام دسته باشید؟ آیا چون همه ی مردم ازدواج میکنند ، می خواهید ازدواج کنید؟ آیا میخواهید همانند سایرین ازدواج کنید؟ آیا به خاطر داشتن فرزند یا بدلیل نیاز جنسی یا خواست پدر و مادر یا به تبعیت از یک رسم و عادت؟›››
۲ _ رسول اکرم(ص): در اسلام هیچ بنایی نزد خدا محبوب تر از ازدواج نیست
‹‹ از زیبا ترین و حساس ترین تصمیم های زندگی ، انتخاب همسر و آغاز زندگی مشترک است ››
امام صادق(ع): ازدواج با همسری را بپذیر که مورد علاقه ی توست
‹‹ رضایت کامل زن و مرد برای ازدواج ضروری است و پدر و مادر نباید کسی را وادار به ازدواج کنند و باید با کسی که مورد علاقه شما باشد ازدواج کنید و سعی کنید که اگر همسری که دارای ویژگی های ذکر شده در ادامه مطالب بودید آشنا شدید دو دستی بهش بچسبید که از دستتون نره و چنین شخصی لایق عشقی است که نه کورانه و نه کرانه است ››
امام علی(ع): علاقه شدید به چیزی آدمی را کور و کر می کند .
‹‹ داشتن قدرت انتخاب ارزشمند و مسئولیت زاست. برای موفق شدن در این مسئولیت ، باید با چشم باز عمل کرد و به انتخابی شایسته دست زد. لازمه چنین انتخابی، تسلط کامل بر شور و احساس جوانی است. همواره دیده ایم که محبت اولیه ، چشم وگوش را میبندد و عقل را به حاشا می راند به گونه ای که فریادهای خیر خواهانه ی عقل شنیده نمی شود›› لطافت روحی و ظرافت های عاطفی دختر ، آنگاه که در فضای محبت و علاقه جنس مخالف قرار میگیرد، احتمال نادیده گرفتن برخی واقعیت ها و کاستی ها را بدنبال دارد؛ به خصوص که دختران در ازدواج پیش قدم نمی شوند.در چنین مواقعی پدر که بر احساسات خود غلبه دارد و نیز دارای تجارب فراوان و شناخت جنس مرد است ، میتواند به سان باغبانی از گل لطیف و ظریف خویش مراقبت کند و به راهنمایی او بپردازد.
۳ _معیارهای همسر شایسته
اولین سنگ بنای خانواده انتخاب همسر خوب است . هر گونه سهل انگاری و تصمیم گیری عجولانه بیشتر تحت تاثیر احساسات و تحمیل بستگان و دوستان صورت میگیرد پشیمانی بعدی را بدنبال دارد .به همین علت پیشوایان دین راهنمایی های گران قدری کرده اند که به برخی اشاره می کنیم:
پیامبر اکرم (ص) فرمود: وقتی خواستگاری نزدتان آمد که اخلاق و دینداری او برایتان راضی کننده بود، با او ازدواج کنید.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: با کسی که همتا و هم شأن شما هستند ازدواج کنید و از میان آنها همسر انتخاب نمایید.
امام صادق (ع) فرمود: مرد مناسب همسری کسی است که ، پاکدامن و بر تأمین زندگی توانا باشد.
به قسمتهای قرمز که برای خود تعیین کرده اید یه بار دیگه نگاه کنید- ۵ شرط اساسی رو از یاد نبرید.
در نتیجه تا کنون معیارهای اصلی یه همسر را شناخته اید پس دکتر ،مهندس بودن ، پول دار بوده و نبودن ، سن و سال ، قیافه و …. همه معیارهای فرعی بوده که در زیر مجموعه هم کفو بودن جا میگیرد البته در هم کفوی مته به خشخاش نزنید و دنبال ایده ال نباشید.
اگه ماندید که کسی همتا و هم شان شما هست یا نه ببینید که طرف مقابل لیاقت شما رو داره یا نه و برعکس یعنی شما هم لیاقت داشتن طرف را دارید یا نه؟
۴ _راهای شناخت همسر:
تحقیق دریاره همسر آینده ، به اندازه ای که به کمک آن بتوان به شکلی مطمئن تصمیم گیری کرد ، امری ضروری است.تحقیق باید نتیجه بخش و در چار چوب معیارهای الهی صورت گیرد.
۱- تحقیق درباره خانواده همسر و موقعیت اعضای خانواده در محل زندگی و کار.
۲- شناخت دوستان همسر و کسانی که با آنها معاشرت بیشتری دارند.
۳- تحقیق درباره روحیات و خلقیات همسر در محل تحصیل یا کار.
۴- معاشرت خانواده در طرف با یکدیگر و بهره بردن از تجارب پدر و مادر در این معاشرت ها.
۵- مشورت با افراد قابل اعتماد و کاردان.
۶- گفت وگو با یکدیگر در جلسات حضوری و طرح نظرات و دیدگاها درباره موضوعات مختلف.
۵ _زمان ازدواج
نباید از یاد برد که ازدواج برای رفع نیاز طبیعی انجام میشود ، که اگر به این نیاز طبیعی در زمان و موقعیت مناسب پاسخ داده نشود ، مانند سایر نیازها اختلالات و مشکلات خاص خود را بدنبال دارد و آسیب های جبران ناپذیر روانی ، اخلاقی و اجتماعی وارد میکند. برخی از این نیازها نیاز جنسی و آرامش روحی و روانی ناشی از کنار همسر بودن ، اندکی پس از دوران بلوغ آغاز میشود. پاسخ گویی به این نیازها را نمی توان چندان به تاخیر انداخت.
بنابراین نباید فاصله ای میان بلوغ طبیعی و فکری با زمان ازدواج زیاد شود و تشکیل خانواده به تاخیر افتد . به همین دلیل پیشوایان ما همواره دختران و پسران را به ازدواج تشویق کرده و از پدران و مادران خواسته اند که شرایط لازم برای ازدواج آنها را فراهم کنند ( و دلیلی برای مانع شدن ازدواج وجود ندارد از جمله درس خواندن ، نداشتن شغل ‹ نه کار › و …{ البته به نظر بنده با مشکلات و توقعات زیادی که در این دوره و زمانه وجود داره نمیشه به این راحتی حرف زد} زیرا ازدواج باعث تکامل انسان صدعلاوه بیشتر از درس و هر چیز دیگر میشود و اگر به موقع به آن پاسخ داده نشود ضررهای ناخواسته را متحمل دختر و پسرهای جوان که به بلوغ فکری رسیده اند میکند)
پیامبر اکرم (ص) : برای دختران و پسران خود امکان ازدواج فراهم کنید تا خداوند اخلاقشان را نیکو کند و رزق و روزی آنها را توسعه دهد و عفاف و غیرت آنها را زیاد کند.
امام صادق (ع) : دو رکعت نماز شخص متاهل برتر از هفتاد رکعت نمازی است که شخص مجرد می خواند.
۶ _مشکلات پیش رو:
زن و شوهر با تدبیر و چاره اندیشی و همفکری باید در کنار هم، نه مقابل هم بتدریج از شمار مشکلات بکاهند . در عین حال با مدیریت و تدبیر خانواده میتوان بر بسیاری از مشکلات پیروز شد ( شما که قراره روزی پدر شید از همین حالا فکر مسکن برای فرزندت که روزی ۲۰ سالش میشه باش )
۱- نیاز به مسکن
۲- هزینه ازدواج و تامین خانواده
۳- طولانی شدن زمان تحصیل دانشگاهی
۴- توقعات غیر ضروری و بیجا که بر اثر آداب و رسوم غلط وجود دارد
۵- رقابت های نابجای خانوادگی ( با دختر عمه و خاله و ….وای وای وای)
الگو قرار ندادن روش پیشوایان دین و بی توجهی به راهنمایی های آنها
حلال است و [بر شما حلال است ازدواج با] زنان پاکدامن از مسلمان و زنان پاکدامن از کسانى که پیش از شما کتاب [آسمانى] به آنان داده شده به شرط آنکه مهرهایشان را به ایشان بدهید در حالى که خود پاکدامن باشید نه زناکار و نه آنکه زنان را در پنهانى دوست خود بگیرید و هر کس در ایمان خود شک کند قطعا عملش تباه شده و در آخرت از زیانکاران است.