وظایف بانوان نسبت به احکام الهى
احکام و دستورهاى الهى را در زمان رسول خدا(ص) باید از آن حضرت سؤال کرد و پس از ایشان از اوصیا و جانشینان معصوم او و در زمان غیبت صغرى از نوّابِ خاصّه امام زمان (عج) و اما در زمان غیبت کبرى، «یا باید شخص مجتهد باشد که بتواند احکام را از روى دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند، یا از راه احتیاط طورى به وظیفه خود عمل نماید که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است، مثلاً اگر عدّهاى از مجتهدین عملى را حرام مىدانند و عدّهاى دیگر مىگویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد، و اگر عملى را بعضى واجب و بعضى مستحب مىدانند، آن را به جا آورد؛ پس کسانى که مجتهد نیستند و نمىتوانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند(۱)».
عَنْ اَبىبَصیرٍ قالَ: دَخَلَتْ اُمّ خالِدِ العَبْدِیّه عَلى اَبى عَبْدِاللّهِ (ع) وَ اَناَ عِنْدَهُ فَقالَتْ: جُعِلْتُ فِداکَ اِنّهُ یَعْتَرینى قَراقِرٌ فى بَطْنى وَ قَدْ وَصَفَ لى اَطِبّأُ الْعَراقِ النّبیذَ بِالسّویقِ فَقالَ: ما یَمْنَعُکَ مِنْ شُرْبِهِ؟ فَقالَتْ: قَدْ قَلّدْتُکَ دینى. فَقالَ: فَلا تَذُوقى مِنْهُ قَطْرَه لا وَاللّهِ لاآذُنُ لَکِ فى قَطْرَه مِنْهُ فَاًِّنّما تَنْدَمینَ اِذا بَلَغَتْ نَفْسُکِ ههُنا وَ اَوْ مَئَبِیَدِهِ اِلى حَنْجِرَتِهِ – یَقُولُها ثَلاثاً – اَفَهْمِتِ؟ فَقالَتْ: نَعَمْ.(۲)
ابوبصیر مىگوید: نزد حضرت صادق (ع) بودم که زنى به نام امّخالد وارد شد و عرض کرد: جانم به فدایتان، گرفتار مرضى شده ام که پزشکان، خوردن شراب را برایم نسخه کرده اند (چه مىفرمایید؟) حضرت فرمود: چرا نخوردى؟ عرض کرد: من در دینم مقلّدِ شما هستم (نه مقلّد دیگران) حضرت فرمود: نه به خدا قسم، یک قطره از آن را هم اجازه چشیدن ندارى. سپس سه مرتبه فرمود: همانا زمانى که جانت به گلویت برسد پشیمان خواهى شد، آیا فهمیدى؟ عرض کرد: بلى. (ظاهراً معالجه او از طریق دیگرى هم امکانپذیر بوده است که امام(ع) به او اجازه نداده اند.)
مسأله: مسایلى که انسان غالباً به آنها احتیاج دارد، واجب است یاد بگیرد.(۳) (تا در هنگام عمل بر خلاف وظیفه شرعىِ خود رفتار نکند.)
سؤال: آیا زن مىتواند به مقام اجتهاد برسد یا خیر؟ لطفاً توضیح دهید؟
جواب : امکان رسیدن به رتبه اجتهاد براى زن هم هست، ولى نمىتوان مرجع تقلید براى دیگران باشد.(۴)
سؤال: آیا کسى که به مقام اجتهاد نایل شده جایز است از مجتهد دیگرى تقلید نماید؟
جواب: طبق نظر علماى امامیّه جایز نیست.(۵)
سؤال: بفرمایید زنِ شوهردار چگونه باید تقلید کند و مىتواند مجتهد دیگرى داشته باشد و اگر مىتواند منافاتى بالزوم اطاعت زن از شوهر دارد یا نه؟
جواب: زن، در تقلید مستقل است، ولى در امور زناشویى باید از شوهر اطاعت کند و بدون اجازه شوهر نمىتواند از منزل خارج شود.(۶)
سؤال: آیا درست است که تقلیدِ افرادِ خانواده (همسر و فرزند) تابع سرپرست خانواده مىباشد؟
جواب: در تقلید تبعیّت نیست.(۷)
سؤال: اگر زن از مجتهدى تقلید مىکند که کارى را واجب یا حرام دانسته و شوهر از مجتهدى تقلید مىکند که آن کار را واجب یا حرام نمىداند، آیا شوهر در این مورد مىتواند همسر خود را وادار به مخالفت با فتواى مرجع تقلیدش کند؟
جواب: خیر، بلکه بر زن واجب است طبق فتواى مرجع خود عمل کند.(۸)
وظیفه مرد در مقابل همسر و فرزندان
یا اَیّهَا الّذینَ امَنُوا قُوا اَنْفُسَکُمْ وَ اَهْلیکُمْ ناراً وَ قُودُهَا النّاسُ وَ الْحِجارَه عَلَیْها مَلائِکَه غِلاظٌ شِدادٌ لایَعْصُونَ اللّهَ ما اَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ مایُؤْمَروُنَ.(۹)
اى کسانى که ایمان آورده اید! خود و خانواده خویش را از آتشى که هیزمِ آن انسانها و سنگها است نگاهدارید، آتشى که فرشتگانى برآن گمارده شده که خشن و سختگیرند، و هرگز مخالفت فرمان خدا نمىکنند و دستورهاى او را دقیقاً اجرا مىنمایند.
نگهدارى خویشتن، به ترک معاصى و عدم تسلیم در برابر شهواتِ سرکش است، و نگهدارى خانواده، به تعلیم و تربیت و امر به معروف و نهى از منکر، و فراهم ساختن محیطى پاک و خالى از هرگونه آلودگى، در فضاى خانه و خانواده است.
از این آیه شریفه استفاده مىشود که حقِ زن و فرزند تنها به تأمین هزینه زندگى و مسکن و تغذیه آنها خلاصه نمىشود، بلکه مهمتر از آن، تغذیه روح و جان آنها و به کار گرفتن اصول تعلیم و تربیت صحیح است.(۱۰)
سؤال: آیا بر شوهر واجب است که مسایل مورد ابتلا و نیاز همسرش را به او بیاموزد؟
ج: واجب است به او تعلیم دهد و اگر خودش نمىتواند باید وسایل فراگیرى او را آماده سازد.(۱۱)
سؤال: آیا زن مىتواند بدون اجازه شوهر براى فراگیرى مسایلِ شرعى یا مسجد یا نماز جمعه یا مجالس مذهبى از خانه خارج شود؟
ج: اگر فراگیرىِ مسایل شرعى، از واجباتِ زن باشد و راهى براى فراگیرى ندارد جز به خروج از منزل، و مفسدهاى نداشته باشد، به قدرِ ضرورت و به اندازه واجب مىتواند خارج شود، ولى براى مسجد و غیره بدون اجازه نمىتواند خارج شود.(۱۲)
1- توضیح المسائل مراجع، مسأله ۱.
2- وسائل الشیعه، ج ۱۷، ص ۲۷۵.
3- توضیح المسائل مراجع، مسأله ۱۱.
4- استفتاآت امام، ج ۱، ص ۲۱، سؤال ۵۴؛ استفتائات جدید حضرت آیهالله مکارم، ج ۱، ص ۲۲، سؤال ۲۴.
5- تفصیل الشریعه فى شرح تحریر الوسیله «الاًّ جتهاد و التقلید» نوشته آیه الله فاضل لنکرانى، ص ۱۴.
6- استفتاآت امام، ج ۱، ص ۱۳، سؤال ۲۵؛ جامع المسائل حضرت آیهالله فاضل، ج ۲، ص ۶۴، سؤال ۲۲.
7- استفتاآت امام، ج ۱، ص ۱۳، سؤال ۲۴.
8- جامع المسائل حضرت آیه الله فاضل، ج ۱، ص ۶۴، سؤال ۲۳.
9- تحریم، ۶.
10- تفسیر نمونه، ج ۲۴، ص ۲۸۶.
11- صراط النجاه، ج ۳، ص ۲۵۸، سؤال ۷۷۲، مطابق با فتواى حضرت آیه الله خوئى۱ و آیه الله تبریزى.
12- جامع المسائل حضرت آیهالله فاضل، ج ۱، ص ۴۶۴، سؤال ۱۶۳۴.
وظایف بانوان

- آذر 24, 1391
- 00:00
- No Comments
- تعداد بازدید 128 نفر
- برچسب ها : آموزش و یادگیری, احکام, احکام، بانوان, دانستنيهاي خانم ها, دانستنی ها
اشتراک گذاری این صفحه در :

مشکلات طلاق
۱۴۰۴/۰۱/۲۳
بازتاب معنوی نامهای خوب
۱۴۰۴/۰۱/۲۲
عادت به مطالعه
۱۴۰۴/۰۱/۲۱
نکات ضروری در دوست داشتن همسر
۱۴۰۴/۰۱/۲۰
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۴۰۳/۰۹/۱۲
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۴۰۳/۰۸/۳۰
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۴۰۳/۰۸/۱۶
شیر مادر در سرنوشت روانی کودکان موثر است
۱۴۰۳/۰۵/۱۰
چگونه با لج بازی کودکان مقابله کنیم؟
۱۳۹۵/۰۶/۰۷
بدترین زمان نوشیدن شیر
۱۳۹۲/۰۶/۳۰
دانستنيهاى عاشورا براى نوجوانان
۱۳۹۳/۰۸/۱۳