تالاسمی
۸ ماه می میلادی مصادف با ۱۸ اردیبهشت ماه ، به نام “روز جهانی تالاسمی” نامگذاری شده است . هدف از نامگذاری این روز به نام این بیماری، توجه بیشتر مسئولین و مردم به مشکل تالاسمی است.
فراهم آوردن امکانات درمانی مطابق با استانداردهای جهانی و دستیابی به خون سالم و کافی برای همه بیماران تالاسمی و عدم تولد بیمار تالاسمی در ایران، اهداف عمده ای است که همه افراد و سازمان های درگیر در این بیماری به آنها می اندیشند و برای دستیابی به آن تلاش می کنند.حال در مورد نوع تغذیه این بیماران، برای شما توضیح می دهیم.
یک بیمار تالاسمی باید رژیم غذایی خاصی داشته باشد، زیرا مواد غذایی که برای بیشتر افراد مفید هستند، می توانند عوارض خطرناکی برای یک فرد تالاسمی به وجود آورند.
تالاسمی یک بیماری خونی ارثی است که می تواند مشکلات طولانی مدتی برای سلامتی فرد به همراه داشته باشد. به همین دلیل غذایی که یک بیمار تالاسمی می تواند بخورد، یا نباید بخورد، اهمیت زیادی دارد.
بیماران تالاسمی باید:
۱- مواد غذایی غنی از آهن را مصرف نکنند.
به این بیماران بایستی به طور مرتب خون تزریق شود. به همین دلیل مقدار زیادی آهن در بدنشان دارند که می تواند به قلب و سایر اندام های بدن آسیب برساند.حال مواد غذایی غنی از آهن را نام می برم:
گوشت گاو، گوسفند، جگر، لوبیا، حبوبات، سویا، کره و بادام زمینی، گندم، آلو، هندوانه، بروکلی، کشمش، اسفناج و سبزیجات سبز برگی شکل، نخودفرنگی و نخود.
کلسیم
۲- مواد غذایی غنی از کلسیم را به مقدار زیاد مصرف کنند.
این موضوع برای تقویت و حفظ سلامت استخوان ها مهم است. سست و شکننده شدن استخوان ها به عنوان یکی از عوارض این بیماری، مشکلات زیادی را برای تالاسمی ها به وجود می آورد.
شیر و لبنیات منبع غنی از کلسیم هستند.
فایده ی دیگر مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم مثل لبنیات این است که جذب آهن را در بدن کاهش می دهند.
۳- مواد غذایی غنی از ویتامین D را مصرف کنند.
ویتامین D برای جذب کلسیم در بدن لازم است. منابع غذایی ویتامین D شامل زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات و ماهی است.
هشدارهایی به بیمار تالاسمی:
۱- از قابلمه و ظروف آهنی برای پخت غذا استفاده نکنید، چون مقداری از آهن ظروف حین عمل پخت می تواند وارد غذای شما شود.
۲- مواد غذایی مثل آب پرتقال و آب سایر مرکبات را مصرف نکنید، زیرا جذب آهن را در بدن افزایش می دهند.
۳- مصرف چای و قهوه، جذب آهن را در بدن کاهش می دهد.
۴- همیشه برچسب مواد غذایی را که می خرید، بخوانید تا از مقدار آهن موجود در آنها مطلع شوید.
نیره ولدخانی – کارشناس علوم تغذیه