گشنیز (کنز بره)

گشنيز (کنز بره)

گشنیز Coriander
نام علمی Coriangrum sativumگیاه شناسی
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است . در بیشتر نقاط ایران نیز می روید . از زمانهای قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است .
بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می کرده است . در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند .
گشنیز گیاهی است علفی و یکساله ، برنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر نیز می رسد . برگهای آن به دو شکل ظاهر می شود آنهائی که در قاعده ساقه وجود دارد بشکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند .
قسمت مورد استفاده گیاه ،ساقه و برگ و میوه آن است . میوه گشنیز گرد و برنگ زرد می باشد . بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریبا بد بو است ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود . حتی نام لاتین گشنیز از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بد بو است .خواص طبی گشنیز
گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است
خواص تخم گشنیز از قرار زیر است
۱)تخم گشنیز را پودر کرده و با نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کنید برای تقویت بدن بسیار مفید است
۲)معده را تقویت می کند
۳)خوذن تخم گشنیز با غذا به هضم غذا کمک می کند
۴)ادرار آور است
۵)قاعده آور است
۶)کرم های معده و روده را از بین می برد
۷)برای برطرف کردن تب تیفوئید مفید است
۸)خاصیت ضد باکتری درد و بیماریهای عفونی روده را برطرف می کند
۹)تب های نوبه ای را از بین می برد
۱۰)برای نرم کردن سینه از جوشانده تخم گشنیز استفاده کنید
۱۱)جوشانده تخم گشنیز خواب آور است
۱۲)زکام را برطرف می کند
۱۲)تخم گشنیز شیر را در مادران شیر ده زیاد می کند
۱۳)برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید
۱۴)تقویت کننده قلب است
۱۵)جوشانده تخم گشنیز یا خوردن تخم گشنیز بوداده اسهال خونی را برطرف می کند
خواص برگ وساقه گشنیز
۱) گشنیز خواب آور است
۲)مسکن و آرام کننده است
۳)مسمومیت های حاصله از مواد پروتئینی را برطرف می کند
۴)با غذا گشنیز بخورید تا از ترش شدن غذا جلوگیری کند
۵)تشنگی را برطرف می کند
۶)طحال را تمیز و تقویت می کند
۷)برای فتق مفید است
۸)برای برطرف کردن بوب بد دهان سوپ گشنیز بخورید
۹)دل درد را برطرف می کند
طرز استفاده:
برای برطرف کردن دندان درد
حدود ۱۰ گرم تخم شگنیز را در چهار لیتر آب ریخته و بگذاریدبجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد آنرا کمی سرد کنید و در دهان مضمضه کنید تا درد دندان برطرف شود
برای شستن دهان و دندان
یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آّب جوش ریخته و بمدت ۵ دقیقه دم کنید سپس آنرا برای شستن دهان ،دندان و گلو غرغره کنید
سبزی آن به صورت خوراکی به مصرف میرسد و تخم آن نیز خواص دارویی دارد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا