کلیپ
پادکست
متن
بخش دوازدهم
در بحبوحه اغتشاشات یک سری شهدا داشتیم و حالا اینها گاهی اوقات مدافعان امنیت بودند گاهی اوقات مردم مظلومی بودند که توسط داعشیها کشته میشدند یکی از آنها فاجعه حرم شاهچراغ است. یکی از دردناکترین این فاجعهها یک خانواده بود که پدر و مادر و یکی از برادران کشته میشوند و این آقای آرتین میماند. هشتگهایی که دراینخصوص و پستهایی که در خصوص آرتین و آرشام سرایداران در اینستاگرام میخواست نشر شود اینستاگرام هم هشتگ را حذف میکرد. هم پستها را حذف میکرد. خب بالاخره طبق همان قواعد که اشاره کردیم این کار را میکنند.
اگر خاطرتان باشد دوتا نامه مقام معظم رهبری برای جوانان غربی آمریکای شمالی و اروپا نوشتند. این نامه و کسانی که این نامه را نشر میدادند محدود شدند. علتش هم همین است؛ یعنی این قوانینی که ما طبق آن قوانین در این خدمات داریم زیست میکنیم.
واقع امر این است که هیچچیزی به اسم آزادی مطلق در فضای مجازی وجود ندارد. هر نرمافزار و خدمت در فضای مجازی در چارچوب قوانینی که مدیرانش و خدماتدهندگان تدوین کردهاند دارد مدیریت میشود. انصاف قصه این است که فضای مجازی چیزی مثل یک زندان است. منتها یک زندان با دیوار شیشهای.
این عیناً در بازیهای ویدئویی هم وجود دارد. یعنی ما دیدیم در بازی ویدئویی مثلاً طرف حس میکرد جی تیای هر کاری میتواند انجام بدهد. من علاوهبرآن مثالهایی که در بحث جی تیای مطرح کردم میخواهم یک نکته جالبتوجهی به شما بگویم. من وقتی به چهها میگویم که خوب به پدر و مادر که نمیتوانید احترام بگذارید. به آدمها هم که نمیتوانید کمک کنید از اینور خیابان بیاید اینور خیابان؟
بگزار یک سؤال جدی و کلی از شما بپرسم به من بگویید کلاً در جی تیای چهکار خوبی میشود انجام داد؟ من چند بار این پرسش را از بچهها در مدرسه پرسیدم و مطرح کردم. بچهها هرچه فکر میکنند چیزی به ذهنشان هم نمیرسد. این خاصیت فضای مجازی است. واقعاً اینطوری است. این سالهایی که میخواست قانون حمایت از خدمات در ایران که مشهور شد به قانون صیانت تصویب بشود همین گرفتاری را داشتیم. یعنی این توهم آزادی و اختیار به یک قشری از بچههایی که دلداده اسلام و انقلاب و نظام و این مملکت بودند. استکبارستیز بودن متنفر از رژیم صهیونیستی آمریکا بودند. اما همه نرمافزارهای آمریکایی را استفاده میکردند. از فعالیت آنها در ایران دفاع میکردند. از هرگونه ایجاد محدودیت برای فعالیت اینها بدشان میآمد و مخالفت میکردند. همهاش بهخاطر این توهم عجیبوغریبی که این فضای مجازی به او تحمیل میکند. حس اینکه آزادیم. عرض کردم یک زندان است. منتها دیوارها شیشهای. یعنی اصلاً شما فکرش را هم نمیکنید که محصورید و حس میکنید واقعاً آزادید. اینقدر ماهرانه دارند این بستر را میچرخانند و میگردانند.
عین همین مسائل در ماهواره هم هست. الان ما شبکه پرس تیویمان فکر نکنید فقط در فضای مجازی محدود شده است. این پرس تیوی را، ما هم متأسفانه ماهواره مخابراتی نداریم. میخواهیم محتوی پرس تیوی را به اقصینقاط جهان بفرستیم باید برویم اجارهنشین ماهوارههای شرق و غرب بشویم که توسط آمریکا و انگلستان کنترل میشود. بعد وقتی محتوی پرس تیوی میرود در برخی از این کشورها نشر پیدا کند از طریق ماهواره، رایگان هم پخش میکنیم پولی هم نمیگیریم بابتش، نگاه میکنند میگویند که ایدادبیداد اگر این محتوا بخواهد برود! خب افکار روشن میشود و مردم متوجه جعلی بودن بسیاری از اخبار میشوند که از طریق سیانان و بیبیسی و انبیسی نیوز و امثالهم نشر پیدا میکند و ممکن است متمایل بشوند به جمهوری اسلامی، به جبهه مقاومت و ضد امپریالیزم و امثالهم. یک همچین اتفاقی وقتی میخواهد بیفتد چهکار میکنند؟ خیلی آسان جلوی پخش پرس تیوی را میگیرند. خیلی آسان…
این توهم در لایههای مختلف به ما لطمه زده شما میبینید یکباره نماینده مجلس مثل نماینده کنگره آمریکا یا مجلس سنا عمل نمیکند که تیکتاک را بیاورند استیضاحش کنند. دفاع میکند. میاید در صداوسیما ناظر به فعالیت آنها در کشور ما حرف میزند. درحالیکه بچه انقلابی هست. معارض و معاند نیست و طیف سیاسیشان طرفدار آقا است. اینها بهخاطر همین اطلاعات غلط و باورهای غلطی است که ما درباره فضای مجازی داریم.
میخواهم جمعبندی کنم این دو بخش را. کلاً به بچههایی که حس میکنند آزادی و اختیار هست و حس میکنند محیط امن است و هر کاری دوست دارند میتوانند انجام بدهند. هرچه دوست دارند میتوانند بگویند. هرچه هر کی بخواهد میتواند بگوید، توهم سوم خلق میشود و آنهم این که جریان آزاد اطلاعات وجود دارد در فضای مجازی.
چون جریان آزاد اطلاعات است و همگان هم چیز را میگویند پس من میتوانم از دریچه فضای مجازی به حقایق عالم دست پیدا کنم. این توهم سوم است که میخواهیم در جلسهی بعدی راجع به آن گفتگو کنیم
والسلام علیکم و رحمه الله