کلیپ
پادکست
متن
بخش شانزدهم
بهقدری گوگل میتواند با این دستکاری در نتایج جستجو روی افکار عمومی تأثیرگذار باشد که مجامع قانونگذاری و تصمیمگیری آمریکا اینها را بهخاطر دخالت در انتخابات خواستند و میخواهند محاکمهاش کنند. فیلم را با هم ببینیم.
پخش کلیپ: آرون کالُر مدیر یک شبکه اجتماعی است نابغهای جوان که شبکهاش را با بودجه سازمان اطلاعاتی آمریکا براه انداخته است حالا نشسته به چانهزنی با مدیر سیا بر سر کموزیاد اطلاعاتی که قرار است از حساب کاربرانش در اختیار آنها بگذارد این بخشی از داستان فیلم سینمایی جیسون بورن است محصول ۲۰۱۶ آمریکا روایتی که مدیر اندیشکدهی توسعه و تحقیق سیاسی درمجموع گزارشهایش ثابت کرده ما بهازای بیرونی دارد. نفیس احمد میگوید بودجه اولیه کار این دو جوان را همنهادهای اطلاعاتی آمریکا تأمین کردند سال ۱۹۹۶.
لری پیج و سرگئی برین دو دانشجوی دانشگاه استنفورد که حاصل پروژه دکترایشان شد راهاندازی گوگل. حالا بیشتر از دو دهه است آدمهای زیادی در گوشهوکنار دنیا برای رسیدن به پاسخ سؤالهای بیجوابشان از این صفحه سراغ میگیرند. موتور جستجویی که عضو مؤسسه تحقیقات رفتاری و فناوری آمریکا میگوید پاسخگوی مطمئنی نیست [از قول او]:”من اینجا اسم خودم رو سرچ کردم؛ اما این من نیستم، این نتیجه جستجو در یکی از قویترین موتورهای جستجوی جهان است و البته این یک کار فردی نیست اینجا یکسری الگوریتمهای خاص نوشته شده تا جستجو به نتایج دلخواه آنها برسند.“
ادامه صدای گوینده کلیپ: نتیجه انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا که اعلام شد میان حدس و گمانهایی که درباره تخلفات احتمالی انتخابات مطرح بود نام کمپانیهای بزرگ فناوری این کشور هم به میان آمد صحبت از ترفندهای مختلف مالکان، کاربران و حتی سازمانهای اطلاعاتی کشورهای مختلف بود که غیرمستقیم بر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اثر گذاشتهاند. شبیه موضوعی که بعد از انتخابات محور تحقیقات دکتر ابستاین و همکارانش شد.
[از قول او]:”اگر گوگل بخواهد یک انتخابات خاص را در نظر بگیرد کافی است دست بگذارد روی رأیدهندههای که هنوز مردد و بعد اطلاعات دستکاری شدهای از کاندیدای موردنظرش را برای آنها بفرستد.”
ادامه صدای گوینده کلیپ: این یکی از خروجیهای این پروژهی تحقیقاتی بود این گزارهها البته به دنیای سیاست منحصر نمیشود حدود سه ماه پیش بود که یک مؤسسه نظارتی اقتصادی گزارشی منتشر کرد دربارهی بدهبستانهای مالکان گوگل با دانشگاههای آمریکا و انگلیس. گزارشی که میگوید گوگل سالانه میلیونها دلار مساعده میدهد و پروژههای تحقیقاتی تا نتیجهشان حمایت از سیاستهای کلی این شرکت شود. حالا در مجلس سنای آمریکا پرونده تخلفات شرکتهای فناوری در انتخابات گذشته به جریان افتاده دهم آبان که برسد مدیران گوگل، فیسبوک، توییتر و چند کمپانی دیگر باید اینجا حاضر شوند و درباره اوضاعواحوال زیرمجموعههایشان در روزهای انتخابات توضیح بدهند و شرکتهایی که همفکران نظیف احمد دکتر ابستاین و سازندگان جیسون بورن میگویند بنایشان برای همکاری با سازمانهای اطلاعاتی آمریکا گذاشته شد؛ اما حالا متهم هستند به فراهمکردن زمینه برای دستدرازی به امنیت ملی این کشور. نامهایی که انگار مثال نقض شدند برای آن قول مشهور شدند چاقوهایی که گاهی هم دسته خودشان را زخمی میکنند.
اتمام کلیپ
آنها خیلی حساساند واقعاً به افکارشان افکار عمومی مردم. مقداری به نظر میرسد روی آن ناآگاهیها، کاهلیهایی در بین مسئولین کشور ما رخداده است. من میخواهم یک نمونه از دستکاری گوگل در افکار عمومی ایرانیها را در ایام اغتشاشات به شما نشان بدهم و پیشاپیش عذرخواهی میکنم بهخاطر تعابیر و اخباری که گوگل اینجا نشان میدهد. سرویس خبری گوگل روی تلفن همراه در فیلم دوم تاریخ هم مشخص هست آبانماه ۱۴۰۱ ببینید چه خبرهایی نشان میدهد و وقتی بچهای که تلویزیون نمیبیند رادیو گوش نمیکند روزنامههای انقلابی را نمیخواند و خیلی حضور فیزیکی در جامعه ندارد هرچه است از طریق فضای مجازی است. آیا او قانع نمیشود که بیاید در خیابان؟ ببینیم فیلمها را.
پخش فیلم بدون صدا
دیدیم که چه خبر است و چطور ذهنها را میتواند مشوش کند با اخبار زرد سیاه کثیف و خیلی بد و ناامیدکننده و اغواکننده به سمت اغتشاشات.
درباره گوگل حرف زدیم بهعنوان یک موتور جستجو میخواهیم درباره دانشنامه و شبکههای اجتماعی با شما گفتگو کنیم و اینکه این نحوه مدیریت ذهن و جهتدهی و یک جنگ تمامعیار نیمهسخت و نرم دشمن علیه جمهوری اسلامی چطور اتفاق میافتد در جلسه بعد انشاءالله والسلام علیکم و رحمهالله.