صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۱۸- دستیابی به حقیقت- قسمت پنجم

متن

بخش هفدهم

اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسم‌الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب‌العالمین و الصلاه و السلام علی خاتم الانبیاء و المرسلین ابی القاسم المصطفی محمد اللهم علی‌محمد و آل محمد و عجل فرجهم

 با آخرین جلسه از ارائه‌ی نود و یک درصد حقایق پنهان فضای مجازی و باورهای نادرست درباره فضای مجازی خدمتتان هستیم. دو بخش دارد این جلسه. یک بخش آن که در ادامه بحث جلسه قبلی است که آنجا گفتیم یک موتور جستجو چگونه می‌تواند دسترسی شما به اطلاعات را مدیریت کند و کاری کند که شما به چیزی بیندیشید که او دوست دارد. این چگونه اندیشیدن را هم حتی می‌تواند در قالب جنگ شناختی به شما تحمیل کند.

این جلسه می‌خواهیم راجع‌به همین کاری که موتور جستجو می‌کرد، حالا شبکه‌های اجتماعی و دانشنامه‌ها چگونه این کار را می‌کنند باهم گفت‌وگو کنیم. یک بخش این است. یک بخش هم این که خب حالا این‌که در اطلاعات را مهندسی می‌کند. آزادی و احترام که نداریم. اطلاعات ما هم که در اختیارشان است. مجموعاً باورهای نادرست بسیار زیاد دیگری خلق می‌کنند برای ما. ما حالا آمدیم یک سری باورهای نادرست درباره جمهوری اسلامی را به‌عنوان‌مثال مطرح کردیم و در بخش دوم این را هم می‌بینیم

 برویم سراغ ویکی‌پدیا که خیلی قشنگ مهندسی می‌کند. عکسی که می‌بینید صفحه ویکی‌پدیای مهسا امینی همین دختری که به‌واقع در اثر بیماری که سابقاً داشت فوت کرده بود؛ ولی ویکی‌پدیا دارد می‌گوید به‌خاطر ضربه‌ای که به جمجمه‌اش خورد و این ضربه را با باطوم، نیروی انتظامی به سر او زد او را کشته شد.

 خوب ویکی‌پدیا درواقع یک دانشنامه است و قابل‌ویرایش. یعنی کسی می‌آید یک چیزی می‌نویسد شما قبول ندارید و می‌روید یک چیز دیگر می‌نویسید. تکمیلش می‌کنید. ناقص است اصلاً، اصلاحش می‌کنید. منبع ارائه می‌کنید در مقابل منبع او. جرح‌وتعدیلش می‌کنید. خب این کمک می‌کند که یک اطلاعات درباره یک چیزی خیلی جامع و کامل و همه‌جانبه بشود. ما می‌خواهیم همین کار را در صفحه مهسا امینی انجام بدهیم.

شما همین‌الان با موبایلتان خیلی خوب است انجام بدهید. مثلاً در موتور جستجو بنویسید مهسا امینی قطعاً اولین سایتی که به شما گوگل پیشنهاد می‌دهد ویکی‌پدیا است. ببینید ویکی‌پدیا. روی صفحه ویکی‌پدیا کلیک کنید می‌شود صفحه را بینید. خب! اینجا که ما فلش زدیم. الان من مقداری زوم می‌کنم شما ببینید یک فلش زدم. فلش قرمز این علامت قفل وجود دارد. در موبایلتان روی این علامت قفل اگر کلیک کنید یک توضیحی می‌دهد. می‌گوید: این صفحه برای جلوگیری از خراب‌کاری خراب‌کاران محافظت شده است. یعنی به شما اجازه داده نمی‌شود درباره‌ی مهسا امینی اطلاعات دیگری دارید مطرح کنید. همین است که اینها روایت کردند. تمام شد. خیلی راحت صفحه قفل‌شده است. فقط مهسا امینی نیست!

خیلی صفحات این‌طوری هستند؛ مثلاً در خصوص آرتین سرایداران. تا یک زمانی که این عکس مربوط به آن یک زمانی است، این سند این عکس مال آن یک زمانی است. یعنی عکسی است که علامت قفل ندارد. ولی هیچ محتوایی درباره آرتین سرایداران در صفحه ویکی‌پدیایش وجود ندارد. یک عکس و دو خط مطلب، تمام شد. حالا شما الان از آن یک زمانی عبور کردیم. ما عمداً درواقع عکس را اصلاح نکردیم. شما الان آرتین سرایداران ویکی‌پدیا جستجو کنید. خوب که ویکی‌پدیا می‌آید بالا. کلیک کنید. روی صفحه‌اش قفل است. یعنی این صفحه هم اجازه ویرایش ندارید. این صفحه‌ای است که دیگر داعش اعتراف کرده گفت ما کشتیم.

ما خیلی استفاده‌ها می‌توانیم از این فرد بکنیم. از مظلومیتش از اتفاقات ناگواری که برای پدر و مادر و برادرش در شهادتشان اتفاق افتاد. خوب خیلی می‌شود استفاده کرد برای مظلومیت مردم در این اغتشاشات و مظلومیت جمهوری اسلامی. اما ویکی‌پدیا اجازه نمی‌دهد این کار را انجام بدهیم. صفحه شهید عزیزمان آرمان علی وردی هم همین‌طور. آن جوری که دوست داشتند این را روایت کردند. آن جوری که دوست داشتند حرف زدند و صفحه را هم قفل کردند دیگر اجازه نمی‌دهند شما کاری بکنید. صفحه مقام معظم رهبری هم همین است. هرچه گفتند درباره مقام معظم رهبری همینی است که اینجاست.

حالا شما صدها نکته دارید یا به صدها ادعای اینجا انتقاد دارید و می‌خواهید بگویید آقا دروغ است. جعل است. اشتباه است. نادرست است. ناقص است. به شما اجازه نمی‌دهند. خب یک اعتماد کاملی انصافاً به ویکی‌پدیا وجود دارد بین نوجوانان جوانان و عموم مردم. این اعتماد موجب می‌شود که هرچه اینجا ببینند بگویند دیگر همین است و درست است. غیرقابل‌تصور است برایشان که غیر این باشد.

محتوای درس
به بالا بروید