کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد حائری شیرازی
عنوان: مقصود از روایت سرور بودن فرزند تا هفت سال چیست
سوال: مقصود از روایاتی که میگویند کودک تا هفت سال سرور و آقا است، چیست؟
آیت الله حائری: ببینید بچه وارد عالم ما میشود. این عالم برای او تازگی دارد. دوست و دشمن خودش را تمیز نمیدهد. افرادی را میبیند دست دارند، پا دارند، زبان دارند، همه چیز دارند و خودش را میبیند که نه دستی دارد، نه پایی دارد، نه زبانی دارد، نه هیچ چیز. ضعف خودش را میبیند و قدرت نزدیکانش را میبیند. به کمترین چیزی ممکن است بدبین بشود، بترسد از آن، وحشت کند از آن. اینها به او باید حالی کنند ما دوست تو هستیم، ما خیرخواه تو هستیم، به ما اعتماد کن.
خب شما میخواهید بگویید این کار بد است، نکند، او فکر میکند شما میخواهید دیکتاتوری به او بکنید؛ چون ضعیف است، میخواهید از ضعف او سوءاستفاده کنید؛ در نتیجه بدبین میشود به ما. امر و نهیای که به بچههای ۸ ساله، ۹ ساله میکنید، با این کودک زیر ۷ سال نکنید. مثل رفتار با رئیستان، با او رفتار کنید؛ شما به رئیس خودتان خیرخواهانه تذکراتتان را میدهید، میگویید این خطر دارد، این نباید بشود، این جوری نمیشود. اما چه جوری حرف میزنید؟ خیلی مواظب هستید به او برنخورد.
این بچه را هم امر و نهی میکنید، اما یک جوری که به او برنخورد؛ آقا باشد. چرا؟ چون این بچه، دو جنبه دارد؛ جنبه فطرت دارد، جنبه طبیعت دارد. طبیعت بازیگر است، بده و بستان دارد، اهل معامله است. تا بچه جو را، جو وحشت ببیند، طبیعتش را مأمور مقابله میکند؛ فطرت قائم میشود، فطرت مستتر میشود.
انسان وقتی طبیعتش همهکاره میشود، زورگو میشود، ظالم میشود، ستمکار میشود. این طبیعت همان جهل انسان است، ۷۰ صفت جهل، فرصت پیدا میکنند و میآیند زمامداری میکنند، بچه دروغگو میشود، منافق میشود، بدذات میشود، اذیتکن میشود، زیرزیرکارکن میشود، یک آتشی به پا میکند.
چرا؟ چون فطرت اهل التماس نیست، اهل تقاضا و خواهش نیست، فطرت عزت دارد، فطرت مناعتطبع بالایی دارد؛ هر جا دید که رعایت نمیشود، قهر میکند. این که میگویند پدر و مادر، بچه را سرور خودشان ببینند، الولد امیر سبع سنین این برای این است که فطرت ناز نکند، فطرت قهر نکند، چون اگر فطرت قهر کرد، طبیعت فرصت پیدا میکند یا که از آن نخالههای عجیب و غریب میشود، به خاطر این خشونت.
اما وقتی شما اعتمادش را با احترام، تکریم، شخصیتدادن، محبت کردن، مسئول دانستن جلب کردید، فطرت او روی کار میآید. با فطرت خودتان بستری برای این که فطرت او بیاید جلو و مدیر بشود را فراهم میکنید. خوب بچه وقتی که احساس حرمت میکند، عزت میکند، اقتدار میکند؛ اعتماد میکند و وقتی اعتماد میکند، فطرت میآید جلو. فطرت وقتی حاکم شد، طبیعت میرود در سایه.