۴۹.عوامل فروپاشی خانواده

متن

بسم الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد رفیعی

عنوان: عوامل فروپاشی خانواده

در یک تقسیم‌بندی خانواده‌ها را به سه قسم تقسیم کردیم: خانواده‌های پیوسته (موفق)، گسسته (نیمه‌موفق) و گسیخته (ناموفق)

در قسمت قبل شاخصه‌هایی را برای دو قسم اول اشاره کردیم. در این قسمت اشاره‌ای خواهیم داشت به خانواده‌های گسیخته یا ناموفق که متأسفانه در نهایت این‌ها منجربه طلاق، جدایی و از هم پاشیدن این نهاد میشود.

این خانواده‌ها باید بدانند که این عوامل چیست تا بتوانند از گسیختن واز هم پاشیدن پرهیز کنند.

ویژگی‌های خانواده‌ی گسیخته یا ناموفق:

  • استبداد و خودمحوری یکی از ویژگی‌های موجود در این خانواده‌ها است. چه از ناحیه مرد و چه از طرف زن!

متأسفانه خیلی‌ها خانه را با مسافرخانه اشتباه میگیرند، به ویژه از از طرف آقایان که فکر میکنند خانه فقط محل استراحت و غذاخوردن آنها میباشند.

در حالی که دقت ندارند که خانواده و خانه یک کانون است. محل اظهار محبت است.

در روایات داریم زمانی که پیغمبر اکرم (ص) وارد خانه می‌شدند وقتشان را به سه بخش تقسیم میکردند: یک وقتی را برای خدا و عبادت میگذاشتند، یک زمانی را برای خودشان و یک جزئی را هم برای خانواده‌شان قرار می‌دادند.

  • در خانواده‌های گسیخته حقوق افراد ضایع می‌شود. نه حق زن، نه حق مرد و نه حقوق مشترک رعایت میشود.

همانطور که می‌دانید برای تحکیم خانواده‌، مهمترین اصل رعایت حقوق میباشد.

  • دیگر ویژگی این خانواده که قالبا به جدایی ختم می‌شود، خیانت و دروغ است. در این خانواده‌ها صداقت و امانتداری نیست. و لذا منجر به ایجاد ارتباطات نادرست میشود.

زن و مرد اعتمادی به یکدیگر ندارند و بسیاری از آسیب‌های اجتماعی ناشی از این روح بی‌اعتمادی است.

اینکه میبینیم حضرت زهرا (س) در آخرین لحظات زندگی نورانی‌شان به امیرالمومنین (ع) عرضه داشتند: “من در زندگی با تو نه دروغ گفتم و نه خیانت و هرگز با تو مخالفت نکردم!”

معلوم است که ایشان معصوم و نورانی است. ازدواج ایشان آسمانی بوده است. و منظور آموزش به ما است که در زندگی مشترک زن نسبت به مرد و مرد نسبت به زن، دروغ و خیانت و ناسازگاری نباید داشته باشد.

  • در خانواده‌های ناموفق بدزبانی افراطی وجود دارد. و بیشتر درگیری‌ها ناشی از این بدزبانی‌ها و تندی الفاظ میباشد.
  • متأسفانه در خانواده‌های از هم گسیخته، دین و معنویت جایی ندارد. در حالی که دین و معنویت یکی از عوامل استحکام خانواده است.

همانطور که در قبل اشاره کرده بودیم که ازدواج از نشانه‌های خدا بوده و عبادت است. تکمیل دین است.

می‌دانیم که حضرت زهرا ‌(س) در همان شب اولی که به منزل امیرالمومنین (ع) آمدند، صحبت از نماز و محل عبادت و قیامت داشته‌اند.

  • در خانواده‌ای که دین جایگاهی نداشته باشد، حقوق ضایع بشود، استبداد و خودمحوری باشد، روابط هنجارشکنانه باشد، حریم‌ها بشکند؛ متأسفانه گاهی اوقات اعتیاد در این خانواده‌ها حاکم میشود.

در این دو قسمت به بیان ویژگی‌های این سه نوع خانواده پرداختیم.

جقدر خوب است که قبل از تشکیل خانواده به این موضوعات فکر کنیم. خانواده زمانی ارزش دارد که پیوسته، موفق و محکم باشد. اما اگر گسسته (نیمه موفق) یا گسیخته (ناموفق) شد، باید شاهد طلاق و جدایی در جامعه باشیم.

اما این سوال مطرح میشود که برای رسیدن به خانواده موفق، مستحکم و تأثیرگذار چه باید کرد؟

در این سلسله برنامه‌ها عوامل تحکیم خانواده، وظایفی که برعهده زن و شوهر است را بیان خواهیم کرد که شناخت این وظایف در نخستین گام کمک خواهد کرد که خانواده مستحکمی داشته باشیم و در گام بعدی باید آسیب‌ها را بشناسیم.

در زندگی مشترک یک سری آسیب‌هایی وجود دارد همانطور که میدانید: ” لکلّ شیء آفه”، هرچیزی آفتی دارد. اگر آسیب‌ها را نشناسیم ممکن است که ناخواسته به آنها مبتلا بشویم.

محتوای درس
اسکرول به بالا