آیا میدانید که میتوان با نگاههای محبتآمیز در طول روز، عشق را خیلی سریعتر و تأثیرگذارتر از کلام به یکدیگر منتقل کرد! همسران به تعداد راههای ارتباطیای که میتوانند با یکدیگر داشته باشند، نیاز به یادگیری مهارتهای مربوطه نیز دارند تا بتوانند روابطی هنرمندانه و عاطفی را با همسر خود برقرار کنند.
پذیرش تفاوتها
اولین نکتهای که زوجین باید مدنظر قرار دهند پذیرش تفاوتهاست. هیچ دو اثر انگشتی در این کره خاکی همانند هم نیستند؛ وقتی تفاوت، جزو سرشت آدمی است، چگونه میتوان توقع داشت که زوجین، دقیقاً در تمام روحیات، سلایق و حالات، مانند هم باشند
اشتباه در زندگی زناشویی
از پذیرش اشتباهات خود در قبال همسرتان خودداری نکنید و حتماً از او به خاطر اشتباهات زندگی پوزش بخواهید. حتی میتوانید در کنار این عذرخواهی برای او هدیهای بخرید. وقتی برای اشتباهات، شجاعانه معذرت میخواهید، دیوار کمالطلبیهای کاذب، تسلط و قدرتطلبیهای بیمارگون را فرو میریزید و با یک معذرتخواهی ساده، راه را برای صمیمیتی بیش از پیش آماده میکنید.
تنظیم توقعات
سطح توقعات را کاهش دهید. توقعات هر یک از زوجین از دیگری باید بر اساس توانمندیهای او باشد و نه بیشتر. عدم توجه به این نکته مهم، خانواده را در معرض اختلاف و کشمکشهای بیپایان قرار داده و حتى تا پرتگاه طلاق پیش میبرد. البته هرکدام از زوجین وظیفه دارند تمام تلاش خود را برای بهبود زندگی همسرشان بهکار گیرند ولی با این حال نباید از طرف مقابل، توقع بسیار داشته باشند.
چسبِ زندگی
رابطه جنسی، چسب زندگی است. زوجین نباید از این لطف خدادادی غافل شوند و اگر به هر دلیل این رابطه رو به سردی بیش از حد رفته، باید برای ریشهیابی و رفع مشکل و یا احیاناً درمان آن اقدام کنند.
مدیریت روابط
زوجین اگر متوجه دخالتهای بیجا و بیش از حد والدین خود در زندگیشان بشوند باید رفتوآمد خود را با آنها مدیریت کنند و در صورت نیاز تعداد آن را کاهش داده و زمانی به آنها سر بزنند که آمادگی روحی برای مهمانداری دارند؛ در ضمن رابطه عاطفی خود را با والدین همسر خود محترمانه و محبتآمیز نموده و نزد آنها از همدیگر شکایت نکنند.
دیدن خوبیها
یکی از خطرات مهم در سر راه صمیمت پدیده ناسپاسی همسران از یکدیگر است. هم شکر خداوند واجب است و هم طبق این قاعده که «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق»، تشکر از واسطه لطف، لازم؛ البته زوجین باید بدانند که اگر همسرشان به هر دلیل از آنها تشکر نکرد، آنها از نیکی کردن به او منصرف نشوند چراکه خداوند ناظر است و پاداشدهنده. امیر مؤمنان علی(ع) میفرمایند «کسی که از تو سپاسگزاری نمیکند، نباید تو را نسبت به نیکی کردن، بیرغبت سازد؛ زیرا بیتردید، کسی که از کار تو بهرهای نمیبرد (خداوند) از تو قدردانی میکند و از سپاسگزاری این کس، به بیش از آن چیزی میرسی که فرد ناسپاس فروگذاشته است و خداوند، نیکوکاران را دوست میدارد.»۲
مدیریت انتقاد
مراقب آفتهای انتقاد باشید! رفتار اشتباه همسر را نقد کنید نه شخصیت او ربر ا؛ خی در انتقادهایشان عادت کردهاند از کلمات «همیشه» و «هرگز» استفاده کنند؛ مثلاً «تو همیشه… هستی». اینگونه انتقادها، سمی مهلک برای رابطه عاطفی هستند. بکوشید انتقاد را در پوشش «پیشنهاد» و حتی «سؤال» مطرح کنید؛ مثلاً «آیا بهتر نیست در این مواقع …»؛ «به نظرت چرا به ما بیاحترامی کردند؟» و… . قبل از شروع انتقاد، از نقاط قوت همسر خود تقدیر کنید تا اطمینان یابد که شما خدماتش را نیز در نظر دارید! با این کار زمینه بهتری را برای پذیرش انتقاد در او فراهم کردهاید. در هنگام انتقاد کردن همیشه خود را صددرصد بر حق ندانید، شاید طرف شما دلیلی داشته باشد که با شنیدن آن کاملاً قانع شوید.
پیامبر خدا(ص) میفرمایند: آیا شما را از زورمندترین فردتان خبر ندهم؟! کسی که در هنگام خشم، خویشتندار است.
مدیریت خشم
خراب کردن، هنر نمیخواهد؛ این ساختن است که هنر میخواهد. خشم نابهجا، زمینه جدا شدن روحی زوجین را از یکدیگر فراهم میآورد. فوران خشم، قضاوتها را ناعادلانه، رفتارها را آزاردهنده و خواستهها را خودخواهانه میکند.
محبت با طعم خلاقیت
از جادوی واژهها غافل نشوید؛ واژهها گرما میآفرینند و یا سرما تولید میکنند؛ جملههایی بهظاهر ساده اما صمیمتساز و یا زمینهساز طلاق عاطفی؛ بهکارگیری درست، صادقانه و متنوع جملههای زیبا و محبتآمیز از صمیمیت شما حفاظت میکند. «دوستت دارم»، «دلم برایت تنگ شده بود»، «از کنار تو بودن، احساس لذت و آرامش میکنم» و… .
توجه توجه
هیچگاه فراموش نکنید که ازدواج، قرارداد توجه است. توجه به نیازهای همدیگر؛ توجه اگر بر اساس اولویتبندی نیازهای طرف مقابل باشد، صمیمیت بهدنبال میآورد و عدم توجه به آن، زمینهساز تدریجی بروز طلاق عاطفی است؛
اولویت نیاز در معمول مردان به ترتیب عبارت است از ارضای جنسی، همراهی در تفریحات، جذابیت جسمانی، حمایت از نقش شوهری، پدری و مورد تحسین واقع شدن؛ و نیاز معمول زنان به ترتیب عبارت است از محبت، گفتوگو، صداقت، حمایت مالی و تعهد خانوادگی. برخی مردان و زنان تلاش میکنند تا بر اساس اولویتبندی نیازهای خودشان، به طرف مقابل توجه کنند، از همین رو معمولاً تلاششان در جلب رضایت شریک زندگیشان بینتیجه میماند و یا کم اثر است.
آرامبخشهای زنده
تصور خیلی از ما بر این است که نگهداری از کودکان، کاری بسیار سخت و پردردسر است و همیشه از آن فراری هستیم. در ظاهر ممکن است اینچنین بهنظر برسد، اما واقعیت چیز دیگری است. تحقیقات نشان داده است که پدر و مادرهایی که بعد از یک روز کاری سخت و پرالتهاب به خانه بازگشتهاند و به نگهداری از کودکشان مشغول شدهاند، خیلی زودتر به آرامش رسیدهاند تا زوجهای بدون فرزند.
عشق فراگیر و واقعی
زندگی شیرین میشود! باور کنید که این جمله نتیجه سالها بررسی محققان است، آنها معتقدند با ورود بچه به زندگی مشترک، بهطور غریزی، احساس مهربانی و علاقه زوجها به یکدیگر بیشتر میشود و به هم وابستگی بیشتری پیدا میکنند. عشقی که پدر و مادرها نسبت به فرزندانشان دارند و لذتی که از این دوست داشتن میبرند، نمونه آن را در هیچ جای دیگری نمیتوانید پیدا کنید حتی در افسانهها!
سرمایهگذاری برای آینده
زمانی که در اوج جوانی هستیم، هیچ احتیاجی به اینکه کسی از ما مراقبت کند نداریم، ولی آیا در سنین بالاتر نیز این موضوع صدق میکند؟ مسلماً جواب منفی است. بهطور کاملاً طبیعی با افزایش سن، قدرت جسمانی انسانها کاهش مییابد و احتیاج به کسانی دارند که عصای دستشان در زمان پیری بشوند، چه بهتر که این تکیهگاه، فرزند و یا نوهتان باشد و نه شخصی غریبه.
احساس غرور مضاعف
خیلی از ما به شغل، اتومبیل و یا خانهمان میبالیم، ولی هیچ لذت و افتخاری بالاتر از این نیست که فرزندمان را بهخاطر هوش و ذکاوت و موفقیتهایش تشویق کنند و همیشه از شما به عنوان پدر و مادری با درایت، در تربیت فرزندتان یاد کنند، پس نخواهید این احساس غرور را از دست بدهید!