وقتی شایعه پرسه میزند
در عصر نفوذ و حضور بیدروپیکر فضای مجازی، خواسته یا ناخواسته، شایعات و شبهات، با زندگی روزمره ایرانیها گره خوردهاند. درباره آنها و آلودگیهایی که منتشر میکنند چه میتوان کرد؟
بهترین کار واکسینه کردن قلبها و مغزهاست تا خود مجهز به سلاح قدرتمند تفکر انتقادی و پاسخگویی منطقی بشوند و عیار راستی و ناراستی آنان را به محک عقل و استدلال بسنجند. شایعات و شبهات البته میتوانند فرصتی هم باشند برای رشد بیشتر جامعه.
درباره انقلاب اسلامی ایران و روشنایی شگرفی که در نگاه مردم جهان به استبداد و استکبار ایجاد کرد، و درباره نظام مترقی ولایتفقیه و بینشها و حرکتهایی که در دنیا پدید آورد، طبیعی است که آماج شایعهها، تیرهای شبههها و بوقهای دروغپردازیها بیشتر از هر کجای دنیا باشد. سخت است که بتوان همه شبهات و دروغها را تکبهتک پاسخ داد، اما میتوان به مخاطب الگویی ارائه کرد که با دیدن موارد مشابه، خود بتواند به تشخیص درست از دروغ و هجمه دست یابد.
کتاب شایعات رایج فضای مجازی (شایعات سیاسی) که زحمت تدوین آن را خانم دکتر الهه خانی آرانی کشیدهاند، حاصل پنج سال تلاش گروهی از استادان دانشگاه در صفحات روشنگری برای پاسخگویی به شایعات و شبهات رایج فضای مجازی است. این کتاب در چهار بخش کلی جمعآوریشده است:
- شایعات عصر پهلوی (رضاشاه و محمدرضا شاه)
- شایعات عصر جمهوری اسلامی مثل اصل انقلاب اسلامی، ولایتفقیه، شورای نگهبان، جنگ تحمیلی و…
- شایعات مربوط به جبهه مقاومت (فلسطین و…)
- شایعات مربوط به شخصیتها و گروههای سیاسی
گفتنی است در این کتاب، هر نوع سؤال، شبهه و مسئله، برای تسامح، ذیل عنوان شایعه آمده است. همچنین سعی بر این بوده است که پاسخها کوتاه، خلاصه، روان، آسانفهم و متکی به منابع دست اول و موردقبول مخالفان باشد.
امیدواریم مخاطبان آشنا پس از مطالعه این کتاب که آن را دفتر نشر معارف (وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها) منتشر کرده است، بتوانند نهتنها پاسخ شایعات رایج فضای مجازی را بیابند، بلکه خود به سلاح پاسخگویی قدرتمند مجهز شوند و موارد مشابه را پاسخ دهند.
مجله آشنا، شماره ۲۲۵، صفحه ۶۶