خداوند در قرآن کریم برای معرفی متقین ویژگیهایی ذکر کرده است که میتوان دریافت که متقین چگونه انسانهایی هستند و چگونه زندگی میکنند.
– یکی از مولفهها این است که متقین قبل از هر کس دیگری به خویشان و نزدیکان خود و سپس به یتیمان و فقرا کمک مالی میکنند و چشم خود را به روی نیاز آنها نمیبندند.
– در این زمانه که به سختی میشود فردی پایبند به قرارداد خود پیدا کرد، اگر با فردی متقی قرارداد بستی خیالت راحت باشد که زیر قرارش نمیزند و بر عهد و پیمان خود پایبند است.
– ویژگی بارز دیگر متقین این است که کمک کردن به دیگران را منوط به داشتن و رفاه و پولداری نمیدانند بلکه رفاه و تنگدستی برای آنها فرقی نمیکند و در هر صورت به نیازمندان انفاق میکنند.
– متقین با مردم مدارا میکنند و خشم و عصبانیت خود را فرو میبرند.
– متقین نسبت به قیامت مضطرب هستند و از عاقبت خود نگراناند و به همین جهت خیلی مراقب زبان و نگاه و کردار خود هستند.
– اگر گناه و خطایی مرتکب شوند سریع توبه کرده و از خداوند طلب بخشش دارند و آن را سریع جبران میکنند و بر گناه خود پافشاری نمیکنند.
– متقین به هیچ عنوان به دنبال ظلم کردن به خود و دیگران نیستند و مراقب هستند که به کسی ظلم نکنند. و از طرفی اصلا به گرد انواع فسادها نمیروند و به چیزی که دارند قانع هستند. هیچوقت فساد مالی و اداری و دولتی از متقین دیده نمیشود و با خیال راحت آنها را میشود در پستهای مختلف قرار داد، چرا که به قیامت یقین دارند.
متقین در مورد مسائل مادی و معنوی خود حتما وصیت میکنند که پس از مرگشان مشکلی پیش نیاید و حقی ضایع نشود.