مورچههای کارگر بال ندارند و همگی مادهاند ولی بیشتر مورچههای نر بال دارند. نرهای بدون بال هم در جستجوی غذا در خارج از لانه مشارکت نمیکنند. بنابراین تمام مورچههای بدون بالی که در خارج از لانه به جستجوی غذا مشغولند، ماده هستند. این موضوع اخیراً کشف شده است، اما قرآن ۱۴۰۰ سال پیش به آن اشاره کرده بود.
رهای بدون بال ارگاتومورف در گونهی Technomyrmex vitiensis
نرهای بدون بال ارگاتومورف در چندین گونه از جنس Technomyrmex Mayr, 1872 شناخته شدهاند. نخستین گزارش از این نرها در T. vitiensis Mann, 1921 ثبت شده است. در مقایسه با نرهای بالدار، نرهای بدون بال دارای سینه و دستگاه تناسلی کوچکتری هستند، اما هر دو شکل دارای چشمهای ساده (ocelli) و اندازهی چشم مشابهی هستند. به نظر میرسد نرهای بدون بال بخش قابل توجهی (بیش از ۱۰٪) از همهی بالغهای موجود در قطعات کلونیهای بررسی شده را تشکیل میدهند. نرهای بدون بال در تمام طول سال در کلونیها حضور دارند، در حالی که حضور نرهای بالدار محدود به فصل خاصی است. نرهای بدون بال در مراقبت از نوزادان و جستجوی فعال غذا در خارج از لانه مشارکت نمیکنند. هر دو نوع نر دارای غدد متاپلورال هستند. علاوه بر نرهایی با پایههای صاف (scape)، پایههای عجیب به شکل هاکی در چندین نر مشاهده شده است. علت این تفاوت مشخص نیست.
قرآن در مورد مورچههایی که قادر به پرواز نیستند، با ضمیر مؤنث سخن گفته است:
حَتَّىٰ إِذَا أَتَوْا عَلَىٰ وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَهٌ یَا أَیُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاکِنَکُمْ لَا یَحْطِمَنَّکُمْ سُلَیْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا یَشْعُرُونَ
«تا به وادى مورچگان رسیدند. مورچهاى گفت: اى مورچگان، به لانههاى خود بروید تا سلیمان و لشکریانش شما را بىخبر در هم نکوبند.» (نمل:۱۸)
در زبان عربی، واژهی «قال» برای مذکر و «قالت» برای مؤنث به کار میرود. قرآن از «قالت» استفاده کرده است که به معنای مؤنث است. اگر این مورچه بالدار بود، میتوانست پرواز کند، اما گزینۀ دیگری نداشت جز این که به زیر زمین پناه ببرد. از آنجا که این مورچه بال نداشت، به طور قطع یک مورچۀ ماده بود. قرآن در این آیه بهدرستی این مورچه را با ضمیر مؤنث خطاب کرده است.
مخالفان دین اسلام میگویند قرآن ساخته و پرداختۀ ذهن محمد صلیاللهعلیهوآله است. چگونه ممکن است فردی بیسواد که ۱۴۰۰ سال پیش زندگی میکرده، بداند که مورچههای بدون بال و جستجوگر همگی ماده هستند؟
این موضوع قطعا یکی از شواهد روشن بر اعجاز کتاب قرآن است که نشان میدهد خداوند از راه غیب این حقایق را به قلب پیامبرش فرستاده است.