موفقیت و خوشبختی نیز مانند هر کاری در این جهان اصولی دارد و در واقع مرز بین خوشبختی و بدبختی فقط یک راز است. راز در تاریخ بشریت وجود داشته، کشف شده، پنهان شده، گمشده و دوباره پیدا شده است. تعدادی زن و مرد استثنایی این راز را کشف کردند و به عنوان بزرگترین انسان های روی زمین شناخته شدند.
جالب و نکته ی اصلی این است که راه هایی که انسان ها سال های اخیر بر موفقیت و خوشبختی دست یافته اند، هزاران سال پیش در بیان دین و کلام بزرگان بیان شده است. در ادامه با ما همراه باشید …
مراقب افرادی که آیه یأس می خوانند باشید
در زندگی با افراد زیادی رو برو می شویم، عده ای از آن ها در اصطلاح بمب انرژی و امید و کلامشان سرشار از مثبت اندیشی است و از طرفی دیگر عده ای بر عکس، خمودگی و سستی و ناامیدی و منفی نگری از کلام و ظاهرشان نمایان است.
این در حالی است که قرآن کریم ناامیدی و یأس را طرد کرده و همگان را به امید و امیدوار بودن دعوت می کند: «قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَهِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ؛ بگو اى بندگان من که دراثر گناه، بر خویشتن زیاده روی کردهاید، ازرحمت خدا مأیوس نشوید در حقیقت خدا همه گناهان را مىآمرزد که او خود آمرزنده مهربان است.» (زمر، ۵۳)
باید به این نکته توجه کنیم که منش و خوی افرادی که با آن ها مراوده داریم در ما تأثیر می گذارد چنانچه در روایتی رسول خدا صلی الله و علیه و آله می فرمایند: اَلْمَرْءُ عَلی دینِ خَلیلِهِ، فَلْیَنْظُر أحَدُکُمْ مَنْ یُخالِطُ.: رسول خدا – صلی الله علیه و آله – فرمود: انسان بر روش و اخلاق دوستش پرورش می یابد و شناخته می شود، پس متوجّه باشید با چه کسی دوست و همنشین می باشید. (بحارالأنوار، ج ۷۱، ص ۱۹۲، ح ۱۲)
وقتی می خواهید کاری بکنید خیلی ها مخالفت می کنند این جمله “این کار شدنی نیست” را همه موفق ها شنیدهاند و به آن گوش ندادهاند. اجازه ندهید ترس و اضطراب دیگران شما را به عقب برگرداند. هدف را انتخاب کنید و به هیچ چیز دیگر جز رسیدن به آن فکر نکنید.از همین امروز شروع کنید و به گذشته فکر نکنید.
مثبت اندیش باشید
این را باید بدانیم که هر آنچه انسان فکر کند همان برایش اتفاق می افتد. بنابراین خودمان را عادت دهیم که مثبت فکر کنیم، هر اتفاقی که می افتد، از آن برداشت مثبت داشته باشیم.
در حقیقت باید گفت که شخص مثبت اندیش هیچ اتفاقی را در عالم شر و بد نمی داند، بلکه از نظر او، همه رخدادهای دنیا حساب شده و هشیارانه و تحت کنترل کارگردان بزرگ عالم است.
چنانچه در قرآن کریم آمده است: «الَّذِی أَحْسَنَ کُلَّ شَیْءٍ خَلَقَهُ»؛ «همان کسى که هر چیزى را که آفریده است نیکو آفریده». (سجده/۷)
در مورد مثبت اندیشی میگویند: روزی دانشمندی در سخنرانی خود دستور داد روی تخته سیاهی کاغذ سفید بزرگی نصب شود و سپس خود وی نقطه کوچکی در وسط آن ترسیم کرد. آنگاه رو به حاضران سوال کرد شما روی تخته سیاه چه میبینید؟ اکثر آنها پاسخ دادند ما نقطه سیاهی میبینیم. آن دانشمند گفت: چطور شد که شما کاغذ سپید بزرگی را که یک سوم تخته سیاه را فرا گرفته نادیده گرفتید و فقط نقطه سیاه کوچک نظر شما را جلب کرد؟ وی افزود این راه دعوت به سلامت و سعادت و خوشی است. سپیدیها را باید دید و سیاهی ها را ندید.
داستان حضرت یوسف (علیه السلام) در قرآن نمایانگر نمونه بسیار زیبای نگرش مثبت در بندگان مومن خداست. حضرت یوسف(علیه السلام) در اثر جفای برادرانش سالها از خانواده دور شد، رنج زندان کشید، غم غربت تحمل کرد، اما وقتی بعد از بیست و پنج سال پدر را ملاقات کرد، ذرهای از غم و اندوه و جفایی که بر وی رفته بود، سخن نگفت. این اوج فرهنگ مثبت اندیشی است که حضرت یوسف (علیه السلام) فقط به موهبت های الهی اشاره می کند، از چاه و سختی زندان سخنی به میان نمی آورد و عامل جفای برادران را شیطان می داند. ایمان به خداست که حضرت یوسف (علیه السلام) را چنان استوار می کند که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند: من از بزرگی روح و کرامت نفس و طبع بلند یوسف (علیه السلام) در شگفتم.
مشورت کنید
حتما این کلام را از پدر و مادرها و بزرگتر ها شنیده اید که ” هر سری یه عقلی دارد” اگر به این سخن عمیق نگاه کنید می بینید که به واقع درست است و استفاده از نظرات دیگرات و مشورت کردن با افرادی که ارزشمند و فرهیخته هستند راه های خوبی برایمان هموار می شود؛ چنانچه امام علی (علیه السلام) می فرماید: «چراغ راه زندگی را از پرتو نور کلمات و راهنماییهای دیگران بیفروزید.»
در روایت دیگری از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) آمده است: «هیچ پشتیبانی مورد اعتمادتر از مشاوره نیست».
این مهم در آیات قرآن کریم تأکید شده است؛ در آیه ۱۵۹ سوره آل عمران به پیامبر اسلام (صلی الله و علیه وآله) دستور می دهد در امور، با مسلمانان مشورت کند و آن را از رموز پیروزی و موفقیت آن حضرت می داند: «فبما رحمه من اللّه لنت لهم و لوکنت فظّاً غلیظ القلب لانفضّوا من حولک فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم فی الامر فاذا عزمت فتوکل علی اللّه.»
و نیز در آیه ۳۸ سوره شوری، هنگام بیان اوصاف برجسته مؤمنان می فرماید: «و الذین استجابوا لربّهم و اقاموا الصلوه و امرهم شوری بینهم؛آنها کسانی هستند که دعوت پروردگارشان را اجابت کرده و نماز را بر پای دارند و کارهایشان بین آنان با مشورت انجام می شود.»
منابع:مقاله «بررسی تأثیر مثبت اندیشی از دیدگاه قرآن و حدیث»؛ نشریه علوم و معارف قرآن کریم، شماره ۷ ، تابستان ۱۳۸۹
عادت های انسان های موفق را به ارث ببرید؛ سایت زنجفیل
مشورت؛ کلید موفقیت در زندگی ، مجله شمیم یاس مهر ۱۳۸۵، شماره ۴۳
شورا در قرآن و احادیث؛ سایت شورا یاری اسلامی
کلید های طلایی برای لذت بردن از زندگی؛ سایت حافظان نور