آمپول نوروبیون ترکیبی از سیانوکوبالامین، پیریدوکسین، تیامین HCL، سه ویتامین ضروری نوروتروپیک بسیار مفید (B ۱، B ۶، B ۱۲) در دوز بالا است. در همین حال، ویتامینهای B ۱، B ۶ و B ۱۲ برای متابولیسم در سیستم عصبی محیطی و مرکزی از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. با این حال تأثیر در بازسازی اعصاب در تحقیقات مختلف با استفاده از ویتامینها به صورت جداگانه و به صورت ترکیبی نشان داده شده است.
علاوه بر این، آمپول نوروبیون را برای بیماریهای سیستمیک عصبی به دلیل کمبود شدید ویتامین B ۱، B ۶ و B ۱۲ استفاده میکنند. این راهکار فقط در مواردی است که درمان خوراکی ناکافی باشد. با این حال، یک پزشک متخصص یا داروساز میتواند استفاده دقیق از آمپول ویتامین را کاملاً پیشنهاد دهد.
موارد منع مصرف نوروبیون چیست؟
نوروبیون نباید در بیماران حساس به هیچ یک از مواد فعال یا مواد کمکی این محصول استفاده شود. پس در این حال همیشه با پزشک یا داروساز خود که در مورد وضعیت بیماران اطلاعات بهتری دارد مشورت کنید.
عوارض جانبی تزریق عوارض آمپول نوروبیون
مانند سایر داروها و محصولات، اثرات جانبی تزریق نوروبیون نیز نشان داده شده است. در همین حین، واکنش و حساسیت بیش از حد به ویتامین B ۱ یا B ۱۲، مانند تعریق، تاکی کاردوا (ضربان قلب سریع) و واکنشهای پوستی همراه با خارش و کهیر ممکن است رخ دهد.
در موارد منفرد و فردی، حالت شوک نیز پس از درمان با تزریق ویتامین B ۱ یا B ۱۲ مشاهده شده است. مشکلات دستگاه گوارش، مانند حالت تهوع، اسهال استفراغ یا درد شکم نیز ممکن است رخ دهد.
موارد آکنه فردی پس از تزریق دوز بالای ویتامین B ۱۲ گزارش شده است.
واکنش در محل تزریق ممکن است رخ دهد.
در صورت بروز چنین علائم یا سایر اثرات ناخواستهای که فکر میکنید به این دارو تعلق دارد، بلافاصله با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
آسیب نوروبیون به کبدهای سالم
«مصرف آمپول نوروبیون که طی سالهای اخیر رواج قابل توجهی پیدا کرده میتواند به عارضه کبد چرب غیرالکلی و در نهایت نارسایی کبدی منتهی شود.» این نکتهای است که فرناز مشیری، عضو انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران اعلام میکند و در توضیح بیشتر میگوید: «آمپول نوروبیون حاوی برخی ویتامینهای گروه ب است. بهطورکلی ویتامینهای پیچیده گروه ب برای حفظ سلامت بدن ضروری است اما برخلاف سایر ویتامینهای محلول در آب، کبد میتواند ویتامین B۱۲ را همانند ویتامینهای محلول در چربی برای استفادههای بعدی خود تا چندین سال ذخیره کند و چنانچه بیشازحد نیاز از ویتامینهای خاص گروه ب مصرف شود احتمالا منجر به بروز آسیبهای کبدی در آینده خواهد شد.»
او ادامه میدهد: «محل متابولیزه شدن ویتامین ب۱۲ همانند برخی دیگر از داروها در کبد است و همین مساله موجب تحمیل بار فراوانی بر این عضو حیاتی میشود.» او با بیان این که ویتامینهای گروه ب احساس خوبی از نظر رفع خستگی و راحتی اعصاب ایجاد و نتیجه مصرف را خوشایند میکند اما تاکید میکند: «افراد باید بدانند که بدن آنها به این ویتامین نیاز دارد یا خیر؟ نباید بطور مکرر آمپول نوروبیون تزریق شود. کسانی که به طور هفتگی یا ماهانه از این آمپول استفاده میکنند باید آگاه باشند که یکی از علل شیوع کبد چرب غیرالکلی در کشور، همین مصرف سرخود نوروبیون است. این در حالی است که اختلالات کبدی علائم خاصی در مراحل ابتدایی ندارند و فرد زمانی متوجه مشکل خود میشود که بیماری پیشرفت کرده است.»
مشیری همچنین به باورهای غلط مبنی بر خونساز بودن این ویتامین و رفع کم خونی فقر آهن هم اشاره میکند و میگوید: «در مجموع مصرف داروهای ویتامینی برای افرادی که تغذیه خوب، سالم و متنوع دارند ضرورتی ندارد. در صورت نیاز توصیه میشود که بجای آمپول نوروبیون، فقط از قرص یا آمپول ب کمپلکس که فاقد ویتامین B۱۲ است استفاده شود.»
عوارض سرطانزای نوربیون
«مصرف آمپول نوروبیون در ایران به شدت افزایش پیدا کرده و این در حالی است که استفاده بیرویه از این دارو پیامدهایی مانند ابتلا به سرطان و مرگ دارد.» ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با بیان این مطلب و استفاده بیش از حد معمول برخی شهروندان از این دارو بیان میکند: «تصور عامه مردم این است که به محض بیمار شدن باید آمپولهای تقویتی از جمله نوربیون تزریق کنند. این آمپول عمدتا برای افراد تجویز میشود که تغذیه مناسبی ندارند یا پزشکان پس از بررسیهای لازم آن را برای افراد سالخورده و مبتلا به بیماری مزمن تجویز میکنند اما وضعیت به گونهای است که افراد جوان هم تمایل زیادی به تزریق این آمپول پیدا کردهاند. فرهنگ غلط دسترسی به دارو بدون توصیه پزشک باعث چنین مشکلاتی هم میشود، چون در کشور ما بسیاری از داروها به طور مستقیم در اختیار مردم قرار میگیرد.»
او به مطالعات جدید از آسیبهای ناشی از تزریق بیرویه آمپولهای تقویتی هم اشاره میکند و میگوید: «زمانی که مصرف این داروها زیاد شود، خطرات و عوارض زیادی خواهد داشت، مطالعات جدید هم نشان میدهد که تزریق بیرویه آمپولهایی مانند نوروبیون و ب-کمپلکس میتواند زمینه بروز انواع مختلف سرطان را فراهم کند. علاوه بر این داروهای تزریقی گاهی حساسیتهایی ایجاد میکند که میتواند سبب مرگ شخص شود. به همین دلیل ضرورت دارد که بدون تجویز پزشک مصرف نشود.»