ویتامین ” B2

ويتامين " B2

اسم من ویتامین ب ۲ می باشد به من ویتامین (ژ) و لاکتو کلاوین هم می گویند من یک ماده ی رنگی هستم که در اکثر خوراکیها پیدا شده و در برابر هوا و حرارت مقاومت دارم ، اشخاص فقیر و بینوا که از غذای کافی نمی خورند مخصوصا در سالهای قحطی به گرسنگی من دچار می شوند، از علائم مهم و مخصوص و گرسنگی من ترکیدن لب و لب شکری شده است و در گذشته ترک لب را عده ای از پزشکان یک بیماری مسری تصور می کردند و علت آنرا عدم بهداشت صحیح در بین فقرا تصور می کردند ولی بعدا معلوم شد که این بیماری عاملی جز کمبود من ندارد. فقدان من علاوه بر ترکیدن لب باعث تورم زبان بوده و فشار خون را بسوی قرنیه ی چشم زیاد میکند و چشم را قرمز و خون آلود می کند و چون اکثر گرسنگی من همراه با گرسنگی ویتامین ب ۱ می باشد عوارض مشترکی ایجاد می کند.
من در مخمرها مخصوصا مخمر آبجو – در جگر – تخم مرغ – شیر – انگور – موز – هویج – مرکبات – زردآلو و گوجه فرنگی پیدا می شوم .
گرسنگی مشترک ویتامین های ب ۱ و ب ۲
فقبرا و بینوایان و کسانی که دچار کم غذایی می شوند به گرسنگیهای ویتامینهای ب ۱ و ب ۲ مبتلا شده اختلالاتی در سلسله ی اعصاب و دستگاه گوارش آنها پدید آمده و جذب قند در یاخته ها به کندی انجام می گیرد و شاید یکی از دلائل ابتدا به مرض قند باشد و چون مادری در هنگام بارداری غذای کافی و کامل نخورد به گرسنگی ما دچار شده و فرزند او با لب های ترکیده و چشمان خون آلود و اعصابی ناراحت ، تندخو و سریع القضب بدنیا می آید.
جانیان بالفطره
نوزادانی که در رحم مادر به گرسنگی ما دچار می شوند و با علائم ذکر شده در بالا بدنیا می آیند، اکثر اشخاصی ناراحت و خشن می باشند، این دسته از نوزادان که شقاوت را از رحم مادر گرفته اند اگر تربیت صحیح نشوند و با تغذیه مناسب گرسنگی مزمن خود را معالجه نکنند ممکن است در اثر عدم کار منظم مغز و سلسله ی اعصاب دچار اشتباه شده و دست به کار جنایت شوند، لذا در قرن گذشته این گونه نوزادان را جانیان بالفطره می دانستند ولی بعدا غذاشناسان این نام ننگین و نامناسب را از روی آنها برداشتند و ثابت نمودند که این دسته از کودکان مبتلا به کمبود ویتامین ب ۱ و ب ۲ بوده و چنانچه گرسنگی آنها برطرف شود ممکن است به اشخاص سالم و صحیح العمل تبدیل شوند اینجا است که می گوییم اگز غذای انسان مرتب شود و گرسنگی ها از بین روند دزدی – جنایت و شرارت از بین می رود و ما ویتامینهای ب ۱ و ب ۲ تواما در اکثر میوه ها و سبزیها مخصوصا در سیب – گلابی – گیلاس – آلو – گوجه – هلو – انگور – خرما – زردآلو – گردو – بادام – فندق – نارگیل – شاه بلوط – پسته و بادام زمینی وجود داریم .
احتیاج انسان روزانه به ویتامین ب ۲ یک تا پنج میلی گرم است .
درادامه بحث ویتامینها ، امروز به معرفی ویتامینB2 از گروه ویتامینهای محلول درآب می پردازیم :
نام دیگرویتامینB2*ریبوفلاوین است . دلیل انتخاب این نام ، رنگ زرد این ویتامین است که ناشی از وجود حلقه فلاوینی موجود در ساختمان آن می باشد . از ویتامینهایی است که در بسیاری از مواد غذایی موجود است اما عوارض کمبود آن گریبانگیر افراد زیادی است ، در حالیکه خود  آنها ، نمی دانند این عارضه می تواند ناشی از کمبود مواد غذایی باشد .
اولین بار این ویتامین زمانی کشف شد که در حین بررسی برروی ویتامینB1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء دیگری موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر ازB1 است و زمانی که آنرا از شیر استخراج کردند این رنگدانه های زرد رنگ راB2 نامیدند . درواقع یکی از دلایلی که روش مناسب شیررا نگهداری در پاکتهای چند لایه می دانند این است که، از تخریبB2 در برابر نور جلوگیری می کند زیرا این ویتامین در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخریب می شود .
B2 همراه غذا وارد بدن می شود و به کمک ناقل هایی که در دیواره روده وجود دارد به خون منتقل می گردد . ویتامینB2 جزء ویتامینهای محلول در آب است از اینرو در بدن ذخیره نمی شود پس میزان مورد نیاز آن باید روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشویم .
•عملکرد ویتامین B2در بدن چیست ؟
ویتامینB2 زمانی فعال می شود که مولکول فسفر دریافت کند واین قابلیت را پیدا نماید که در فعالیت های مهم سوخت ساز بدن عمل کند .B2 در فعال شدن ویتامینB3 و  B6 نیز دخالت دارد . از اینرو پیشنهاد می کنیم نام آنرا ” ویتامین نخود هر آش ” بگذاریم چون در بسیاری از اعمال حیاتی بدن و فعالیت دیگر ویتامینها تأثیر دارد . در بدن ما تبدیلB2 به فرم فعال آن تحت تأثر آنزیمهای مربوط به غده تیروئید می باشد . از اینروافرادی که مبتلا به گواتر هستند و تیروئید کم کار یا پرکار دارند باید مراقب میزان دریافت این ویتامین باشندو از منابع حاوی این ویتامین بیشتر تغذیه کنند چون با کاهش فعالیت غده تیروئید کارایی این ویتامین نیز کاهش می یابد :
•میزان مورد نیاز این ویتامین۳/۱میکروگرم در روز است .
•حتما افراد بسیاری را دیده اید  که دچارزخم در گوشه دهانباشند ، یازبانشان متورموسرخ شده باشد و یالبهایشان ترک خورده باشد . اینها همه از علائم کمبود ویتامینB2 است .
•درمراحل اولیه در صورتیکه فرد ۱ تا ۲ ماه از این ویتامین کمتر از میزان نیازش مصرف کند علائم اولیه در چشمهای او ظاهر می شود؛ یعنی اثرات او به صورت حساسیت به نور، اشکریزی چشمها و سوزش و خارش چشمها ، بروز می کند . با پیشرفت کمبود این ویتامین در گوشه دهان زخم ایجاد می شود و فرد نمی تواند دهانش را به راحتی باز کند، زبان فرد ارغوانی رنگ، متورم و دردناک می شود البته همه این علائم با هم بروز نمی کند گاهی فقط یک یا چند علامت در فرد دیده می شود . از علائم دیگر جوشهای ریزی است که در منطقه کنار بینی و گوشه دهان به وجود می آید . همچنین در منطقه سفید چشم رگهای خونی دیده می شود .کمبود شدید این ویتامین برای یک فرد باردار، عواقب وخیم تری به دنبال دارد  از آن جمله ایجاد عارضه لب شکری در جنین است .
منابع غنی این ویتامین کدام اند ؟
•این ویتامین به میزان زیاد درشیر و محصولات لبنی موجود است .
•جگربهترین منبع ویتامینB2 است .
•مخمر آب جو نیز از منابع غنیB2 است
•این ویتامین درگوشت وتخم مرغ هم وجود دارد .
•درسبوس گندم و در بسیاری ازسبزیجات از جمله اسفناج موجود است .
در صورتیکه شما روزانه ۲ لیوان شیر یا ماست مصرف کنید و در طول روز غذای تهیه شده با گوشت ( گوشت قرمز، مرغ و ماهی) یا تخم مرغ مصرف نمایید و از نان سبوس دار مثل نان سنگک تغذیه کنید ، مطمئن باشید میزانB2 مورد نیاز بدن شما تأمین شده است. نیاز به این ویتامین در بارداری افزایش می یابد پس به خانمهای باردار توصیه می شود از منابع غنی این ویتامین یعنی جگر ، ماءالشعیر و شیر با چربی متوسط بیشتر از زمان قبل از بارداری مصرف کنند تا نیاز جنین رانیز تأمین نمایند . این نیاز بیشتر ، با مصرف ۱ لیوان شیر اضافه یا ۱۰۰ گرم گوشت اضافه در روز تأمین می شود . میزان نیاز به این ویتامین در شیردهی از بارداری هم بیشتر است . در دوران شیردهی توصیه می شود برای جلوگیری از اضافه وزن ، بیشتر از منابع گیاهی مثل سبزی خوردن، اسفناج، سالاد سبزیجات و ماءالشعیر برای تأمین B2مورد نیاز ، مصرف شود .
به امید سلامتی شما

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا