آشنایی با خواص گیاه زنبق در طب سنتی
عرق زنبق :
در کتب سنتی با نام های زنبق و سوسن آزاد و سوسن ابیض و بیخ بنفشه و آسمان جونی و ایرسا نام برده شده است، زنبق ها دارای گونه های بسیار متنوع و متعددی است و تاکنون بیش از ۳۰۰ گونه ی آن در مناطق معتدل نیم کره ی شمالی دنیا بررسی و شناخته شده است.
گیاه شناسان ۲۰ گونه زنبق وحشی خود رو را در ایران شناسایی کرده اند، زنبق ها دارای ساقه ی زیر زمینی متورم یا پیاز هستند که اقسامی از آن از نظر خواص درمانی مورد توجه بوده و در طب سنتی و هم چنین صنعت عطر سازی موارد استعمال وسیعی دارند.
مشخصات زنبق:
گیاهی است چند ساله و دارای ساقه ی زیر زمینی متورم و حجیم و گوشتی و بند بند که سطح خارجی آن خاکستری و مغزش سفید و طعمش تند است، تازه ی آن دارای بوی تهوع آوری است ولی وقتی که خشک شود بوی ضعیفی شبیه به بوی بنفشه از آن استشمام می شود.
برگ های آن باریک دراز نوک تیز به رنگ سبز تیره و گل های آن به رنگ کبود یا مخلوطی ارغوانی و کبود و زرد با خطوط تیره است و در سطح فوقانی گل برگ های آن تار های مانند مو دیده می شود و به همین دلیل آن را به انگلیسی زنبق ریش دار گویند، میوه ی آن بیضی شکل است و دارای ۳ زاویه یا حجره و در هریک تعداد زیادی تخم وجود دارد.
خواص عرق زنبق :
طبع زنبق نسبتا گرم و خشک است. عرق زنبق برای درمان گرفتگی رگ ها و تصفیه خون و تنظیم فشار خون و درمان التهاب پروستات و میگرن و درمان تنگی نفس و تسکین آسم و ناراحتی های ریوی و التهابات پوستی و درمان برونشیت و لارنژیت و درمان همورئید (درمان بواسیر) و درمان واریس و تنظیم ضربان قلب و کلیه و تصفیه ی کبد و آلرژی و حساسیت و کهیر و درمان کیست و فیبروم رحمی و ترشحات زنانه و دفع سنگ کلیه و صفرا مفید می باشد.
میزان مصرف آن بسته به نوع بیماری از سه فنجان تا سه لیوان متغییر می باشد.
خواص چای زنبق:
– چای زنبق با تحریک کبد در درمان هپاتیت و یرقان مفید است.
– با عوارض پوستی مانند آکنه مبارزه می کند.
– سو هاضمه را برطرف می کند.
– به درمان بیماری روماتیسم کمک می کند.
– در کاهش وزن موثر است.
طرز تهیه چای زنبق:
برای تهیه چای زنبق، یک قاشق مرباخوری ریشه خشک آن را در یک لیوان آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و روزی ۳ بار مصرف کنید.
مضرات:
استفاده ی بیش از حد آن زیان آور است.
طبیعت
زنبق دارای طبیعتی نسبتا گرم و خشک است.