نمیدانم شما که الان مشغول خواندن این مطلب هستید، ازدواج کرده اید یا نه؛ اما از قدیم و ندیم گفته اند که این شترى است که در خانه همه میخوابد (کارى به موارد استثنا نداریم). به هر حال، اگر ازدواج کردهاید که تا کنون فهمیدهاید و اگر ازدواج نکردهاید، در آینده خواهید فهمید که زندگى مشترک، و در «زیر یک سقف»، داراى فراز و نشیبهایى است که براى عبور صحیح و خوشایند از آنها، دانستن نکات مهمى، لازم و ضرورى است. تعدادى از این نکات را با شما در میان بگذاریم. ۱. در عشق ورزیدن، آرامش دادن و ابراز محبت، پیش قدم باشید.
محبتى که در دل احتکار و زندانى شود ، مفید نیست. تمام شئون زندگى ، باید جلوهگاه محبت انسان باشد. از جلوه هاى بروز محبت، میتوان ادب در کلام و رفتار، توجه و محبت، لبخند و حسن خلق، به استقبال همسر رفتن و گشادهرویى به هنگام دیدار با او را نام برد. خداوند در قرآن کریم به محبتى که بین زن و شوهر ایجاد مىگردد، اشاره فرموده و آن را آیتى از آیات خود دانسته است. خداوند، سرمایه مهر و محبت را در آغاز زندگى مشترک، بین زن و مرد قرار مىدهد و محافظت و نگهبانى از آن را بر عهده خود آنها نهاده است و این انسان است که باید از این سرمایه، به نحو احسن استفاده کند. یکى از راههاى نگهدارى و تقویت این محبت، بروز آن است. هرگز از ابراز محبت، هراسى، به دل راه ندهید و گمان نکنید، با این کار از شخصیت شما کم میشود و ضعف شما محسوب مىگردد. پیامبر اکرم در جایى دیگر مىفرماید: «ابراز محبت، نیمى از عقل است» .
پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: «شایسته ترین کس براى منت گذارى، کسى است که در دوستى و محبت نسبت به طرف، خود پیشى گیرد».۱ ۲. هر مردى مىخواهد براى همسرش یک قهرمان باشد.
این احساس، زمانى در مرد ایجاد مىگردد که زن از او قدردانى و تشکر کند. شما بانوان سعى کنید قدرشناسى خود را در مقابل محبتهاى همسرتان، آشکارا ابراز کنید هرگز براى تشکر و قدردانى از همسرتان، منتظر کار مهم، بزرگ و خاصى از جانب او نباشید، کارهاى کوچک و به ظاهر عادى و با اهمیت او هم مىتواند راهى باشد تا شما به او بفهمانید که قدرش را مىدانید و تلاش او را براى خوشحال کردن شما، ارج مینهید. بزرگترین دارایى زندگى، سپاسگزارى است و بدترین و سختترین چیز، ناسپاسى است. زنان دوست دارند که دوستشان بدارند؛ ولى مردان نیاز دارند که مورد تحسین قرار بگیرند. با تشویق، تحسین و قدردانى از شوهرتان، او را سرحال و زنده نگه دارید هر کس که روحیه دیگران را تقویت کرده، بالا ببرد، روحیه خودش بالا میرود.۳. یاد بگیرید خوب گوش کنید.
وقتى کاملاً و با دقت به حرفهاى کسى گوش دهید، گویى میگویید الان تو مهمترین چیز در دنیاى من هستى. درک نادرست، اشتباهات و مخالفتها در روابط بین انسانها، همه ناشى از ناتوانى در گوش سپردن به حرفهاى اطرافیان است و بیشترین عصبانیتها، فریادى است براى جلب توجه. بنابراین، با به کار بردن یک تکنیک ساده در گوش کردن، مىتوان این فریاد رإ خاموش کرد و رفتارى صمیمانه بین طرفین ایجاد کرد. وقتى همسرت با تو در حال صحبت کردن درباره مسئلهاى است و یا با تو در رابطه با یکى از مشکلاتش دردل مىکند، مشغول هر کارى هستى، از آن دست بکش. این، بدین معناست که کارم مىتواند صبر کند و تو برایم مهمترى و به او نگاه کن. در مرحله بعد، ابروهایت را بالا ببر. وقتى این کار را انجام دهى یعنى به او توجه کامل دارى و در آخر، این که به سوى او خم شو و سر را گاهى به علامت تأیید حرفهایش، تکان بده. با این چند رفتار ساده، حس خوشایند مورد توجه بودن را به همسرت انتقال مىدهى.
اگر مردها بدانند آنچه در زندگى و براى همسرشان انجام میدهند، مهم و با ارزش است، بر تلاش و محبت خود نسبت به همسر مى افزایند. ۴. از غیر همسرت چشم بپوش.
این مطلب باید هم از سوى مرد و هم زن رعایت گردد. هم مرد باید چشم بر زنان دیگر ببندد و هم زن باید نگاهش به مرد دیگرى نباشد. این، درباره ی محارم نیز صدق مىکند؛ بدین معنا که مرد نباید زن خود را با زنان دیگر، مانند خواهر و یا مادر خود، مقایسه کند. حضرت على علیهالسلام مىفرماید: «هر کس چشم خویش را آزاد بگذارد، همیشه اعصابش ناراحت خواهد بود و به آه و حسرت دائم گرفتار خواهد شد». پیامبراکرم (ص) نیز مىفرماید: «هر زن شوهردارى که چشمش را از نگاه کردن به غیر شوهرش پر کند ، مورد غضب شدید پروردگار واقع خواهد شد».۲۵. بهترین همسر باش
ازدواج خوب این نیست که بهترین نفر را انتخاب کرده باشید؛ بلکه این است که خود بهترین همسر باشید. براى این که بهترین باشید، ابتدا باید خود را بشناسید و نیز براى خود احترام قائل باشید. این موضوع، باعث میشود که دوست داشتنى شده، همسرى دلخواه باشید. اگر مىتوانید خود را تغییر دهید، حتماً این کار را انجام دهید و اگر نمىتوانید ، خود را به عنوان مخلوقى از مخلوقات خداوند ، بپذیرد. این پذیرش خودتان، به شما کمک مىکند تا تصویر ذهنى خوبى از خودتان داشته، از اعتماد به نفس برخوردار شوید و در نتیجه، مهرتان را نثار همسرتان کنید و بهترین همراه براى او باشید.
پى نوشت:
۱. رى شهرى، میزان الحکمه، ج ۱۲، ص ۹۳۸.
۲. مجلسى، بحارالانوار، ج ۱۰۴، ص ۳۹.