ممکن است این سئوال مطرح شود که ما از کجا به ایمان کسی آگاهی پیدا کنیم در حالی که سابقه ی اشنایی با او را نداشته ایم ؟
در پاسخ باید گفت : بله ! ما هم ادعا نداریم که یک روزه می توان به اعتقادهای باطنی اشخاص پی برد چرا که برای دسترسی به این علم ” یعنی آگاهی به ضمیر اشخاص ” علم غیب می خواهد و ” علم غیب ” را هم کسی جز خداوند بزرگ نمی داند کما اینکه در قرآن مجید فرموده : قل لا یعلم من فی السماوات و الارض الفیب الا الله … ( سوره نمل – آیه ۶۵)ای پیامبر بگو هیچکس در آسمانها و زمین غیب نمی داند مگر خداوند .
و در آیه ی دیگری فرموده :
و عنده مفاتح الغیب لا یعلمها الا هو ( سوره انعام – آیه ۵۹)
کلیدهای غیب در نزد خداست کسی غیر از خداوند آن را نمی داند .
با این توضیح روشن شد که منظور ما از ” واقف شدن به ایمان کسی ” از راه غیب نیست اما ایا باید نشست و تحقیق در رابطه با ایمان کسی که می خواهیم سالها با او زندگی کنیم انجام نداد به این بهانه که ” ما غیب نمی دانیم ؟ ”
اینجاست که باید گفت : همه خوب می دانند ، شناخت هر چیزی با بروز علامتها و صفات آن ، در عالم خارج نمود پیدا می کند و ما تا می توانیم باید از وقوع حوادث سرنوشت ساز جلوگیری کنیم و آن را با تحقیقات پیرامون ” شخص ” به حداقل برسانیم . نباید گفت : ” ان شاء الله آدم خوبی است ” یا بگوییم : ” چه می شود کرد سرنوشت است ” و از این قبیل حرفها .ما با پرس جو از اطرافیان می توانیم تا حدودی به ایمان اشخاص پی ببریم .علامت مومن بودن
حال که می خواهیم از ایمان شخص – زن یا مرد – تفحص و پرس و جو کنیم باید بدانیک ” علامت مومن چیست ؟ ”
معمولاً در عرف ، علامت مومن بودن را خلاصه در چند چیز می دانند : مثل ” نماز خوان بودن ، روزه گرفتن ، سر به زیر بودن ” .
ما می گوییم ” علاوه بر اینکه باید به صفت ” نماز خوان بودن ” شخص کاملاً دقت کنیم – زیرا نباید زیر یک سقف ، با آدم بی نماز قرار گرفت – چرا که آدم بی نماز از کافر و منافق بدتر است و همچنین موارد دیگری که ذکر آن گذشت .
قال النبی صلی الله علیه و آله و سلم : …. یقول الکافر الحمدلله الذی خلقنی کافراً و لم یجعلنی منافقاً و یقول المنافق الحمد للخ الذی خلقنی منافقاً و لم یخلقنی تارک الصلوه . ( جامع الاخبار ، ص ۷۴ )
نبی اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود : کافر می گوید حمد و سپاس خدایی را که مرا کافر خلق کرد ولی ( مرا ) منافق خلق نکرد . منافق می گوید خدای را سپاس که مرا منافق خلق کرد اما ( مرا ) بی نماز خلق نکرد . ( چنانچه می بینید آدم بی نماز از کافر و منافق بد تر است )چیزهای دیگری از علایم مومن است که باید مورد توجه قرار گیرند و هر کدام در سرنوشت انسان تاثیر بسزایی دارند .
بهتر بگوییم : اگر نشانه های ایمان را به طور کامل – به آن صورتی که بزرگان فرموده اند – در نظر نگیریم در حقیقت ستونی از ستون های زندگی را – که در قوام زندگی دخیل است – در نظر نگرفتیم و معلوم است اگر بعد ها ، پی به نبود آن ببریم چه بسا ، حل مشکل ، ما را در بن بست قرار داده و سقف زندگی بر سر ما خراب گردد .
همانطور که صفات دیگر همسر آینده از نظر اسلام ، در مطالب آتی خواهد آمد ، انچه در رابطه با دقت در مورد ایمان گفته می شود ، شامل تمام موارد خواهد بود یعنی از صفاتی که گفته خواهد شد نیر باید تفحص کرد