اسید فولیک

اسید فولیک

مکملهای اسید فولیک ممکن است قدرت مغز را در سالمندان  تقویت کند و دمانس (زوال عقل) را کاهش دهد.
کارکرد مغز، حافظه و سرعتی که مغز با آن اطلاعات را پردازش میکند، با بالا رفتن سن افراد افت میکند، اما پژوهشگران در هلند و سوئیس دریافتهاند که خوردن اسیدفولیک(فولات) ممکن است از این روند جلوگیری کند.
دکتر جین دورگا از مرکز پژوهشی نستله در لوزان، یکی از این محققان، در این باره گفت: “ما نشان دادهایم که مصرف سه ساله ی قرصهای اسید فولیک، قدرت اجرایی در آزمونهایی که سرعت پردازش اطلاعات و حافظه  را اندازه میگیرند، افزایش میدهد، یعنی همان حوزههایی که میدانیم با افزایش سن دچار نقصان میشوند.”

اسید فولیک یا فولات، یکی از ویتامینهای گروه B است که در جگر، مخمر(ماءالشعیر) ، حبوبات پخته، اسفناج  پخته، جوانه گندم  خام، کاهو ، آب پرتقال  ، کلم ، زرده ی تخم مرغ  و موز  یافت میشود.
به زنان توصیه میشود که حتما پیش از بارداری و در ماههای اول بارداری برای پیشگیری از بروز نقص های سیستم عصبی جنین مانند بیماری اسپینا بیفیدا، قرص اسید فولیک مصرف کنند.
همچنین پژوهشگران انگلیسی نشان دادهاند که مکملاسید فولیک خطر بیماری قلبی-عروقی  را با پایین آوردن میزان یکی از اسیدهای آمینه به نام هموسیستئین – که تصور میشود به پوشش درونی شریانها آسیب برساند- کاهش میدهد.
دورگا و همکارانش در دانشگاه واگنیگن در هلند که گزارش یافتههایشان را در نشریه پزشکی لانست منتشر کردهاند، اثر مصرف مکملهای اسید فولیک را در برابر دارونما در تحقیقی که شامل ۸۱۸ مرد و زن ۵۰ تا ۷۰ ساله میشد، مقایسه کردند.
در پایان دوره ی سه ساله ی تحقیق مشخص شد، افرادی که روزانه ۸۰۰ میکروگرم اسید فولیک دریافت میکردند، در آزمونهای شناختی و حافظه به طور قابلتوجهی بهتر عمل میکنند.
دکتر کلر موریس و دکتر کریستین تانجنی از موسسه پیری سالم راش در شیکاگو در ایلینویز در تفسیر نتایج این تحقیق میگویند: افراد مورد بررسی در این تحقیق نسبت به میانگین مردم برخی کشورهای دیگر دارای سطح پایینتر فولات در خون خود بودهاند، بنابراین روشن نیست که آیا افراد با میزان بالاتر فولات در بدن نیز از مصرف قرص های آن سود ببرند.
میزان فولات مصرفی بر حسب رژیم غذایی افراد کشورهای مختلف فرق میکند. این میزان در کشورهایی مانند یونان، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا که رژیم غذایی مدیترانهای  مملو از میوه و سبزی مصرف میکنند و در کشورهایی مانند کانادا و امریکا که غلات آنها با اسید فولیک غنی میشود، بالاتر است
همان طور که می دانید ، کم خونی یکی از مشکلاتی است که گریبان گیر بسیاری از زنان ایرانی می باشد .
در خون انسان سلول هایی به نام گلبول های قرمز موجود است که حامل اکسیژن مورد نیاز اندام هاست . در صورتی که تولید گلبول های قرمز در بدن کاهش یابد ، فرد مبتلا به کم خونی می شود که علائم آن ضعف ، رنگ پریدگی و خستگی زود رس است .  طی تحقیقاتی که در سال ۱۹۴۵ برروی کم خونی انجام شد دریافتند ، کمبود اسید فولیک*(B9)  یکی از عوامل ایجاد کننده نوع خاصی از کم خونی است که کم خونی ماکروستیک** نام دارد . کمبود اسید فولیک موجب کاهش تولید گلبول های قرمز شده و گلبولهای تولید شده بزرگتر و کم رنگ تر از حد طبیعی می شوند. نوع دیگر کم خونی ناشی از کمبود دریافت عنصر آهن است که در مبحث مربوط به خود شرح داده خواهد شد . در صورتیکه فرد مبتلا به کم خونی با تشخیص پزشک از نوع آن اطلاع یابد می تواند با مصرف مواد غذایی غنی ، به درمان کم خونی خود کمک کند .اسید فولیک در ساخته شدن گلبولهای قرمز و سفید مؤثر است ، از اینرو دریافت میزان کافی آن در درمان کم خونی و افزایش ایمنی بدن بسیار مؤثر است .
این ویتامین در مواد غذایی مختلف یافت می شود و به صورت آزمایشگاهی نیز می توانند آنرا تولید کنند . پس از خوردن، از قسمت ابتدای روده جذب می شود و توسط جریان خون به کبد رفته ، در آنجا ذخیره می گردد . میزان اسید فولیک موجود در کبد تأمین کننده نیاز ۴ تا ۵ ماه بدن ما است . عمل کرد اسید فولیک چیست و چرا کمبود آن موجب کم خونی می شود ؟عمل اسید فولیک شرکت در تولید پروتئین در بدن است . نقش دیگر آن در ساخته شدن اسیدهای نوکلئیک***است.
 اسیدهای نوکلئیک در هسته سلول قرار دارند و انتقال دهنده صفات ارثی می باشند . اسید فولیک با قابلیت جابجایی واحدهای تک کربنه در همانند سازی ژنها نقش دارد . در بخش هایی از بدن که تکثیر سلولی سریع دارند مانند گلبول های قرمز و سفید، سلول های دیواره دستگاه گوارش و ادراری ، اسید فولیک بیشتر مورد نیاز است . کمبود اسید فولیکعوارض کمبود طولانی مدت آن در یک فرد بالغ ،کم خونی،متورم وقرمز شدن زبان، اختلالات گوارشی مانند اسهال واختلالات روحی چون افسردگی است و تأثیر کمبود آن  در کودکان نیز کاهش رشددر آنهاست ، تقریباً ۱۰ درصد افراد جامعه مبتلا به درجاتی از کمبود اسید فولیک هستند البته در حدی که علائم بالینی آن بروز نکرده باشد .
سالمندان و نوجوانان کم خوراک در معرض کمبود اسید فولیک هستند .
مصرف اسید فولیک درخانمهایی که قصد باردارشدن دارند و یا مادران باردار در ماه های اول و دوم بارداری بسیار ضروری است . کمبود اسید فولیک موجب ایجاد نقص های مادرزادی در دستگاه عصبی کودک می شود . خانم هایی که قصد بارداری دارند بهتر است از مکمل اسیدفولیک با تجویز پزشک و مواد غذایی غنی از اسید فولیک مصرف کنند .
میزان مورد نیاز یک فرد بزرگسال۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک در روز است . در سالهای اخیر به دلیل تحقیقاتی که انجام شده استاندارد نیاز روزانه افراد را افزایش داده اند که نشان از اهمیت دریافت این ویتامین دارد . نیاز به اسید فولیک در بارداری و شیر دهی دو برابر می شود .
افرادی که سوخت و ساز بدن آنها بالاست و یا مبتلا به بیماری خاصی چون سلول های خونی داسی شکل یا سرطان خون هستند ، نیازمند اسید فولیک بیشتری می باشند .
اسید فولیک در اثر نگهداری مواد غذایی در دمای اتاق و پختن به میزان زیادی از بین می رود .
مواد غذایی غنی از اسید فولیک- درجگر ،  قلوه وگوشت بدون چربی بیشترین میزان آن موجود است .
– در حبوباتی چونلوبیا قرمز ،لوبیا سفید وسویا و درسبوس گندم موجود است .
– درسبزیجاتی چون اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه و آرتیشو و درمیوه هایی مثل آب پرتقال تازه و موز موجود است .
– میزان کمی در زرده تخم مرغ و شیر موجود است .
در صورتی که شما یک غذای حاوی حبوبات به همراه نان سبوس دار مصرف کنید مثل خوردن یک کاسه آبگوشت پر حبوبات با نان سنگک را به همراه  ماست و اسفناجی که حداقل ۱ فنجان اسفناج پخته دارد میل نمایید و در بین روز ماءالشعیر بنوشید ، میزان مورد نیازاسید فولیک  بدن شما تأمین خواهد شد .
“کمبود اسید فولیک عاملی برای بروز آلزایمر و پارکینسون”
آلزایمر، بیماری فراموشی است، بیماری که دراثر آن فرد قدرت تفکرش را از دست داده و نزدیکان خود را به خاطر نمی آورد و گاهی به دلیل ناتوانی دراستفاده از ذهن می میرد .
طی تحقیقاتی مشخص شد میزان اسید فولیک در خون افراد مبتلا به آلزایمر پائین است و در تحقیق دیگری مشاهده شد مصرف کم سبزیجات سبز رنگ موجب افت اسید فولیک خون و بروز لخته های خونی درمویرگ های مغز و آسیب به بافت مغز می شود که فراموشی را در پی دارد.
همچنین کمبود دریافت اسید فولیک به بروز پارکینسون در موش های تحت بررسی در آزمایشگاه انجامید . *
مطالب فوق اهمیت مصرف اسید فولیک را نشان می دهد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا