بورس پس از چند ماه رشد ناهمگون در نمادهای کوچک و بزرگ، کمی به آرامش رسیده است. رشد ۶۰۰ هزار واحدی شاخص کل بورس طی یک ماه گذشته نشان می دهد، برخی نمادها طی هفته های گذشته با رشد قابل توجهی مواجه شده اند.
نمادهایی که تا دیروز از آنها به عنوان نماد شاخص ساز یاد می شد، از روز چهارشنبه با ریزش مواجه شده و امروز نیز این نمادها با صفهای فروش چندصدمیلیونی همراه هستند.
نمادهایی مانند وبصاد، وتجارت، فولاد، فملی، وغدیر و شتران که در هفته های گذشته از آنها به عنوان نمادهای شاخص ساز یاد می شد، انتظار می رفت امروز با صف های فروش خود شاخص کل را تا ۴ درصد منفی کنند. اما نمادهای کوچک که طی هفته های گذشته اصطلاحا از بازار جا مانده بودند، امروز خود را بالا کشیده و تا حدود زیادی از منفی شدن بازار جلوگیری کردند.
شاخص کل با کاهش تقریبا ۳۰۰۰۰ واحدی نشان داد تاثیر نمادهای شاخص ساز این بار در قرمز کردن بازار نقش بسزایی دارند. البته باید این نکته را نیز در نظر گرفت که هنوز نمادهایی مانند خودرو، خساپا، شپنا، شستا و عرضه های اولیه هنوز باز نشده اند.
اما نکته قابل توجه مثبت بودن شاخص هم وزن در روز کاهش شدید شاخص کل است. شاخص هم وزن تا زمان نگارش این گزارش بیش از ۵۰۰۰ واحد رشد کرده است. در تحلیل این پدیده باید گفت شاخص کل تمایز میان سهامهای بزرگ و کوچک قائل میشود؛ ولی شاخص هم وزن، وزن یکسان برای همه شرکتها در نظر میگیرد. از دید فعالان بازار سرمایه، شاخص کل هم وزن دید شفافتری نسبت به روند بازار میدهد و امتیاز بیشتر سهمهای شاخص ساز در محاسبات شاخص کل، را از آنان میگیرد. وقتی شاخص هم وزن منفی است یعنی بازدهی بیش از نصف شرکتهای بازار کاهشیافته است و زمانی که شاخص هم وزن مثبت باشد یعنی بازدهی بیش از نصف شرکتهای بازار رشد کرده است.
باید مثبت شدن شاخص هم وزن در روز های آتی را اتفاقی خوب برای بورس تحلیل کرد. یعنی زمانی که نمادهای شاخص ساز با صف های خرید طویل خود در حال تغییر شاخص به سمت مثبت شدن بازار و نادیده گرفتن رشد نکردن شاخص های کوچک بودند. در روزهایی که شاخص های بزرگ در حال تجربه روزهای صف فروش هستند، صف های خرید در نمادهای کوچک می تواند تا حدودی آینده بازار را روشن و شفاف کند.
این چرخش خرید و فروش در بازار از نمادهای بزرگ به سمت نمادهای کوچک می تواند شاخص را با اصلاح مناسبی مواجه کند و از این طریق به آینده بورس بدون افزایش قیمت های کاذب امیدوار بود.