بررسیهای محققان کره یی نشان می دهد دو اسید چرب غیر اشباع امگا ۳ (اسید ایکوز اپنتا انوئیک (EPA) و اسید دوکوزا هگزاانوئیک (DHA)) دارای خواص ضد التهابی و آنتیترومبوتیک (ضد لخته) هستند که سبب پیشگیری از بیماری قلب و عروق (CVD) میشود.
به گزارش ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران در کارآزماییهای با بر چسب باز، اسیدهای چرب امگا ۳ در پیشگیری ثانوی از CVD دارای منافع چشمگیر بودهاند ولی نتایج کارآزماییهای شاهددار دراین زمینه متناقض بوده است.
پژوهشگران در کره جنوبی تعداد هزار و هفت کارآزمایی یافتهاند که از ۱۹۷۶ تا ۲۰۱۲ انجام شده و شامل اسیدهای چرب امگا ۳ و پیشگیری از CVD بوده است.
این پژوهشگران برای انجام متا آنالیز، تعداد ۱۴ کارآزمایی غیر انتخابی و شاهددار را برگزیدهاند که شامل ۲۰ هزار بیمار (سن متوسط حدود ۶۳ که ۷۹ درصد آنان مرد بودند) دچار CVD شناخته شده بوده است.
بر اساس این پژوهش، دوز اثر EPA یا DHA روزانه از ۴ تا ۸.۴ گرم متغیر بود و به عنوان دارونما از چند روغن مثل روغن زیتون، آفتابگردان و ذرت استفاده شده بود. در متوسط پیگیری دو ساله دراین گروهها از نظر احتمال بروز رویدادهای CVD، میزان مرگ ومیر به هرعلت، مرگ ناگهانی قلبی، انفارکتوس مهلک یا غیرمهلک میوکارد، آنژین، نارسایی احتقانی قلب یا استروک اختلافی دیده نمیشد.
امگا ۳ را در چه چیزهایی بیابیم؟مواد غذایی که بیشترین میزان امگا ۳ را در خود دارند و از این لحاظ غنی اند، عبارتند از: روغن گردو، مغز گردو، روغن کلزا و ماهی های چرب (ماهی آزاد، ساردین، ماهی کولی، شاه ماهی، ماهی مارکو) و آخرین نکته: امگا ۳ تحمل حرارت خیلی زیاد را ندارد؛ برای طبخ ماهی ها، توصیه میشود که بخار پزشان کنید یا در فویل پیچیده و با حرارت ملایم فر بپزید؛ از سرخ کردن آنها در روغن یا کره نیز اجتناب کنید.