انجام اعمال برای مردگان

انجام اعمال برای مردگان

پرسش . برای مردگان چه اعمالی را انجام دهیم؟ 

پاسخ: با توجه به اهمیت و خطر حق الناس، روشن است اولین و مهمترین کاری که باید برای متوفی انجام داد پرداخت دیون و حقوقی است که جنبه حق الناس دارد و بر گردن او می‏باشد. و در درجه دوم باید آنچه که جنبه حق اللّه دارد و او آنها را ترک کرده انجام داد. نمازها و روزه‏ ها و حج و زکوه و… را که بر گردن او است به نیابتش انجام دهیم و یا برای انجام آنها اجیر بگیریم. سومین عملی که باید برای مردگان انجام داد، طلب آمرزش و رحمت برای او، و یاد آنها و به زیارتشان رفتن و انجام اعمال مستحبی برای آنها است.

نقل بعضی روایات در این زمینه فواید و درسهای فراوانی دارد: قال الصادق علیه السلام: «یدخل علی المیت فی قبره الصلوه و الصوم و الحج و الصدقه و البرّ و الدعاء، و یکتب أجره للذی یفعله و للمیت»  ( بحار ج ۸۲ ص ۶۲ حدیث ۲. )   امام صادق علیه السلام فرمود: در قبر بر مرده نماز و روزه و حج و صدقه و نیکی و دعا وارد می‏شود (ثواب اینها به او می‏رسد) و اجر این اعمال هم برای کسی که انجام داده است نوشته می‏شود و هم برای مرده. 

در حدیث دیگری راوی از امام صادق علیه السلام پرسید: آیا از طرف مرده برایش نماز بخوانیم؟ حضرت فرمود: « نعم، حتی انّه لیکون فی ضیق فیوسع اللّه علیه ذلک الضیق، ثمّ یوتی فیقال له خفّف عنک هذا الضیق بصلوه فلان أخیک عنک… »  (همان ص ۶۲ حدیث ۱.)    حضرت فرمود: بلی (برایش نماز بخوانید) چون مرده گاهی در تنگی و گرفتاری قرار دارد؛ پس خداوند بر او وسعت و گشایش مقرر می‏فرماید. آنگاه به او گفته می‏شود این گرفتاری و تنگی به خاطر نمازی که فلان برادرت از سوی تو خواند برطرف شد. 
   
در حدیثی آمده است که پیامبر اکرم صلی اللّه علیه و آله فرمود: «برای مردگان هدیه بفرستید. گفتم: هدیه اموات چیست یا رسول اللّه؟ فرمود: صدقه و دعا. فرمود: ارواح مومنین هر جمعه به آسمان دنیا می‏آیند و در مقابل منزلها و خانه‏های خود قرار می‏گیرند و هر یک با آوازی حزین و گریان ندا می‏کنند: ای خانواده من! و ای فرزندان من و ای پدر و ای مادر من، خویشان من! به وسیله آنچه در دست ما بود و اکنون بدبختی و حساب آن بر ما است و سودش برای غیر ما با اموال خودمان به ما توجهی کنید و از آن در راه ما بدهید. خدا شما را رحمت کند. و هر یک از آنان به خویشاوندان خود ندا می‏دهند: بر ما به وسیله یک درهم یا یک قرص نان یا یک لباس که در راه ما انفاق می‏کنید توجه کنید، تا خداوند از لباس بهشت بر شما بپوشاند. سپس پیامبر(ص) گریست و ما نیز همراه او گریستیم و بر اثر شدت گریه، پیامبر قادر بر سخن گفتن نبود. آنگاه فرمود: اینها برادران دینی شما هستند، که بعد از آنکه در شادی و نعمت می‏زیسته ‏اند اینک خاک و پوسیده شده‏اند. اینان اکنون ندا می‏دهند: وای بر ما! می‏گویند: اگر ما آنچه در دست داشتیم در راه خدا و رضای او انفاق می‏کردیم هرگز محتاج شما نبودیم، پس با حسرت و پشیمانی بر می‏گردند و ندا می‏دهند: در صدقه دادن برای اموات شتاب کنید.»   ( جامع الاخبار ص ۱۶۹ فصل ۱۳۴. ) 

گاهی بازماندگان اعمالی انجام می‏دهند که اگر برای مرده زیان نداشته باشد، فایده‏ای هم ندارد، از قبیل برگزاری مجالس بر اثر چشم و هم چشمی، یا گریه و زاری و لطمه به خود زدن که بعضی اوقات منجر به ارتکاب حرام و حتی تعلق کفاره می‏شود و میت را نیز در تنگنا قرار می‏دهد. پیامبر اکرم(ص) از کنار قبری عبور می‏کردند که شخصی را در آن دفن کرده بودند. بستگان متوفی در کنار قبر گرد آمده و برای او گریه می‏کردند. حضرت به آنها فرمود: «  رکعتان خفیفتان ممّا تحتقرون أحبّ الی صاحب هذا القبر من دنیاکم کلّها» (میزان الحکمه ج ۸ ص ۱۳.)  دو رکعت نماز کوتاه و سبک که شما آن را کوچک می‏شمارید برای صاحب این قبر بهتر است از همه دنیای شما.    

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا