پرسش . کیفیت ارتباط اهل برزخ با این جهان چگونه است.
پاسخ: در روایات فراوانی سخن از ارتباط ارواح با دنیا و زیارت اهل خود رفته است. این نکته از نظر علمی نیز مورد تایید است و امروزه ارتباط با ارواح به یک علم تبدیل شده است. (نگاه کنید به کتاب ارتباط علمی با ارواح اثر جیمس آرژخندلای ترجمه کاظمی خلخالی.) در اینجا چند حدیث برای روشن شدن مطلب نقل میشود:
عن أبی بصیر عن أبی عبداللّه علیه السلام قال: «ما من مومن و لا کافر الاّ و هو یاتی أهله عند زوال الشمس، فاذا رأی أهله یعملون بالصالحات حمد اللّه علی ذلک، و أذا رأی الکافرأهله یعملون بالصالحات کانت علیه حسره» ( بحار ج ۶ ص ۲۵۷ حدیث ۹۰ و فروع، ج ۳ ص ۲۳۰.)
ابو بصیر از امام صادق علیه السلام نقل کرده است که فرمود: هیچ مومن و یا کافری (که از دنیا میرود) نیست مگر آن که هنگام ظهر به دیدار خانواده خود میآید. اگر دید که خانوادهاش کارهای خوب انجام میدهند خداوند را براین نعمت حمد میگوید و کافر هنگامی که میبیند خانوادهاش مشغول اعمال نیک هستند، دچار حسرت و اندوه میشود.
در حدیث دیگری از حضرت نقل شده است که فرمود: « إنّ المومن لیزور أهله فیری ما یحب و یستر عنه ما یکره، و إنّ الکافر لیزور اهله فیری ما یکره و یستر عنه ما یحب»(کافی ج ۳ ص ۲۳۰.) مومن خانواده خود را دیدار میکند و آنچه را دوست میدارد در خاندان خود میبیند و آنچه را ناخوش دارد از او پوشیده میشود. ولی کافر خانواده خود را دیدار میکند و آنچه را دوست ندارد در خانواده خود میبیند و آنچه را دوست دارد از او میپوشانند تا نبیند.
اسحاق بن عمار از امام کاظم علیه السلام پرسید: «آیا مومن به دیدار اهل خود میآید؟» حضرت فرمود: «بلی.» پرسید: «هر چند وقت یکبار؟» حضرت فرمود: « علی قدر فضائلهم، منهم من یزور فی کل یوم، و منهم من یزورفی کل یومین ومنهم من یزورفی کل ثلاثه ایام… . یبعث اللّه عزوجل معه ملکا فیریه مایسرّه و یستر عنه ما یکره، فیری ما یسره و یرجع الی قره عین» (بحار ج ۶ ص ۲۵۷ حدیث ۹۳ و نگاه کنید کافی ج ۳ ص ۲۳۰.) به اندازه فضائل و مقامی که دارند (هر چه مقامش بالاتر باشد زودتر میتواند به دیدار خانواده خود بیاید) بعضی از مومنین در هر روز و برخی هر دو روز یکبار و بعضی هر سه روز یکبار اهل خود را زیارت میکند. خداوند ملکی را همراه او میفرستد تا آنچه که او را مسرور میکند به او نشان دهد و آنچه که باعث ناراحتی او میشود از او پنهان کند. پس آنچه او را خوشحال میکند میبیند و در حالی برمیگردد که چشمش به خاطر آنچه دیده است روشن است.
در حدیث دیگری از اسحاق بن عمار از امام کاظم علیه السلام نقل کرده است که حضرت فرمود: «زمان دیدار مرده با اهلش ممکن است هر جمعه یا هر ماه و یا هر سال یکبار باشد. به اندازه منزلتش» پرسید: «به چه صورتی؟» حضرت فرمود: «در صورت یک پرنده لطیف که بر دیوار ایشان مینشیند و بر آنها اشراف پیدا میکند، پس اگر آنها را در خیر و خوشی ببیند شاد میشود، و اگر آنها را در بدی و نیازمندی و اندوه مشاهده کند، غمگین میشود.» ( بحار ج ۶ ص ۲۵۷ حدیث ۹۱ و کافی ج ۳ ص ۲۳۰. )