پرسش . اوضاع جهان در آستانه قیامت چگونه است؟
پاسخ: در آستانه قیامت حوادث عظیمی رخ میدهد که برای هیچکس جز خدای تعالی قابل تصور و ادراک نیست. اما زمان قیامت چه وقت است؟ جز خداوند هیچکس نمیداند. اما آنچه از قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام استفاده میشود این است که این حادثه به طور ناگهانی رخ میدهد. مردم بارها از پیامبر صلی اللّه علیه و آله درباره این حادثه عظیم پرسیدند. قرآن کریم در پاسخ علم هنگام وقوع، این هنگامه وحشتناک را مخصوص ذات اقدس الهی دانسته و میفرماید: « یَسْئَلُونَکَ عَنِ السَّاعَهِ أَیَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ رَبِّی لاَ یُجَلِّیهَا لِوَقْتِهَا إِلاَّ هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّماوَاتِ وَالْأَرْضِ لاَتأْتِیکُمْ إِلاَّ بَغْتَهً یَسْئَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللّهِ وَلکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لاَیَعْلَمُونَ» (اعراف: ۱۸۷) درباره ساعت قیامت از تو میپرسند که هنگام وقوع آن چه وقت است؟ بگو: «علم آن تنها نزد پروردگار من است. و بر هیچکس جز او آشکار نمیشود این امر بر آسمانها و زمین سنگین است. بر شما وارد نمیشود مگر به طور ناگهانی.» از تو میپرسند گویی تو آن را میدانی بگو: «تنها علم آن نزد خداست و لیکن اکثر مردم آن را نمیدانند.»
هر چند زمان قیام قیامت بر کسی معلوم نیست و بر همه جز خدای تعالی پوشیده است اما قرآن کریم و روایات علائمی برای آن بیان فرمودهاند که خواهد آمد. به هر حال این حادثه بی نظیر به طور ناگهانی و با یک صیحه عظیم شروع میشود که در پی آن همه اهل زمین میمیرند « وَیَقُولُونَ مَتَی هذَا الْوَعْدُ إِن کُنتُمْ صَادِقِینَ مَا یَنظُرُونَ إِلاَّ صَیْحَهً وَاحِدَهً تَأْخُذُهُمْ وَهُمْ یَخِصِّمُونَ فَلاَ یَسْتَطِیعُونَ تَوْصِیَهً وَلاَ إِلَی أَهْلِهِمْ یَرْجِعُونَ» (یس: ۴۸ تا ۵۰ ) میگویند: این وعده وقوع قیامت کی میباشد اگر شما راستگو هستید؟ آنها منتظر نیستند مگر صیحه واحدی را که آنها در حالی فرامیگیرد که با یکدیگر در حال ستیزه هستند. با یک مرگ ناگهانی و سریع همه میمیرند. پس نمیتوانند سفارشی و توصیهای بنمایند و نه میتوانند به سوی اهل و خانواده خود برگردند.
انسان سرگرم زندگی پر غوغای خود است و از همه جا غافل که ناگهان یک خروش آسمانی عظیم او و همه جانداران را در یک لحظه کوتاه به کام مرگ فرومی برد؛ آنچنان شروع قیام قیامت سریع و غافلگیرانه است که انسان فرصت نمیکند لقمه ای را که برداشته بخورد.
در روایات اسلامی از رسول گرامی اسلام نقل شده است که فرمود: « تقوم الساعه و الرجلان قد نشر اثوابهما یتبایعانه فما یطویانه حتی تقوم! و الرجل یرفع اکلته الی فیه فما تصل الی فیه حتی تقوم! و الرجل یلیط حوضه لیسقی ما شیته فما یسقیها حتی تقوم!» ( مجمع البیان ذیل آیات مذکور. ) قیامت قیام میکند در حالی که دو نفر لباس و پارچهای گشوده و مشغول معاملهاند و پیش از آن که آن را جمع کنند قیامت میشود. و همچنین انسان لقمهای را برداشته و به سوی دهان میبرد اما هنوز لقمه به دهانش نرسیده که قیامت برپا میشود! و شخصی مشغول آماده کردن حوض آب است تا چارپایان خود را آب دهد اما قبل از آنکه دام خود را سیراب کند قیامت قیام کرده است.