بازتاب معنوی نامهای خوب

بازتاب معنوی نامهای خوب

انتخاب اسم‌های نیکو (اسامی پیامبران و امامان معصوم) اثرات معنوی و پاداش اخروی را نیز به دنبال دارد. ما برای تبیین این سخن به فرهنگ اسلامی توجه می‌کنیم.

پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در این باره فرموده‌اند:

«هر خانه‌ای که نام یکی از پیامبران در آن باشد صبحگاه و شامگاه مورد تقدیس فرشتگان قرار می‌گیرد.» (۱۷)

پیغمبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در جایی دیگر فرمودند:

«هر که سه پسر داشته باشد و هیچ کدام را به نام من محمد ننامد، بر من جفا کرده است.» (۱۸)

آن حضرت صلی‌الله‌علیه‌واله نام محمد را شایسته اکرام می‌دانستند:

«اگر نام فرزندتان را محمد نامیدید، اکرامش کنید و در مجالس خود برایش جا باز کنید، و او را زشت و ناپسند مشمرید.» (۱۹)

گویا پیامبر اسلام از روش برخی مسلمانان تعجب می‌کنند که چگونه فرزندان خود را محمد می‌نامند، اما حرمت این نام را رعایت نمی‌کنند و فرزندان خود را لعن و نفرین می‌نمایند در حالی که شایسته نیست با همنام رسول خدا چنین رفتاری داشته باشند. این عظمت تا جایی است که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله وجود افرادی با نام محمد را در جلسات مشورت با برکت می‌دانستند:

«اگر کسانی که نامشان احمد یا محمد است در مشورت گروهی داخل شوند، باعث خیر در آن مشورت می‌شوند.» (۲۰)

و همین‌طور باعث تقدّس سفره‌ها:

«هیچ سفره‌ای نیست که در حضور کسی که نام او احمد یا محمد است گسترده شود، مگر این که آن منزل روزی دو بار مورد تقدیس قرار گیرد.» (۲۱)

امام محمدباقر علیه‌السلام نیز درباره عظمت نام محمد فرمود:

«وقتی شیطان بشنود کسی را به نام محمد می‌خوانند، از شدت ناراحتی مانند سرب گداخته آب می‌شود و هنگامی که بشنود کسی را به نام یکی از دشمنان اسلام می‌خوانند، از شدت شعف به وجد می‌آید.» (۲۲)

به امام صادق علیه‌السلام عرض شد: ما فرزندانمان را به اسماء شما و نیاکان شما نام‌گذاری می‌کنیم، آیا این کار برای ما فایده و پاداشی دارد؟

حضرت پاسخ دادند: «آری به خدا قسم و آیا دین چیزی غیر از محبت است؟ خداوند متعال در قرآن می‌فرماید: بگو اگر خدا را دوست دارید از من (پیامبر) تبعیت کنید تا خدا هم شما را دوست داشته باشد و گناهان شما را ببخشد.» (۲۳)

آری،‌ پیشوایان معصوم ما به حدی به مسأله نام اهمیت می‌دادند که از آغاز تولد نوزاد پسر تا روز هفتم، او را «محمد» می‌نامیدند تا از بدو تولد، روح و روان و فکر و مغز کودک را با حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌واله آشنا کرده باشند.

 امام صادق علیه‌السلام درباره این سنت نام‌گذاری نیز فرمودند:

«برای ما نوزادی متولد نمی‌شود مگر این که اول او را محمد می‌نامیم و پس از هفت روز، اگر خواستیم نامش را تغییر می‌دهیم و گرنه همان نام را بر او می‌گذاریم.» (۲۴)

آن حضرت پاداش اخروی این سنت زیبا را این‌چنین بیان داشتند:

«روز قیامت منادی ندا می‌دهد که همه کسانی که نام آن‌ها محمد است به پا خیزند و داخل بهشت شوند به خاطر این که هم‌نام پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم هستند.» (۲۵)

امام رضا علیه‌السلام نیز درباره برکت خانه‌هایی که محمد نامی در آن است، فرموده‌اند:

«خانه‌ای که در آن نام محمد باشد، اهل آن، بامداد و شامگاهشان توأم با خیر و برکت خواهد بود.» (۲۶)

امام خمینی رحمه‌الله‌علیه؛ بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، نیز در رساله عملیه خود و در دیدار و ملاقات افرادی که از حضرتش تقاضای نام‌گذاری فرزندشان را داشتند، عبدالله و فاطمه و زهرا را پیشنهاد می‌فرمودند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید