اما براى تربیت حس زیبایى دوستى کودک، قبلا باید دانست که: این حس دو فایده دارد:
1 – فایدهى فردى که لذت معنوى مىدهد و همان لذت، به هنگام برخورد با ناملایمات شدید زندگى، آدمى را به داد مىرسد و او را را با ملاحظهى زیبایىهاى طبیعت و لطافت حال موجودات طبیعى، فارغ از اندوه مىسازد و نشاط مىبخشد.
2 – فایدهى اجتماعى زیبایى دوستى، آدمى را از خودپسندى و سودجویى کنار مىکشد و او را براى درک افکار عالى و انجام کارهاى بزرگ (که خودپسندى، قبلا مانع تحقق آنها مىشد) آماده مىدارد.
زیبایى، به واسطهى همین دو فایده که دارد و به ویژه آن که انسان را از خودخواهى (که منبع شرور است) به دور مىسازد؛ خود قسمتى از خیر است و کار عاطفهى اخلاقى را انجام مىدهد و این مسأله، رابطه و مناسبت دقیق «اخلاق و جمال» را به نظر مىرساند. (۱۰)
حال گوییم که براى تربیت حس زیبایى دوستى، باید:
الف – طفل را به نظم و ترتیب عادت بدهند (در ترتیب بازیچهها، نظم لوازم تحصیلى، نظم لباس او و بالاخره در نظم راه رفتن، حرف زدن و با ادب و به موقع و صریح جواب دادن و در اداى کلمات و حرکات، دقت داشتن). (۱۱)
ب – قطعاتى قرائتى که متن فارسى درس کودک است، زیبا و جالب برگزیده شوند و با خط زیبا و تصاویر نیکو بیارایند.
ج – از رفتار و گفتار و حال و حرکت زشت، در برابر او، خوددارى نمایند، تا عاطفهى زیبایى دوستى وى از بین نرود و منحرف نگردد و اگر این رفتار بد، از کارفرما یا استاد کار، یا معلم باشد، ذوق صنعتى و علمى او هم زایل مىشود. (۱۲)
پی نوشت :
(۱) رنا، ۵۱۹
(۲) استفاده از گفتوگوى یک استاد پرورشى کودک (تابعیت از فرمان خدا و رسول و امام نیز، چون مقدمهاش «تحقیق و اجتهاد در شایستگى فرمانهایشان» بوده، پژوهش صورت گرفته است؛ لذا چنان تابعیتى، عین عقل و صلاح خود آدمى است و آن طاعت، به هیچوجه منافى آزادى و اختیار نیست و ما به همین طریق در علوم مدرسهاى، از محققان علمى، بهره مىگیریم؛ یعنى به اتکاى علم و شایستگى و بىغرضىشان در تحقیقات و نظرات، آنچه را که اثبات کردهاند، بدون تردید، ملاک قرار مىدهیم و بر آن پایه، خود بررسىهاى بعدى، را عملى مىسازیم و این روش را «روش علمى و درست» هم اطلاق مىکنیم. – م).
(۳) رنا، ۵۱۹.
(۴) رنا، ۵۲۳.
(۵) رنا، ۵۲۵.
(۶) رنا، ۵۲۶.
(۷) روپ، ۲۳۷.
(۸) چنین استنباط مىشود که: خداوند هم براى گذران زندگى ظاهرى آدمى با برقرارى غرایز، علمى نهادى عنایت فرموده و هم براى تعالى روح و رشد باطنى با پایهگذارى تمایلات فطرى و طبیعى، به سوى «حق و خیر و جمال و مبدأ هستى» فهم درونى (مساوى عقل) را مسلم داشته است.
(۹) چنین استنباط مىشود که: خداوند هم براى گذران زندگى ظاهرى آدمى با برقرارى غرایز، علمى نهادى عنایت فرموده و هم براى تعالى روح و رشد باطنى با پایهگذارى تمایلات فطرى و طبیعى، به سوى «حق و خیر و جمال و مبدأ هستى» فهم درونى (مساوى عقل) را مسلم داشته است.
(۱۰) براى تحقیق در ارتباط «جمال و اخلاق» رجوع شود:
اولا – به مقالهى آقاى محمدتقى دانشپژوه – در مجلهى فلسفه – ش ۴ – تحت عنوان «پیوند زیباشناسى با منطق و اخلاق»
ثانیا – تحقیقى در علت اشتراک لفظى کلماتى که از یک جهت بر یک صفت صورى و ظاهرى و از طرفى بر یک صفت درونى حکایت مىکنند، از قبیل کلمهى «خوب» و «زشت» در این استعمالها:
آنچه خوبان (یعنى: زیبارویان) همه دارند تو تنها دارى
زن خوب فرمان بر پرسا
کند مرد درویش را پادشاه
یعنى: خوش سیرت)
این کار خوب است و آن کار زشت
زیر چهرهى زشت، دلى خوب و مهربان مىتپید.
ثالثا – به همهى روایات مذهبى و امثال سایر و تعبیرات عامیانه که «حسن ظاهر و خوش صورتى» را بر «حسن باطن و صفاى درون» دلیل دانند و یا به گونهاى، آن دو را حاصل یکدیگر شناسند و یا لااقل، مربوط به هم، معرفى کنند، بىاساس نبوده است؛ به ویژه که از یک مقام غیبى و فوق علمى، صادر شدهباشند.
(۱۱) به قدرى در داخل زندگى کودک، مسایلى که با نظم و ترتیب و آراستگى و تمیزى سر و کار دارد، اثر «ادب و دقت و وقتشناسى و به جا کار کردن و آمادگى و تعالى نظر» در فرزند مىنهد که تفکیک این دو موضوع «اخلاق و جمال» دشوار مىنماید و اتفاقا همین ربط مستقیم و اصولى، کار تربیت را سهلتر مىسازد و ناگفته نماند که براى چنین پرورشى واسطه و اسباب کار و نوع آن هر چه باشد، کوچک یا بزرگ، اثر دقیق و مهم خود را در روح و ضمیر کودک مىگذارد؛ اعم از آن که به نظر، امرى پیش پا افتاده باشد، مثل «دستمال جیب و سفره» یا برتر از آن.
شکل دستمال، رنگ آن، نظم لبههاى دستمال، تمیزى آن، تا کردن آن، وضع در جیب نهادن دو تا بودن دستمال، یکى براى خشک کردن صورت و دیگرى براى آب بینى و این که در کدام جیب بگذارد، جدا از یکدیگر و…
همچنین دربارهى سفرهى غذا، قطع آن، رنگ آن، نقش روى آن وضع پهن کردن آن، شکل چیدن غذا بر روى آن، طرز نشستن افراد بر گرد آن، آرایش سفره، ذکر آغاز غذا، سپاسهاى ضمن غذا خوردن، دقت به غذا و بو و رنگ و طعم آن و توصیف کردن و لذتها را موجب شدن…
همه و همه آموزندهى جمال و ادب و نشاط و خیر و محبت و بلکه تلقین کنندهى اعتقاد و صفاى اندیشه و نظر هستند.
(۱۲) روپ، ۲۳۸.
منبع: گامی در مسیر تربیت اسلامی از کودکی تا بلوغ / دکتر رجبعلی مظلومی
تربیت حس زیبایى دوستى کودک

- اسفند 1, 1392
- 00:00
- No Comments
- تعداد بازدید 111 نفر
- برچسب ها : تربیت, زیبایی دوستی, کودک, مشاوره, نظم و ترتیب, نوزاد و کودک, والدین
اشتراک گذاری این صفحه در :

مدت زمان شیردهی نوزاد
۱۴۰۴/۰۱/۱۹
هم کفو بودن در ازدواج
۱۴۰۴/۰۱/۱۸
روان شناسي رابطه خانواده با نوجوان
۱۴۰۴/۰۱/۱۷
اذان و اقامه نوزاد
۱۴۰۴/۰۱/۱۶
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۴۰۳/۰۹/۱۲
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۴۰۳/۰۸/۳۰
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۴۰۳/۰۸/۱۶