تعریف معاد جسمانی

تعریف معاد جسمانی

پرسش . معاد جسمانی یعنی چه؟

پاسخ: قبل از تعریف معاد جسمانی باید به این سوال پاسخ داد که کدامیک از ابعاد وجودی انسان در معاد محشور می‏شود؟ جسم یا روح و یا هر دو؟ بر حسب جوابی که به این پرسش داده شد، سه نظریه وجود دارد:

۱. در قیامت تنها جسم محشور می‏شود؛ چون روح چیزی جز آثار و خواص و عوارض همین جسم نیست. از آنجا که مادیون طرفدار چنین نظریه‏ای هستند و از طرفی ماتریالیستها اصولا برای عالم، هدف و غایت و آینده‏ای را معتقد نیستند؛ یعنی اصولا چون بحث از معاد در ماتریالیسم وجود ندارد، پس تصور نمی‏شود کسی قائل به چنین نظریه‏ای باشد. به همین دلیل از شرح و بررسی آن صرفنظر می‏شود.

۲. در قیامت تنها روح انسان محشور می‏شود (معاد روحانی). جسم انسان بعد از مرگ متلاشی و نابود می‏شود ولی روح که باقی است به حیات خود ادامه می‏دهد و در نشئه دیگر بر حسب مکتسبات نفسانی، معذب یا متنعم خواهد بود.

۳. انسان در قیامت با همه ابعاد وجودی ـ اعم از روح و بدن ـ برانگیخته می‏شود. مطابق این قول، معاد هم روحانی است و هم جسمانی.

آنچه مقتضی ضرورت اسلام بلکه همه ادیان الهی است، همین نظریه سوم است. با توجه به اینکه نظریه اول نمی‏تواند قائلی داشته باشد، مراد از معاد جسمانی در این بحث «معاد جسمانی و روحانی» است. از آنچه گذشت به دست می‏آید که دو دیدگاه قابل توجه، بیشتر در این زمینه وجود ندارد: نظریه «معاد روحانی» و نظریه «معاد جسمانی» که همان برانگیخته شدن جسم و روح با هم است.

تعریف معاد جسمانی:

با توجه به مقدمه فوق، مفهوم معاد جسمانی چنین است: بر انگیخته شدن انسان با همین جسم دنیوی و روح در روز قیامت برای دریافت جزا و پاداش خود، که این جزا و پاداش هم مادی است و هم معنوی. از این تعریف چند نکته به دست می‏آید:
الف. انسان پس از مرگ دوباره در عالم دیگری برانگیخته می‏شود.
ب. بازگشت انسان در آن عالم با همین ابعاد وجودی ـ جسم و روح ـ می‏باشد.
ج. در قیامت نیز همانند دنیا برای انسان هم لذات و نعمتهای مادی است و هم روحانی و معنوی؛ همچنین است آلام و عذابهای قیامت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا