تیمم بدل از غسل

تیمم بدل از غسل

پرسش:

اگر فردی نیاز به غسل داشته باشد و امکان غسل نداشته باشد، به جای آن می تواندتیمم کند، ولی اگر برای وعده‌های بعدی نماز نیز امکان غسل نداشته باشد ولی وضو بتواند بگیرد چه باید بکند؟ در صورت بوجود آمدن امکان غسل، آیا نیاز به غسل هست یا تیمم انجام شده کافی است؟

پاسخ:

اگر کسی محتاج غسل باشد و آب نیابد تیمم بدل از غسل انجام می‌دهد. اگر غسل واجب غسل جنابت باشد و بدل از آن تیمم کرده باشد لازم نیست وضو بگیرد. ولی اگر غیر از غسل جنابت باشد (مثل مس میت و…)، به فتوای بعضی از علماء (مانند امام خمینی) باید علاوه بر تیمم بدل از غسل چنانچه ممکن است وضو بگیرد و اگر آب برای وضو نیست یک تیمم بدل از وضو هم بگیرد. و در هر صورت برای نمازهای بعدی مادامی که عامل آن غسل تکرار نشده است (مثلاً دوباره جنب نشده است) و آب هم برای غسل پیدا نکرده است یا وضو می‌گیرد و یا در صورت نبودن آب تیمم بدل از وضو می‌کند. و اگر عامل غسل تکرار شد [مثلاً دوباره جنب شد] این بار باز یا باید غسل کند یا تیمم بدل از غسل و….

اگر وقت عمل (مثلاً نماز) گذشته باشد، آن عمل درست است و نیازی به قضا ندارد. ولی اگر داخل وقت باشد (مثلاً ساعت ۳ بعدازظهر تیمم کرد و چهار بعد از ظهر آب پیدا کرد) اگر به اندازه لازم جستجو کرده است و آب نیافته است و در واقع یقین پیدا کرده که تا آخر وقت آب پیدا نمی‌کند، آن عمل درست است و نیازی به قضا و اعاده ندارد [۱]. البته برای واجبات بعدی در صورت تمکن باید غسل کند.

——————————————————————————–

[۱] توضیح المسائل مراجع ج ۲ مساله ۷۱۵.

منبع: پایگاه حوزه ۴۹۲۹۴۹۲۹

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا