حدود پوشش و حجاب در محیط خانواده

حدود پوشش و حجاب در محیط خانواده

پوشش و حجاب در محیط خانواده چگونه باید باشد؟

خاطر نشان می‌سازد که محیط خانواده، محیط پرورش است و پرورش فضایی سالم و پاک را می‌طلبد، البته توجه دارید که پرورش تنها به پرورش تواناییهای ذهنی و جسمی محدود نمی‌شود بلکه پرورش اجتماعی، اخلاقی و آداب و معنویت نیز در محیط خانواده فراهم می‌گردد. روشن است که تکیه و عمل به معیارهای الزامی دینی و تکالیف شرعی که محدود به اعمال خاصی هستند، تنها پرورش دینی و مذهبی را فراهم می‌سازد. اخلاق دینی و آداب خانوادگی و اجتماعی غیر از تکالیف دینی است و معیار در اخلاق و ادب صرف حلال و حرام شرعی نیست. ازاین‌رو شاید از نظر شرعی با رعایت پوشش معین شده مرتکب عمل حرام نشویم، ولی نمی‌توان گفت که از این راه می‌توان به کمال نهایی رسید و از نظر اخلاقی نیز هرگز مرتکب عمل ناپسندی نشده‌ایم. چه بسیار کارهایی که از نظر فقهی شاید حرام نباشند ولی از نظر اخلاق دینی و آداب خانوادگی و اجتماعی صددرصد مردود و ناپسند تلقی می‌گردند.

بنابراین در خصوص پوشش صحیح تنها بکارگیری و رعایت معیارهای تکلیفی و فقهی (حلال و حرام) اولیه کافی نیست، لذا اگر عملی و یا پوششی موجب گمراهی و ترتب مفسده‌ای باشد از نظر شرعی و تکلیفی نیز حرام می‌باشد. خواهر عزیزم خود می‌دانید که اگر کسی به شخصی به قصد شهوت نگاه کند، هر چند آن فرد پوشش داشته باشد و محرم نیز باشد، این نگاه حرام است (به استثناء زن و شوهر). حال اگر شما با این شکل از پوشش زمینه نگاه شهوت‌آلود را برای کسی، حتی اهل خانواده خود، فراهم سازید. بعید نیست که مرتکب حرام شده باشید. خواهر محترمه آیا از نظر شرعی جایز است زنان با لباس چسبان در حالی که تمام بدن آنها پوشیده است در جامعه ظاهر شوند؟ به یقین می‌گویید خیر، در حالی که آنها پوشش دارند و هیچ جای بدن آنها پیدا نیست. چون پوشش باید هدف خود را تأمین کند یعنی هدف و منظور از پوشش ایجاد فضای پاک و سالم معنوی می‌باشد و زمینه آلودگی را فراهم نکند.

حال اگر پوشش به‌گونه‌ای باشد که زمینه‌ساز گناه است آیا می‌توان گفت چون پوشیده است پس حرام نیست و گناه نکرده است؟ بی‌تردید خود تصدیق می‌فرمایید که تنها پوشش کفایت نمی‌کند. افزون بر این از نظر احساس علمی و کمال‌طلبی، توجه شما را به این نکته جلب می‌کنم که: رسیدن به کمال و تحصیل فضایل اخلاقی با اکتفا کردن به حلال و حرام هرگز بدست نمی‌آید، مهم‌تر آنکه چه بسا این گونه اعمال و پوشش‌ها، چون خود زمینه‌ساز آلودگی را فراهم می‌نماید، حرام و گناه است و در برخی موارد پیامدهای غیرقابل جبرانی را به همراه داشته باشد. لذا توصیه می‌شود خود را به مرز حلال و حرام محدود نکنید بلکه برای مصونیت خود و دیگران از لغزش‌گاه‌ها و وسوسه‌های شیطانی از اموری که احتمال لغزش دارد، بپرهیزید.

خواهر عزیزم خوب است به این نکته نیز توجه داشته باشید که شاید بیان مادر شما و یا شیوه برخورد وی مورد پسند شما نباشد ولی تجارب او را نباید نادیده گرفت و خود را از آن محروم ساخت. شاید شکل و نحوه گفتار او مورد پسند شما نباشد، اما حقیقت و محتوای آن سخنان توصیه‌هایی است که از تجارب وی بر می‌جوشد و در صدد است تا وجود پربها و ثمین دختر خود را مصون بدارد. مردها گرگ نیستند، بلکه خانم‌ها «خانم» هستند.

هر دستی نباید جرأت لمس جواهر را به خود دهد، بلکه باید با حساسیت و ظرافت شیوه‌ای خاص که برازنده آن گوهر ارزنده است با او برخورد کرد و او خود باید این ارزش را پاس دارد. در پایان این بخش شما را به رعایت اعتدال در پوشش که آسیبی به تکالیف شرعی و حدود اخلاقی وارد نسازد، توصیه می‌کنم تا فضای خانواده برای همه اعضای آن محیط پرورش سالم باشد و حتی به صورت ناخودآگاه آنها را از پرورش صحیح محروم سازد. البته جهت حسن بهره‌مندی و استفاده از ارزش‌های اخلاقی که هدف بعثت نبی مکرم اسلام است شما را به مطالعه کتب «قلب سلیم» و «ایمان» نوشته شهید دستغیب دعوت می‌کنم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا