پرسش . کیفیت حیات برزخی چگونه میباشد؟
پاسخ: از مجموع آیات قرآن کریم درباره عالم برزخ که حدود پانزده آیه میباشد(المیزان ج ۱ ذیل آیه ۱۵۴ سوره بقره. ) و روایات که در این باب زیاد است چند مطلب به دست میآید:
۱. حیات برزخی: انسان در فاصله بین مرگ و قیامت از نوعی حیات برخوردار است. این حیات برتر از حیات مادی و دنیوی است؛ طوریکه انسان لذت و سرور و یا رنج و الم و اندوه را با شدّت و قدرت بیشتری ادراک میکند و یا از یک زندگی سعادت آمیز و سرشار از انواع لذائذ و نعمات برخوردار است و یا به یک زندگانی شقاوت آمیز و آمیخته با انواع دردها و رنجها و غمهای جانکاه فرو میرود.
روح انسان پس از جدایی از بدن در قالبی شبیه قالب دنیوی قرار میگیرد که به آن «بدن مثالی» یا «بدن برزخی» گفته میشود. این قالب با قالب مادی انسان تفاوتهایی دارد.
برای اثبات و آشنایی با حیات برزخی روایاتی نقل میشود: در کتاب اصول کافی از امام صادق علیه السلام نقل شده است که یکی از یاران حضرت گفت: برخی عقیده دارند که ارواح مومنین در چینهدان پرندگان سبز رنگی در اطراف عرش قرار میگیرند. امام علیه السلام فرمود: « لا، المومن اکرم علی اللّه من أن یجعل روحه فی حوصله طیر و لکن فی ابدان کابدانهم» (کافی ج ۳ ص ۲۴۴. باب آخرفی ارواح المومنین حدیث ۱.) خیر، چنین نیست. مومن نزد خدا گرامیتر از آن است که روحش را در چینهدان پرندهای قرار دهد.
در حدیث دیگری مفید از یونس بن ضبیان از امام صادق نقل کرده است که در پایان آن آمده است:..فإذا قبضه اللّه الیه صیر تلک الروح إلی الجنّه فی صوره کصورته فیاکلون و یشربون فاذا قدم علیهم القادم عرفهم بتلک الصور التی کانت فی الدنیا. امام فرمود: هنگامی که خداوند آن روح را قبض میکند، او را در بهشت در صورتی همانند صورت خود قرار میدهد؛ پس در آنها میخورند و میآشامند و هرگاه کسی بر آنها وارد شود با همان صورتهایی که در دنیا داشتند شناخته میشوند. (همچنین نگاه کنید کافی ج ۳ ص ۲۴۴ حدیث ۶ .) در حدیث دیگری آمده است که ابراهیم بن اسحاق گفت: از امام صادق علیه السلام پرسیدم: ارواح مومنین کجا هستند؟ فقال: «ارواح المومنین فی حجرات فی الجنه، یأکلون من طعامها و یشربون من شرابها، و یتزاورون فیها و یقولون: ربّنا أقم لنا الساعه لتنجز لنا ما وعدتنا» امام(ع) فرمود: ارواح مومنین در اتاقهایی در بهشت ساکن میشوند. از طعام آن میخورند و از نوشیدنی آن مینوشند. همدیگر را در آنجا زیارت میکنند و میگویند: پروردگارا! قیامت را برای ما برپای دار تا آنچه به ما وعده فرمودهای تحقق یابد. راوی میگوید: پرسیدم: ارواح کفار کجا هستند؟ فقال: «فی حجرات النار، یأکلون من طعامها و یشربون من شرابها و یتزاورون فیها و یقولون: ربّنا لا تقم لنا الساعه لتنجز لنا ما وعدتنا» (بحار ج ۶ ص ۲۳۴ حدیث ۴۹.) امام علیه السلام فرمود: کفار در اتاقهایی از آتش جای داده میشوند. از طعام جهنم میخورند و از نوشیدنی های آن میآشامند. همدیگر را در آنجا میبینند و میگویند: پروردگارا قیامت را برای ما برپای مدار تا آنچه به ما وعده دادهای تحقق یابد. روایات در این مورد زیاد است و از این چند روایت کیفیت زندگی برزخی آشکار میشود.