خطرات انتخاب نامناسب همسر
مطالبی را که اکنون می نویسم به گفته های قبلی ضمیمه کنید ودر امر ازدواج بیشتر دقت کنید .
جوانان عزیز ، شما باید در امر به این مهمی با کسی که تجربیاتش از شما بیشتر است و به قول بچه های گفتنی چند پیرهن از شما بیشتر پاره کرده گوش فرا دهید .
در امر مقدس ازدواج قرار است کانون وبنیادی به نام خوانواده به وجود آید واگر این کانون با دقت نظر وتامل تشکیل نشود ممکن است به زندانی مخوف تبدیل شود البته قصد ترساندن شما را ندارم وهمانطور که گفتم ازدواج امر مقدسی است واسلام بر روی آن خیلی تاکید دارد خطراتی که در این راه ممکن است گریبان گیر شما بشود را میگویم وسپس به سراغ راه حل ان میروم
1. اولین وشاید مهمترین خطری که ممکن است جوانان عزیز ما گرفتار ان شوند والبته باید شدیدا ازان پرهیز کنند ازدواجهای خیابانی است واگر دختر وپسری در خیابان با یکدیگر اشنا شدند وخواستند با یکدیگر ازدواج کنند باید با مشورت بزرگترها باشد وسر خود اقدامی نکنند و باید از یکدیگر شناخت کسب کنند وتحقیقات به عمل اورند واین را من با جدیت به شما میگویم که ازدواج تلفنی طلاق تلگرافی را به دنبال دارد وهمچنین ازدواج خیابانی طلاق خیابانی را به دنبال خواهد داشت حالا یک داستان واقعی برایتان مینویسم تا درس عبرتی برایتان شود یکی از روحانیون محترم نقل میکردند که یک روز یک شخصیت خیلی محترم وبه قول امروزیها با کلاس امد دفتر من وگفت حاج اقا مشکلی دارم ودنبال راه حل میگردم گفت زن من عاشق یک جوان ۲۵ساله شده ومیگوید طلاق میخواهم حاج اقا به جوانها بگویید من چون زنم را در کوچه ها پیدا کردم در کوچه ها هم از دستش دادم این روحانی محترم فرمودند که من با همسر این اقا صحبت کردم تا شاید او را قانع کنم ولی او دست بردار نبود گفتم خانم به بچه هایت رحم کن گفت از روی جنازه انها رد میشوم جوانان عزیز دقت کنید وعبرت بگیرید. بهترین راه حل ممکن برای این مشکل مشورت کردن با بزرگترها میباشد البته مقصود من این نیست که هرچه بزرگترها گفتند. بلکه انتخاب از شما ومشورت با بزرگترها واین دو ، دو رکن اساسی وجدا نشدنی از هم هستند اکنون که در عصر پیشرفت علم به سر میبریم دیگر مثل قدیم الایام نیست که هر چه بزرگترها گفتند. ولی ما نباید خو را از تجربه ومشورت با بزرگترها بی نیاز بدانیم
2. خطر دومی که میتوان از ان به عنوان معزلی برای جامعه وجوانان عزیز نام برد رفت و امدهای پنهانی با دختری که او را دوست دارید شاید قصد بدی هم نداشته باشید و بخواهید دراسرع وقت مطلب را با بزرگترها در میان بگذارید ولی اگر کسی شما را با یکدیگر ببیند دیگر هیچ توجیهی برای مدعای خود ندارید پس بهتر است که از همان اول خانواده های خود را در جریان بگذارید برای اینکه به ابروی هیچکدام لطمه نخورد واگر میبینید که ممکن است با ازدواجتان مخالفت شود شخصی را واسطه قرار دهید وسر خود تصمیم نگیرید حالا که مقداری از مشکلات وراه حلهای ازدواج را برایتان گفتم تعدادی از روایات امامان معصوم علیهم السلام را برایتان می نویسم تا دستورات پیشوایان دینی خود را در این مورد نیز بدانید امام صادق سلام الله علیه فرموده اند زن چون گردنبند است نگاه کن چه به گردن می اویزی در حدیث دیگری امیرالمومنین سلام الله علیه فرموده اند هیچ پشتیبانی همچون مشورت کردن نیست در حدیث دیگری امام صادق سلام الله علیه فرموده اند مرد وقتی دنبال مال وجمال زن باشد او را به ان واگذار می کنند واگر زن را به خاطر دینش بگیرد خداوند مال وجمال هم به او میدهد البته منظور حدیث شریف این نیست که انسان زن زیبا نگیرد چون در روایات ما امامان امر کرده اند زن زیبا انتخاب کنید که مرد را اشباع کند ولی هنگام ازدواج تمام اهمیت را نباید به مال وزیبایی داد اگر زنی دین ندارد با او ازدواج نکنید که سعادت شما تباه می شود زیرا زن بی دین ممکن است وقتی که از شما خسته شد به سراغ دیگری برود و شما باید همسری انتخاب کنید که در عین زیبایی دارای اخلاق و دین هم باشد تا با تفاهم کامل با هم زندگی کنید.
نقش مشورت در انتخاب همسر
مشورت در اسلام از ارزش والایی برخوردار است.و در قرآن و احادیث بدان سفارش شده است.خداوند متعال در قرآن به پیامبرش می فرماید:وَ شاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِفَاِذا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ علی الله.یعنی ای پیامبر در کارها با مؤمنین مشورت کن و هنگامی که تصمیم گرفتی بر خدا توکل کن.
و درباره مؤمنین می فرماید:وَ أَمْرُهُمْ شُوری بَیْنَهُمْ یعنی:مؤمنین کارهایشان را با مشورت انجام می دهند.
در احادیث نیز درباره مشورت سفارش شده است.از باب نمونه:به رسول خدا صلّی الله علیه و آله گفته شد:احتیاط در چیست؟فرمود:مشورت کردن با صاحب نظران و پیروی از آنها.
در وصیتهای پیامبر به حضرت علی چنین آمده:هیچ پشتیبانی استوارتر از مشورت نیست و هیچ عقلی مانند عاقبت اندیشی نمی باشد.
رسول خدا صلّی الله علیه و آله فرمود:«مشورت با شخص عاقل و خیرخواه موجب برکت و هدایت خواهد شد و توفیقی است از جانب خداوند متعال.پس هنگامی که شخصی عاقل و خیرخواه در مورد مشورت ترا راهنمایی کرد مواظب باش برخلاف نظرش عمل نکنی که اسباب هلاکت خواهد شد.»
با مشورت کردن با افراد عاقل و آزموده می توان از نتایج گرانبهای تجربیات آنها استفاده نمود.کسانی که در کارهای مهم با دیگران مشورت می نمایند کمتر دچار لغزش و ندامت می شوند.لیکن با هرکسی هم نمی توان مشورت کرد.با افرادی باید مشورت کرد که اولاً عاقل و چیز فهم باشند.زیرا افراد جاهل و ناآزموده نمی توانند مصالح واقعی را درک کنند تا در اختیار مشورت کننده قرار دهند.ثانیاً دیندار باشد،زیرا به افراد بی دین نمی توان اعتماد کرد.بعلاوه مصالح را از دیدگاه دین نمی سنجند و ممکن است مشورت کننده را به پرتگاه ضد دین و ضد اخلاق هدایت نمایند.
ثالثاً اینکه دوست و خیر خواه انسان باشد،زیرا اگر دوستی و خیرخواهی او به اثبات نرسد نمی توان به نظرهای او اعتماد کرد، و ممکن است مشورت کننده را گمراه سازد، و اسرارش را منتشر سازد.
حضرت صادق علیه السلام می فرماید:«در مورد مشورت چهار شرط را باید رعایت کرد و الاً ضرر آن از منفعتش زیادتر خواهد بود:اول اینکه طرف مشورت عاقل باشد،دوم اینکه آزاده و دیندار باشد،سوم اینکه دوست و برادر باشد.چهارم اینکه تمام اطلاعات خودت را در اختیارش بگذاری بطوری که اطلاعات او به مقدار اطلاعات تو باشدو راز ترا مخفی بدراد.زیرا اگر عاقل بود از مشورت با او می توانی استفاده کنی و اگر آزاده و دیندار بود در خیراندیشی برای تو جدیت خواهد کرد،و اگر دوست و برادر بود اسرار ترا پنهان خواهد کرد.و اگر تمام اطلاعات خودت را در اختیارش قرار دادی بهتر می تواند مورد مشاوره قرار گیرد و مصالح ترا بازگو کند.»
بنابراین انسان باید در کارهای مهم،با افراد دانا و با تجربه و دیندار و امین و خیرخواه مشورت نماید و بالاخص در امر ازدواج که بسیار مهم و سرنوشت ساز است.بهترین افرادی که می توانند مورد مشاوره جوانان برای ازدواج قرار گیرند پدر و مادر می باشند،مشروط بر اینکه دانا و اهل اطلاع باشند.پدر و مادر خیرخواه ترین و امین ترین افراد نسبت به فرزندانشان هستند.این درست نیست که پسر و دختر در امر ازدواج با پدر ومادر خودشان مشورت نکنند.پدر و مادر در این امر حساس و حیاتی می توانند برای فرزندانشان راهنما و مشاور خوبی باشند.زیرا هم اطلاعات و تجربه دارند هم امین و خیرخواهند.ولی مشروط بر اینکه نقش مشاور و راهنما را ایفا کنند و تصمیم گیری را بر عهده خود دختر یا پسر قرار دهند،نه اینکه تصمیم گیرنده باشند و ازدواج را بر آنها تحمیل نمایند.
بعد از پدر و مادر،جد و جده و برادر و خواهر بزرگتر و عمو و دایی و عمه و خاله نیز در صورتی که واجد شرایط باشند می توانند مورد مشورت قرار گیرند.مشروط بر اینکه نقش مشاور را ایفا کنند نه تصمیم گیرنده.بعد از اینها از کلیه افراد مطلع و دیندار و امین بالاخص از دوستان و آشنایان مورد اعتماد می توان استفاده کرد.
در اینجالازم است به مشاورین نیز توصیه کنیم که کسی که با شما مشورت می کند به شما اعتماد کرده و شما را امین دانسته است،وظیفه دینی ووجدانی وانسانی شماایجاب میکند که در موضوع مورد مشورت،خوب دقت کنید و با کمال صداقت وامانتداری آنچه را به نظرتان میرسد،بدون کوچکترین خلافگویی وکتمان،دراختیاراوقراردهید،که اگردرمشورت خیانت نمایید مورد بازخواست خدا قرار خواهید گرفت. مشاور وظیفه دارد حق را بگوید گرچه به ضررخودش یا خویشانش یا دوستانش تمام شود.امیر المؤمنین علیه السلام فرمود:«هر کس که با مسلمین در مشورت خیانت کند من از او بیزارم. »
دو مثال در مورد اسناد سازی و علت یابی افراد
الف ) شاید افرادی را دیده اید که در صورت شکست ( مثلا شکست در ازدواج) اینگونه علت یابی می کنند :
” علت شکستم خودم هستم ، و من هم توانائی آن را ندارم که بخواهم از شکستم جلوگیری کنم ، و زندگی من با شکست گره خورده است و هیچ موقع من در زندگی شانس نیاورده ام ، همیشه و در همه جا من و شکست در زندگی، شریک و هم بستر بوده ایم .”
ب ) افرادی را هم در اطراف خود می بینیم که شکست خود را اینگونه تبیین و علت یابی می کنند:
اگرچه مقداری کوتاهی کردم و بدون تفکر ، مشورت ، همه جانبه گری و بدون برنامه ریزی عمل کردم ، ولی می توانم با رفع نقاط ضعفم و اصلاح برنامه ام موفقیت را که در چند قدمی من است در آغوش کشم . چنین افرادی می گویند: شکست لازمه پیروزی است و من باید شکست را نیز جزء تجارب زندگی ام به حساب آورم و مانند سایر قسمتهای زندگی به دنبال موفقیت باشم. من در این مورد به خصوص شکست خورده ام و باید این نقطه ضعفم را به درایت و تدبیر و مشورت به پیروزی تبدیل کنم . و در برنامه ام باید انعطاف لازم را بدهم.”
موارد بالا به سبک اسناد سازی افراد بستگی دارد. و اسناد سازی های مختلف می تواند در حرکت بسوی موفقیت و یا شکست موثر باشد.
بطور کلی ما ؛ به ۴ جنبه متفاوت در علت تراشی و اسناد سازی هایمان توجه می کنیم .
( این ۴ جنبه را روی مثال ازدواج توضیح می دهیم؛ در سایر اعمال و رفتار آدمی هم صادق است که خودتان آن را تعمیم دهید) ۱ – درونی – بیرونی
مثلا آیا علت نداشتن خواستگار خوتان بوده اید یا عوامل بیرونی تعیین کننده بوده است ؟ هر کدام را انتخاب کنید یا هر دو را انتخاب کنید ، نشان دهنده نوع اسناد سازی شما در این بخش است.۲ – کنترل پذیر – کنترل ناپذیر
آیا پیدا کردن خواستگار در اختیار شما بوده است و پیرو این نظریه هستید که ما حاکم بر سرنوشت خود هستیم ؟یا به عکس ، عقیده دارید که شما یک مهره ای هستید که تقدیر روزگار به هرسمت سویی حرکتش می دهد ؟ و تکیه بر شانس و اقبال می کنید.؟
و منفعلانه صبر می کنید، تا از آسمان چه بر شما فرود آید و نقش فعال و حرکت را از خود می گیرید؟۳ – پایدار – نا پایدار
آیا موفقیت یا شکست خود را قابل تغییر می دانید و یا فکر می کنید آنها تغییر ناپذیرند ( آیا حکم اعدام یا آزادی شما تجدید نظر می شود ؟ )، آیا این وضعیت شما که خواستگار ندارید را ثابت و بدون تغییر می بینید یا احتمال تغییر را با امیدواری منتظر هستید؟۴ – اختصاصی – کلی
آیا با شکست خوردن ، اینگونه فکر می کنید که شما فردی هستید که همیشه و همه جا شکست می خورید یا با پیروز شدنتان آن را کلی می دانید؟ آیا اگر خواستگاری شما را انتخاب نکرد این مسئله را به همه چیز تعمیم می دهید و با خود می گوئید هیچ خواستگاری مرا نمی خواهد( کلی)، یا می گوئید معیارهای من و او متناسب نبود( اختصاصی)
تکلیف:
1- شما وقتی به علل موفقیت و شکستتان می اندیشید در هر کدام از جنبه های ۴گانه فوق چگونه آن را اسناد سازی می کنید؟ شما ازدواج نکردنتان را با توجه به این ۴ جنبه ارزیابی کنید؟
2- ما در هر یک از موارد بالا ، کدامیک از دو گزینه آن را برای اسناد سازی انتخاب کنیم تا به آرامش برسیم و در زندگی نیز موفق و پیروز باشیم. کدامیک از انتخاب ها در ۴ موضوع بالا به ما پویایی، انرژی ، حرکت، امید، تلاش می دهد و کدامیک ما را افسرده کرده و به سوی شکست سوق می دهد؟
دوستان خوب من ، با توجه به مطالب فوق ، چه نوع اسناد سازی کنیم تا به موفقیت ما ختم شود ؟
نکاتی که روانشناسی کاربردی در اخیتار ما می گذارد تا به نتیجه آرامش بخش و موفقیت آمیز برسیم به شرح ذیل است:
یکم :
ذهن و مغز باید انعطاف داشته باشد و بسته به هر مسئله ای ، نوع اسناد سازی را تغییر دهیم ( سازگاری شخصیت ). لذا پافشاری کلی در هر زمینه ای روی علت و عدم انعطاف منجر به شکست ما می شود.
دوم :
نوعی از اسناد سازی مطلوب است که منجر به موفقیت شده و فرد را به سوی هدفش سوق دهد . حتی ممکن است این اسناد سازی، ظاهرا درست هم نباشد ولی ما را به موفقیت روبرو سازد .
به مثالی توجه کنید که دو نوع اسناد سازی درمورد عدم خواستگار خوب داشتن :الف ) اسناد سازی نامطلوب : ( ایجاد افسردگی )
– مشکل در نحوه فکر این آقایون نسبت به ازدواج است ( اسناد بیرونی )
– تغییر نگرش آقایون و این جامعه مرد سالار هم که دست ما نیست ( کنترل ناپذیر)
– همه خواستگاران همیشه بدنبال قشنگی و پول و … هستند. ( پایدار و کلی )
اسناد سازی با عاملی بیرونی ، کنترل ناپذیر ، پایدار و کلی موجب می شود :
1 – نا امیدی
2 – انتظار عدم موفقیت بعدی
3 – رفتار انفعالی
و اینها همه منجر به احساس شکست در ما می شود. ب ) اسناد سازی مطلوب
– اگر چه خواستگاران دارای توقعات خاصی هستند، .ولی این موضوع برای همه دختران کم و بیش مطرح هست، و عامل اصلی جهت جذب خواستگاران مناسب هنوز هم خودم، توانایی هام ، ایده هام و … می باشد.( عامل درونی )
– برنامه ریزی، مطالعه کافی و استفاده از نظرات مشاوران و استفاده از تجربه سایر دختران می تواند منجر به موفقیت من شود، در واقع باید تلاش کنم به شیوه موثر در مسیر انتخاب فعال و اکتیو همسر آینده ام، شرکت کنم. ( کنترل پذیر)
– مشکلات من دائمی نیست ( ناپایدار)
– من در سایر زمینه ها استعداد دارم و در جوانب مختلف شایستگی های زیادی از خود نشان داده ام، اگر خواستگاری مناسب با معیارهایم نبود، به این معنا نیست که در دنیا همه اینگونه اند، بلکه به این معناست که من باید موارد بیشتری را بررسی کنم، یا جهت به دست آوردن آنها تلاش کنم. ( اسناد سازی اختصاصی )،
نتیجه >>> اسناد سازی با عامل درونی ، کنترل پذیر ، پایدار و اختصاصی موجب می شود :
1 – امیدواری
2 – انتظار موفقیت بعدی
3 – رفتار فعال در جهت هدف
و اینها همه منجر به احساس موفقیت و انرژی جهت حرکت به سوی اهداف میشود.نتیجه گیری :
1 ) نوع تفکر و اسناد سازی شما منجر به انتظاراتی در شما می شود و بر مبنای
آن روشهایی را اتخاذ می کنید که ممکن است به احساس شکست یا موفقیت بیانجامد .
2 ) دقت کنید :
– استراتژی و روش مناسب انتخاب کنید ( دقت به بحث اسناد سازی )
– بر مبنای اسناد سازی خود تلاش کنید.
– در تلاش خود استقامت کافی نشان دهید.
این بحث اسناد سازی که کلی هست، ربطی فقط به مسئله خواستگاری و ازدواج ندارد. ما باید بدانیم که اگر در مسئله اسناد سازی مشکل داشته باشیم چگونه حتی در نحوه ازدواج ما هم تاثیر می گزارد.
خطرات انتخاب نامناسب همسر

- آذر 6, 1391
- 00:00
- No Comments
- تعداد بازدید 124 نفر
- برچسب ها : ازدواج, اسناد سازی مطلوب, انتخاب همسر, تهديدهاي رواني و رفتاری, تهدیدها, خطرات انتخاب, همسر نامناسب
اشتراک گذاری این صفحه در :

بهترین و سالمترین نان کدام است؟
۱۴۰۳/۱۲/۲۸
اعمال شبهای قدر و اعمال مخصوص شب نوزدهم ماه رمضان
۱۴۰۳/۱۲/۲۷
عوارض چهار زانو نشستن
۱۴۰۳/۱۲/۲۷
معیارهاى گزینش در نامه 53 نهج البلاغه
۱۴۰۳/۱۲/۲۶
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۴۰۳/۰۹/۱۲
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۴۰۳/۰۸/۳۰
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۴۰۳/۰۸/۱۶