خواب و رؤیا ـ حجیت

خواب و رؤيا ـ حجيت

پرسش. اگر کسی یکی از ائمه معصومین علیهم ‏السلام را در خواب ببیند و از او دستوری دریافت کند آیا این حکم برای او حجت است یا نه؟ آیا آنچه فهمیده می‏شود علم شهودی است یا علم حصولی؟

پاسخ: اگر پرسش اول در قالبی کلی مطرح شود به این صورت درمی‏ آید که آیا رؤیایی صادقانه حجیّت دارد؟ برای نمونه اگر به کسی در خواب خبر داده شود که مبلغی را به کسی بدهکار است آیا این خواب معتبر است و باید به آن ترتیب اثر دارد؟

پاسخ این است که رؤیا هر چند صادقانه باشد از لحاظ شرعی و فقهی حجیتی ندارد و الزام آور و تکلیف‏ آور نیست. به این سبب که رؤیای انسان‏های عادی با رؤیای پیامبران ـ که تکلیف‏ آور است ـ تفاوت دارد. زیرا از یک سو امکان تفکیک و جدا کردن و تشخیص رؤیای صادقانه از خواب‏هایی که ناشی از نیت‏ های درونی انسان است و به تعبیر قرآنی «اضغاث احلام»    (یوسف ۱۲، آیه ۴۴. )   وجود ندارد؛ همانند افکاری که انسان در حال تب و هذیان ابراز می‏کند با آنچه در حال صحت می‏گوید. و از سویی دیگر اشتباه در تطبیق مصداق است که به پرسش دوم برمی‏گردد. اگر کسی دیگری را در خواب می‏بیند این علم شهودی است و درک درونی که بسته به افکار و روحیات شخص اتفاق می‏افتد امّا تطبیق بر مصداق، خود مقوله دیگری است. اگر کسی بگوید امام حسین علیه‏ السلام را در خواب دیده ‏ام و آن حضرت چنین حکم کرده است، در علم حضوری‏ اش و آنچه دیده و مشخصات و مطالبی که می‏گوید، صادق باشد امّا یقینی نیست که در تطبیق بر عالم واقع درست عمل کرده باشد. او عالمی را دیده است و جملاتی بین آنها رد و بدل شد امّا از کجا معلوم که او امام حسین علیه ‏السلام را دیده باشد؟
پس دو معضل وجود دارد اول آنکه از کجا معلوم آنچه دیده ‏اید، رؤیای صادقانه باشد؛ دوم آنکه از کجا معلوم در تطبیق آنچه دیده ‏اید بر عالم خارج درست عمر کرده ‏اید؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید