ضعف اعصاب و بیماریهای روانی مبتلانمیشود،برمشکلات و دشواریهای زندگی پیروز میگردد،از زندگی لذت میبرد،و برمعاشرانشخوش میگذرد.
امام صادق علیه السلام فرمود:«هیچ زندگانی گواراتر از خوشاخلاقی نیست.» (۱)
اما کسیکه بد اخلاق باشد،با صورت درهم کشیده با مردم ملاقاتکند،در مقابل حوادث وناملایمات داد و فریادش بلند شود،بیخود داد وقال راه بیندازد،تند خو و بد زبان باشد زندگیتلخ و ناگواری خواهدداشت،خودش همیشه ناراحت و معاشرینش در عذابند،مردم از او متنفرواز معاشرتش گریزانند،آب خوش از گلوی خودش و معاشرانش پائیننمیرود،خواب و خوراکدرستی ندارد.برای انواع بیماریها مخصوصاضعف اعصاب کاملا آمادگی دارد،همیشه اوقاتشتلخ و آه و نالهاش بلند است،دوستانش کماند،محبوب کسی نیست.
پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله فرمود:«آدم بد اخلاق نفس خودشرا در رنج و عذاب دائمقرار میدهد.» (۲)
خوش اخلاقی برای همه لازم است مخصوصا برای زن و شوهرضرورت دارد،زیرا همیشه با همهستند و ناچارند با هم زندگی کنند.
خانم محترم،اگر میخواهی به خودت و شوهر و بچههایتخوشبگذرد اخلاقت را اصلاح کن،همیشه شاد و خندان باش،اوقات تلخی ودعوا نکن،خوش برخورد و شیرین زبان باش،بااخلاق خوش میتوانیخانهات را بصورت بهشتبرین درآوری،حیف نیستبا بداخلاقی آنرابهصورت جهنم سوزانی تبدیل کنی و خودت و شوهر و فرزندانت در آنمعذب باشید؟تومیتوانی فرشته رحمتباشی،محیط خانه را با صفا ونورانی گردانی،چرا آنرا به صورت زندانتاریکی در میآوری؟لب خندان وشیرین زبانی تو دل شوهر و فرزندانت را غرق سرور وشادمانی میگرداند،غم و اندوه را از دلشان بر طرف میسازد.آیا میدانی:بامداد کهرزندانتبهمدرسه یا سر کار میروند اگر با تبسم و گرمی از آنها بدرقه کنی چه تاثیرنیکوئی درروح و اعصابشان خواهی گذاشت.
اگر به زندگی و شوهرت علاقه داری بد اخلاقی نکن،زیرا اخلاقخوب بهترین پشتوانه پیمانزناشویی است.
اکثر طلاقها در اثر بد رفتاری زن و شوهر و عدم توافق اخلاقی پیدامیشود.آمار طلاقها اینمطلب را تایید میکند.عدم توافق اخلاقی نخستینعلتبروز اختلافات خانوادگی است.
به عنوان نمونه به آمار سالهای ۴۷ و ۴۸ و ۴۹ اشاره میکنیم:«درسال ۱۳۴۷ از ۱۶۰۳۹ پروندهشکایت که به دادگاه خانواده رسیده است،۱۲۷۶۰ پرونده بر اساس عدم توافق اخلاقی بودهاست.در سال ۱۳۴۸ ازمیان ۱۶۰۵۸ پرونده اختلافات زناشویی ۱۱۲۴۶ پرونده به عدمتوافقمیان زن و شوهر اختصاص داده شده است.یعنی با یک آمار خیلی سادهمیبینیم کهبیش از هفتاد درصد اختلافات زناشویی به واسطه عدم توافقاخلاقی بروز میکند. (۳) »
خانم محترم،با خوش اخلاقی عشق و محبتشوهرت را جلب کنتا به زندگی و خانوادهعلاقهمند شود،با شوق و ذوق کار کند و اسباب رفاهشما را فراهم سازد،اگر خوش اخلاقیکردی دنبال شب نشینی و عیاشینمیرود و زودتر به خانه میآید.
زنی به شورای داوری شکایت کرد که:«شوهرم همیشه ناهار و شامرا بیرون خانه میخورد.
شوهر جواب داد:علت اینست که زنم اصلا سازگاری ندارد وبد اخلاقترین زن دنیاست.
زن ناگهان خیز برداشت و در حضور اعضای داوری شوهرش راکتک زد. (۴) »
این خانم نادان خیال میکرد با شکایت و فحش و کتک میتوانشوهر را به خانه جلب کرد،درصورتی که یک راه عقلی و ساده داشت وآن خوشرفتاری و خوش اخلاقی بود.
زنی در شورای داوری گفت:شوهرم ۱۵ ماه است که با من حرفنمیزند و مخارج ما را بهوسیله مادرش میفرستد.
مرد در جواب گفت:چون از دستبد اخلاقیهای زنم بتنگ آمدهبودم تصمیم گرفتم صحبتنکنم و مدت ۱۵ ماه استباینکار ادامهمیدهم. (۵) »
اکثر مشکلات زناشویی را با هوشیاری و اخلاق خوش میتوان حلکرد.اگر شوهرت کممحبت است،اگر به خانه و زندگی علاقه ندارد،اگردنبال عیاشی میرود،اگر دیر به خانه میآید،اگر شام و ناهار را بیرون صرفمیکند،اگر بد رفتاری میکند،اگر تندخویی و دعوا میکند،اگرثروتش رابباد میدهد،اگر دم از طلاق و جدایی میزند همه اینها و صدها مانند اینها رابوسیلهخوشرفتاری و اخلاق خوش میتوان حل کرد.تو اخلاق و رفتارترا عوض کن و نتیجه اعجازآمیز اخلاق خوب را تماشا کن.
امام صادق علیه السلام فرمود:«خدا به آدم خوش اخلاق ثوابجهاد میدهد،صبح و شببرایش ثواب نازل میشود. (۶) »
حضرت صادق علیه السلام فرمود:هر زنیکه شوهرش را اذیت کندو اندوهگینش سازد و ازرحمتخدا دور است.و هر زنیکه به شوهرشاحترام بگذارد و آزارش نرساند و فرمانبردارشباشد خوشبخت ورستگار است». (۷)
به رسول خدا صلی الله علیه و آله عرض شد:«فلان شخص زن خوبی است.روزها روزه دارد وشبها عبادت میکند.لیکن بد اخلاق استهمسایگانش را آزار میرساند».
فرمود:«هیچ خیر و خوبی ندارد.و از اهل دوزخ میباشد (۸) ». توقعات بیجا
امکانات مالی و درآمد همه افراد یکسان نیست.همه نمیتوانند دریک سطح زندگی کنند.هرخانوادهای باید حساب دخل و خرج خودشانرا بکنند و بر طبق درآمدشان خرج کنند.انسانهمه طور میتواند زندگیکند.عاقلانه نیست که برای تهیه امور غیر ضروری دستبه قرض ونسیهبزند.
خانم محترم،تو کدبانوی خانه هستی،عاقل و فهمیده باش،حسابخرج و دخلتان را بکن.ببین چطور میتوانید خرج کنید که آبرویتان محفوظبماند و همیشه پولدار باشید،عاقبتاندیش باش،چشم و همچشمیهایبیجا را کنار بگذار،اگر فلان مد لباس را در تنخانمی دیدی و وضعاقتصادی شما اقتضای خرید آنرا ندارد،شوهرت را به تهیه آن وادار نکن،اگر چیز لوکس و قشنگی را در منزل همسایه مشاهده نمودی به شوهرتاصرار نکن که بایدآنرا تهیه کنی،اگر فلان دوستیا خویش و قوم شماخانهاش را با فرشهای زیبا و گرانقیمت واسباب لوکس زینت کرده لازمنیستخودتان را بسختی بیندازید تا از او تقلید کنید،تو کهمیدانی وضعاقتصادی و در آمد شما ایجاب نمیکند چرا شوهرت را به وام گرفتن ونسیهگرفتن و قسطی خریدن و کارهای غیر مشروع وادار میکنی؟
آیا عقلائی است که برای رقابتبا دیگران از بانک وام بگیرید وفلان جنس غیر ضروری ولوکس را بخرید و در خانه بگذارید،آیا صلاحاست که زندگی خودتان را بر وام گرفتن و نسیهکردن و قسطی خریدنپایهگذاری کنید و یک سری اشیاء غیر ضروری را در خانهجمعآورینمائید.
آیا بهتر نیست قدری صبر کنید تا اوضاع مالی شما بهتر شود؟هرماه مقداری از درآمدتان راپسانداز کنید،وقتی وضع اقتصادی شما خوبشد و توانستید جنس مورد نظرتان را تهیهنمائید با پول نقد آنرا خریداریکنید.
بیشتر این رقابتها و ولخرجیها از خانمهای نادان و خودخواهسرچشمه میگیرد.با دیدن یکچیز لوکس فورا بهوس افتاده و سر به جانشوهر بیچاره گرفته که باید آنرا تهیه کنی.به قدرینق نق و پافشاری نمودهکه ناچار میشود وام بگیرد یا قسطی بخرد و خودش را بیچاره کند وهمیشهقرضدار باشد.
گاهی ناچار میشود زندگی زناشویی را بر هم بزند و زنخودخواهش را طلاق بدهد تا از شرتقاضاهای بیجا و سرزنشها وزخمزبانهای او خلاص شود یا خودکشی کند تا از این زندگی پر ازایراد وبهانه نجات پیدا کند.به داستانهای زیر توجه فرمائید:
«مردی در دادگاه میگفت:مدتی است زنم به واسطه القاآت زنهمسایه پایش را توی یککفش کرده که باید یا برایش تلویزیون بخرم یاطلاقش بدهم.در ماه فقط ۳۰۰ تومان حقوقمیگیرم،صد تومانش اجارهخانه استبا دویست تومان دیگر باید یکماه تمام مخارج خانوادهسه نفریمان را تامین کنم،کجا میتوانم تلویزیون بخرم؟ (۹) ».
مردی در دادگاه میگوید:«خانم دلش لباسهای آخرین مدلمیخواهد.خانم میخواهد خودشرا عین یک زن مرد پولدار در بیاورد،آخربه خدا به دین به مذهب تمام حقوق من ۹۰۰ توماناست،۳۰۰ تومان آنراکرایه خانه میدهم.شما بگوئید من با ۶۰۰ تومان شام و ناهار تهیه کنمیابرای خانم پوستیژ و کفش و کلاه بخرم؟»در آخر به مادر زنش میگوید:دختر مال شما.چشم،طلاقش میدهم ودور هر چه زن استخط میکشم (۱۰) ».
مردی که خودکشی کرده بود وقتی بهوش آمد گفت:«من شاگردرانندهام،سه سال استازدواج کردهام،زنم توقعات خارج از حد دارد،چون نمیتوانم توقعاتش را برآورده کنم مرتبامرا سرزنش میکند،سرزنشهای او بالاخره مرا بستوه آورد و تصمیم بخودکشی گرفتم (۱۱) ».
زنی به شوهرش میگوید:«یا سیگار خارجی بکش یا طلاقم بده (۱۲) ».
اینگونه زنها اصلا معنا و هدف ازدواج را درک نکردهاند.
زناشویی را یک نوع بردهگیری تصور نمودهاند.بدین منظور شوهرکردهاند که به خواستهها وهوسهای کودکانه خویش جامه عمل بپوشند.
شوهری را میخواهند که مانند یک نوکر بیاجر و مزد بلکه یک اسیربرایشان زحمتبکشد وحاصل دسترنجخویش را دو دستی تقدیم خانم کند تا در راه بلند پروازیها و هوسهای خامخویش به مصرف برساند.
کاش باین مقدار قناعت میکردند و توقعات بیش از حد نداشتند.
گاهی توقعاتشان به قدری زیاد است که مجموع درآمد شوهر کفایتنمیکند،اصولا کاری بادرآمد شوهر ندارند،چیزی را که هوس کردندحتما باید تهیه شود،هر چه بشود بشود،گر چهشوهر ورشکستشود یادستبکارهای غیر مشروع بزند،خانم خواسته و باید تهیه شود.
یکی از عوامل بزرگ ورشکست مردها همین توقعات بیجایخانمها و چشم و همچشمیهاست،سرزنشها و نق نقهای زن است که مردرا به کارهای غیر مشروع وادار میکند،اینگونه زنهای ازخود راضی وخودخواه ننگ بانوان بشمار میروند.گیرم با این توقعات و ایرادها طلاقگرفتیآنوقت کارت اصلاح میشود،نه،مطمئن باش هرگز بآرزوهایتنخواهی رسید،میروی در خانهسر بار پدر و مادرت خواهی شد و تا آخرعمر باید از نعمت انس و محبت و بچهداری محرومشوی،خیال میکنیمردها برای خواستگاری تو صف کشیدهاند،نه،چنین نیست،زنهائیکهطلاق میگیرند کمتر شانس ازدواج دارند،بر فرض اینکه شوهر دیگریپیدا کردی ازکجا که بهتر از شوهر اولتباشد؟
آیا بهتر نیست عاقبتاندیش باشی؟حساب دخل و خرجتان رابکنید و به مقدار درآمدتانخرج کنید؟مگر خوشی و آسایش فقط با کفشو لباس و تلویزیون و یخچال فراهم میشود؟بهجای این بلند پروازیها وهوسهای خام به زندگی و خانهداری و شوهرداری بکوش.با اظهار مهرومحبت محیط خانه را با صفا و نورانی کن.با زندگی دیگران کاری نداشتهباش.بر طبقدرآمدتان خرج کنید.و از نعمت انس و محبت لذت ببر،با شوهر و فرزندانتبگویید و بخندید،در مخارج روزانه صرفهجویی کن،تااوضاع مالی شما بهتر شود و زندگی آبرومندی پیدا کنید،شاید در آیندهبتوانی به خواستههای خودت برسی،حتی اگر شوهرت ولخرج است وبیش ازتوانایی خویش خرج میکند جلوش را بگیر،نگذار برای خریداشیاء غیر ضروری وام بگیرد یاقسطی بخرد،زندگی شما مشترک است،هر چه او داشته باشد در واقع مال شما است،نترسنه ثروتش را بدیگریمیدهد نه در خانه دیگری صرف میکند،به جای خرید اشیاء تجملی وغیرلازم وسائل ضروری منزل را تهیه کنید،برای حوادث و پیشآمدها کهخواه ناخواه برایهمه کس اتفاق میافتد پسانداز داشته باشید.
پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:«هر زنیکه با شوهرشسازگار نباشد و او را برچیزهائیکه فوق توانایی اوست وادار کند اعمالشمورد قبول خدا واقع نمیشود و در قیامتمورد غضب پروردگار جهان قرارمیگیرد (۱۳) ».
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:هر زنیکه با شوهرشناسازگاری کند و به آنچه از جانبخدا رسیده قناعت ننماید و بر شوهرشسختگیری کند و بیش از حد توانایی خواهش کنداعمالش قبول نمیشود وخدا بر او خشمناک خواهد بود (۱۴) ».
پیغمبر اسلام فرمود:«بعد از ایمان به خدا نعمتی بالاتر از همسرموافق و سازگار نیست (۱۵) ». شوهرت را دلداری بده
دشواری زندگی بر دوش مرد است.مخارج خانواده را بهر طورشده باید تامین کند،در خارجمنزل با صدها مشکل مواجه میشود،ممکناست مورد توهین یا توبیخ رئیس قرار بگیرد،ممکن استبا اذیت وکارشکنی همکارانش برخورد کند،ممکن است مطالباتش را نتواندوصولکند،ممکن است محل چک و سفتههایش را نتواند تامین کند،ممکن استبه کسادیبازار و عدم درآمد برخورد نموده باشد،ممکن استشغلمناسبی پیدا نکند،گرفتاریهای مردیکی دو تا نیست،در زندگی روزمره باصدها از این قبیل حوادث برخورد میکند،آنهم نه یکمرتبه و دو مرتبهبلکه دائما و پیوسته،کمتر اتفاق میافتد روزیکه ناراحتی تازهای نداشتهباشد،بیخود نیست که عمر مردها غالبا کوتاهتر از زنهاست.آخر اعصابیکنفر چقدر میتواندحوادث و ناراحتیها را تحمل کند!
انسان در اینگونه مواقع احتیاج شدیدی دارد به شخص دلسوزمهربانیکه دلداریش بدهد وروح و اعصابش را تقویت کند.
خانم گرامی،شوهر شما دلسوز ندارد،احساس غربت و تنهاییمیکند،از مشکلات فرار نمودهبه محیط خانه و شما پناه میآورد،بهدلجوییهای تو نیازمند است،اگر با روی درهم کشیده واوقات تلخ واردمنزل شد و آثار ناراحتی را در چهرهاش مشاهده نمودی سلام و تعارف توازهمه روزه گرمتر باشد،اسباب استراحت و غذا و چای او را زود فراهمکن،درباره موضوعاتدیگر اصلا صحبت نکن،ایراد نگیر،تقاضا نکن،از گرفتاریهای خودت شکایت و درد دل نکن،بگذار خوب استراحت کند، اگر گرسنه استسیر شود،اگر سرما خورده گرم شود،اگر گرماخوردهخنک شود،آنگاه که از خستگی در آمد و اعصابش راحتشد با زبانخوش سببناراحتیاش را بپرس اگر دیدی باز هم میل نداردصحبت کند اصرار نکن،اما اگر شروع به درددل کرد خوب گوشبده،تمام حواست پیش او باشد،از خنده بیجا جدا اجتناب کن،بلکه ازشنیدن عوامل ناراحتی او اظهار تاسف کن،طوری وانمودکن که بیش از خودش از عواملگرفتاری او اندوهگین هستی،با اظهار محبت و دلسوزی زخمهای دلش را مرهمبگذار،بانرمی و ملایمت دلداریش بده،موضوع را در نظرش کوچک وبیاهمیت جلوه بده،او را در قبالحل مشکل تشجیع کن.بگو:اینگونهحوادث از لوازم لا ینفک زندگی است و برای همه کساتفاق میافتد،چندان مهم نیست،انسان میتواند با نیروی صبر و استقامتبر مشکلاتپیروزگردد،اما به شرط اینکه خودش را نبازد،اصولا مردانگی وشخصیت انسان در اینگونه مواردظاهر میشود،غصه نخور،صبر و کوششکن تا مشکل حل شود،اگر احتیاجی به راهنمایی داردو راهی به نظرتمیرسد پیش پایش بگذار و اگر راه صحیحی به نظرت نرسید پیشنهاد کنبایکی از دوستان یا خویشان عاقل و خیر خواه مشورت کند.
خانم محترم،شوهرت در مواقع گرفتاری به مهربانیها و دلجوییهایتو نیازمند است.باید بداداو برسی و مانند یک پرستار مهربان بلکه یکروانپزشک دلسوز از او دلجویی کنی،از این بالاتربگویم،باید شخصیتخویش را باثبات رسانی و شوهرداری کنی،آری پرستار و روانپزشککجامیتوانند مانند یک بانوی فداکار شوهرداری کنند؟غافلی که مهربانیهاو دلداریهای تو چه اثرمعجز نمایی در روح شوهرت میگذارد!دل واعصابش را آرام میکند،به زندگی دلگرم میشود،برای مبارزه با مشکلاتآماده میگردد،میفهمد که در این جهان تنها و بیکس نیست،به وفاوصمیمیت تو اطمینان پیدا میکند،دوستدار و عاشق تو و اخلاقت میشود،پیمان زناشوییشما استوار و محکم میگردد.
حضرت صادق علیه السلام فرمود:«در دنیا چیزی بهتر از همسرشایسته وجود ندارد.زنیکهشوهرش از دیدار او مسرور و شاد گردد (۱۶) ».
حضرت رضا علیه السلام فرمود:«یک دسته زنها آنهایی هستند کهزیاد بچهدار میشوند،مهربان و با عاطفه هستند،در سختیها و پیش آمدهایروزگار،در امور دنیا و آخرت پشتیبانشوهرشان هستند،بزیان او کارنمیکنند و گرفتاریهایش را زیاده نمیگردانند (۱۷) ».
پینوشتها:
۱-بحار ج ۷۱ ص ۳۸۹.
۲-بحار جلد ۷۳ ص ۲۹۸.
۳-اطلاعات ۱۵ آذر ۱۳۵۰.
۴-اطلاعات ۳ بهمن ۱۳۵۰.
۵-اطلاعات سوم شهریور ۱۳۴۹.
۶-بحار ج ۷۱ ص ۳۷۷.
۷-بحار ج ۱۰۳ ص ۲۵۳.
۸-بحار ج ۱۰۳ ص ۲۵۳.
۹-اطلاعات ۶ بهمن ۱۳۵۰.
۱۰-اطلاعات اول آذر ۱۳۵۰.
۱۱-اطلاعات ۲۶ مرداد ۱۳۴۹.
۱۲-اطلاعات ۲۶ اسفند ۱۳۵۰.
۱۳-بحار ج ۱۰۳ ص ۲۴۴.
۱۴-بحار ج ۷۶ ص ۳۶۷.
۱۵-مستدرک ج ۲ ص ۵۳۲.
۱۶-بحار ج ۱۰۳ ص ۲۱۷.
۱۷-مستدرک ج ۲ ص ۵۳۴.
خوش اخلاق باش
- آذر ۲۶, ۱۳۹۳
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 98 نفر
- برچسب ها : اخلاق, اخلاق اجتماعی, اخلاق خانوادگی, خوش اخلاق, دشواری ها, زندگی, مشکلات