همه ی ما هنگامی که با یک آسیب جدی یا بیماری سخت مواجه می شویم، دست به دعا بر می داریم و از تواناترین طبیب هستی، شفا می جوییم. با اندک کاوشی در فرهنگ سرزمین مان نیز اطبای گذشته را می بینیم که با وجود مهارت و دانش غنی، برای شفای بیماران شان دعا می کنند؛ چرا که آنان، ابعاد مختلف وجود یک انسان یعنی جسم، ذهن و روح را جدای از هم نمی دانستند و به تاثیر بُعد ماورایی و معنوی وجود انسان در سلامتی وی کاملاً واقف بودند.
اگر حکایت اول مثنوی معنوی را خوانده باشید، حتما طبیب الهی را می شناسید که وقتی همه طبیبان حاذق از درمان کنیزک ناتوان بودند، با چهره ای عرفانی و معنوی وارد داستان شد و با دانشی درونی به ریشه بیماری که در درون او بود پی برد و او را درمان نمود.
امروزه نیز در سراسر جهان شاهد ظهور و توسعه بسیاری از روش های درمانی طب مکمل یک دید کلی نگری نسبت به جسم، ذهن و روح انسان هستیم. این دیدگاه در سال های اخیر از پذیرش بالایی برخوردار گشته و به طور اصول بدون پذیرفتن آن، هر گونه سخن از این نوع درمان ها، بی فایده و ناقص خواهد ماند.
برخی از دانشمندان، با انجام مطالعات علمی، در پی یافتن شواهدی مبنی بر تاثیر دعا بر سلامت جسمی و روحی انسان می باشند. اگر چه اغلب ما که به قدرت و تاثیر دعا اعتقاد داریم، از ارائه این گونه شواهد بی نیاز هستیم، اما پرداختن به نتایج برخی از این تحقیقات، خالی از لطف نخواهد بود.
پژوهش ها نشان داده اند؛ دعا و نیایش و نیروی شفابخش حاصل از آن موجب جلوگیری از رشد سلول های سرطانی، حفاظت از گلبول های قرمز خون، تغییر حالت شیمیایی خون و افزایش اکسیژن رسانی توسط خون به اندام ها و نیز بهبود سریع تر زخم ها و جراحات پوستی می گردد.
مطالعاتی که در زمینه ی دعا درمانی از راه دور بر روی افراد مبتلا به بیماری های قلبی، پُرفشاری خون، بیماری های ایدز و سرطان انجام گرفته نیز نشان دهنده ی تاثیر مثبت دعا در سلامتی این افراد است.
مطالعات همچنین حاکی از تاثیر دعا از راه دور بر رشد میکروارگانیسم ها می باشد.
بنابراین دعا دارای قابلیت مقابله با بیماری های مسری نیز هست. استنباط عمیق تری که می توان از این مطالعه نمود آن است که با دعا کردن حتی می توانیم میزان جهش های ژنتیکی در باکتری ها را تغییر دهیم. در صورتی که دعا قادر به ایجاد تغییرات ژنتیکی در باکتری ها باشد، به طور مسلم در مورد انسان نیز این امکان وجود دارد و در این صورت ما به ژنومی که با آن متولد می شویم، محدود نخواهیم بود. برخی از دانشمندان نیز مواردی را ارائه داده اند که نشان می دهد عواطف و هیجانات انسان بر الگوی DNA (ماده ژنتیکی) وی تاثیر گذار است.
جک استاکی ” Jack – Stucki ” که یکی از پژوهشگران در زمینه دعا درمانی است، تاثیر دعا بر میدان های الکترومغناطیسی بدن را بررسی نمود. او در این مطالعه، میزان فعالیت الکتریکی در مغز و سطح بدن افراد را در آزمایشگاه خود واقع در ایالت کلرادو اندازه گیری می کرد. حدود ۱۰۰۰ مایل آن طرف تر در کالیفرنیا، گروه های معنوی برای تعدادی از این افراد دعا می کردند. نتیجه ی این مطالعه نشان داد که بین میزان فعالیت الکتریکی در بدن افرادی که برای شان دعا شده بود با افرادی که برای شان دعا نشده بود، اختلاف معنی داری وجود دارد.
آگاهی جمعی
بر اساس مطالعات دکتر پیرسال ” Pearsall “، میان افرادی که بدون برقراری ارتباط در یک اتاق نشسته اند از طریق چاکرای قلب(مرکز انرژی مربوط به عواطف و احساسات خالص) تبادل انرژی صورت می گیرد. این تبادل به صورت انعکاس عواطف در قلب های تک تک افراد است. چنین ارتباط و تبادل انرژی، به وجود آورنده ی یک آگاهی جمعی یا گروهی است.
آگاهی به خودی خود انرژی محسوب می شود و در واقع آن چه که واقعیت ملموس فیزیکی را پدید می آورد همان آگاهی است؛ به خصوص هنگامی که به صورت جمعی گسترش یابد.
در هنگام دعا، آگاهی جمعی می تواند نیروی شفابخش عظیمی را ایجاد نماید. دکتر ” Pearsall ” فیزیک دان انگلیسی، دعا و نیایش گروهی را به اشعه لیزر تشبیه می کند که نیروی آن وابسته به هم زمانی و حالت تجمعی امواج آن است. بر اساس مطالعات دکتر “والتر وستون “، برآیند میدان های انرژی که به طور همزمان تولید می شوند، نسبت به تک تک این میدان ها، به صورت تصاعدی افزایش می یابد. برای مثال نیرویی که با دعا کردن هم زمان دو نفر به وجود می آید چهار برابر(۲×۲) نیروی تک تک آن ها است، در صورتی که اگر ده نفر با هم دعا کنند، قدرت آن صد برابر(۱۰×۱۰) بیشتر از زمانی می شود که هر کدام به تنهایی دعا می کنند.
مراکز انرژی
اشاره ای به مراکز انرژی و میدان های انرژی انسان می تواند به درک بهتر مطلب کمک نماید که بسیاری از روش های درمانی سنتی مشرق زمین نیز بر همین پایه استوار هستند.
میدان انرژی انسان از هفت لایه تشکیل شده که به صورت متوالی و در درون هم جای گرفته اند. نزدیک ترین لایه به بدن، لایه انرژی است، که از لحاظ شکل کاملاً مشابه فیزیک بدن است در این لایه هفت مرکز انرژی اصلی وجود دارد که به آن ها ” چاکرا ” گفته می شود.
چاکراها که در امتداد ستون فقرات قرار گرفته اند همانند گردبادهایی چرخیده و با مکیدن انرژی از میدان انرژی کیهانی، آن را به انرژی قابل استفاده توسط بدن تبدیل می کنند. این انرژی یا نیروی حیات، توسط کانال هایی در سراسر بدن انتقال یافته و منتشر می شود.
هر گونه عدم تعادل و مسدود شدن مسیر انرژی موجب ایجاد بیماری می گردد (تئوری که اساس طب سوزنی را نیز تشکیل می دهد(
این عدم تعادل انرژی را پیش از وقوع بیماری های جسمی هم می توان تشخیص داد. برای مثال برخی از پزشکان هندی با استفاده از نوع پیشرفته دوربین (Civilian)، ماه ها پیش از بروز علائم بیماری، با تشخیص آثار آن در لایه انرژی فرد قادر هستند وقوع بیماری را پیش بینی کنند.
معنویت، اصل مهم در تامین سلامت روان
ارتباط با خدا در سختیها و مشکلات و بحرانهای زندگی، به انسان آرامش می دهد.
متاسفانه با وجود تحولات علمی و صنعتی در قرن حاضر و پیشرفت های مهم پزشکی در دهههای اخیر، استرس و مشکلات روحی و روانی در جامعه بشری رو به افزایش است و اختلالات عاطفی، معضل اعتیاد، آمار طلاق و ناسازگاری های فردی و اجتماعی، زیاد شده است.
تحقیقاتی که اخیرا در ایران انجام شد، نشان داد ۲۰ تا ۲۵ درصد مردم دچار اختلالات عصبی و روانی هستند و نیاز به مشاوره و درمان های روان شناسی دارند.
بنابراین به نظر می رسد موضوع سلامت روان از اهمیت بسزایی برخوردار است، طوری که جسم و روح مانند تار و پود یک پارچه به هم تنیده شده اند و اگر یکی از این دو آسیب ببیند، دیگری هم آسیب خواهد دید.
سلامت روان چیزی فراتر از نداشتن علائم بیماری روانی است.
سلامت روان یعنی اینکه فرد بتواند عملکرد موفق و عالی از نظر تفکر، خلق و خو، و رفتار داشته باشد. همچنین فعالیتهای مفیدی در جامعه داشته باشد، روابط مثبت با دیگران برقرار کند، با مشکلات و استرس ها و ناملایمات زندگی
کنار آید و توانایی کمک به دیگران را هم داشته باشد.
راه رسیدن به سلامت روان، راه دشواری است و یک امر تصادفی نیست که یک شبه اتفاق بیفتد. نیاز به پشتکار و زحمت فراوان دارد.
هسته اولیه بهداشت و سلامت روان در خانواده گذاشته می شود، بنابراین پدر و مادر با تربیت سازنده و صحیح خود و ایجاد فضای گرم و صمیمی، میتوانند فرزندانی سالم از نظر سلامت روان تربیت کنند.
خصوصیاتی که سبب افزایش سلامت روان میشوند
دارا بودن یا پرورش ویژگی های شخصیتی زیر سبب افزایش سلامت روان میشود:
1- واقع بینی: یعنی فرد بتواند نقص ها،کاستی ها و ضعف های خود را بپذیرد و از ایدهآل گرایی و کمال گرایی پرهیز کرده و اهداف زندگی را واقع بینانه ترسیم کند.
2- توانایی لذت بردن از زندگی: یعنی به جای نگران بودن برای آینده و ایجاد اضطراب در خود و یا حسرت خوردن برای گذشته و ایجاد افسردگی در خود، بکوشد در زمان حال زندگی کند.
3- اصل تعادل در زندگی: یعنی افراد بین تمام ابعاد زندگی خود، یک نظم و هارمونی ایجاد کنند، به عبارتی در ابعادی چون کار و تفریح، استراحت و ورزش، تنهایی و معاشرت و عبادت، تعادل برقرار نمایند.
4- داشتن انعطاف پذیری: یعنی فرد بدون تعصب و ژرف اندیشی، آرا و نظریات دیگران را تحمل کند و برای رسیدن به موفقیت، راه های مختلف را بررسی نماید.
5- توانایی مُدارا با استرسها: انسان باید از این توانایی برخوردار باشد که استرسها را به عنوان یکی از واقعیتهای زندگی بپذیرد و بدون فرار از مشکلات، با آنها مقابله کند.
6- مسئولیت پذیری:فرد با دارا بودن این خصیصه، می تواند مسئولیت اعمال، رفتار و گفتار خود را بپذیرد و بدون هیچ گونه دلیل تراشی و توجیه، خطاها و اشتباهات خود را به گردن دیگران نیندازد.
7- داشتن ارتباطات سالم با دیگران: در دنیای صنعتی امروز، افراد به دلیل مشغله مادی زیاد، فرصت در کنار هم قرار گرفتن را ندارند که آن ها را از نظر عاطفی از همدیگر دورتر میکند. یکی از راههای رسیدن به سلامت روان این است که افراد، ارتباطات خود را بیشتر کرده و مهارت همدلی را در خود تقویت کنند، یعنی دنیا را از دید دیگران نگاه کنند و خود را در غم ها و شادی های دیگران شریک نمایند.
معنویت و ارتباط با خدا، مهم ترین اصل برای تامین سلامت روان
ارتباط با خدا در سختی ها، مشکلات و بحران های زندگی به انسان آرامش می دهد و توکل و توسل به او باعث کنترل استرس ها و تنش های فرد می شود.
اگر بتوانیم مجموع ویژگی های بالا را در خود تقویت کنیم، با افزایش ظرفیت های شناختی خود، توانایی مواجهه و مقابله با استرس های زندگی را پیدا خواهیم کرد و در دنیای پر استرس امروز، کمتر دچار مشکلات روحی و روانی خواهیم شد.
دعا درمانی برای مقابله با بیماری ها

- مرداد 4, 1392
- 00:00
- No Comments
- تعداد بازدید 124 نفر
- برچسب ها : بهبودی, بهداشت و سلامت, بیماری, پرونده خدا, خداشناسی, دعا, رابطه موجودات با خدا, روانشناسی
اشتراک گذاری این صفحه در :

مدت زمان شیردهی نوزاد
۱۴۰۴/۰۱/۱۹
هم کفو بودن در ازدواج
۱۴۰۴/۰۱/۱۸
روان شناسي رابطه خانواده با نوجوان
۱۴۰۴/۰۱/۱۷
اذان و اقامه نوزاد
۱۴۰۴/۰۱/۱۶
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۴۰۳/۰۹/۱۲
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۴۰۳/۰۸/۳۰
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۴۰۳/۰۸/۱۶