رسیدن به اعتماد به نفس با شناخت توانایی ها

رسیدن به اعتماد به نفس با شناخت توانایی ها

اعتماد به نفس آن است که بدانید و مطمئن باشید با این که می ترسید اما بی گمان دست به عمل خواهید زد.

استرس زیاد و اعتماد به نفس کمی دارم چه کنم اعتماد به نفسم زیاد شود؟

اعتماد به نفس یعنی احساس و شناختی که از توانایی ها و محدودیت های بیرونی و درونی خود دارید. بنابراین وقتی که اعتماد به نفس و خود باوری خود را بر اساس آن که و آن چه به راستی هستید و نه بر اساس موفقیت ها و دست یابی ها یا شکست ها و ناکامی های خود بنا می کنید چیزی را در خود خلق می نمایید که هیچ کس و هیچ چیز یارای گرفتنش را از شما نخواهد داشت. اعتماد به نفس آن است که بدانید و مطمئن باشید با این که می ترسید اما بی گمان دست به عمل خواهید زد.
برای کسب اعتماد به نفس و برطرف کردن ترس در خود به ‌طور دقیق مشخص کنید که از چه چیز هراس دارید. سپس دست به عمل بزنید. دست روی دست گذاشتن فقط ترس را بزرگ ‌تر و هراس انگیزتر می‌کند. سریع اقدام کنید. مصمم باشید.باید تمرین کنیم تا فقط افکار مثبت را از بانک ذهن خود برداشت کنیم. افکار ناخوشایند را از بانک حافظه خود بیرون بیاوریم. هنگامی‌ که تجربیاتی از هر نوع را به یاد می‌ آوریم، روی قسمت‌های خوب آن متمرکز شویم. اگر متوجه شدیم که جنبه‌های منفی را مرور می ‌کنیم، ذهن خود را به سوی دیگری منحرف کنیم.نظر متعادلی نسبت به مردم پیدا کنید. این دو نکته را ضمن برخورد با مردم در نظر داشته باشید:
اول این که دیگری آدم مهمی‌ است. و بی ‌شک آدم مهمی ‌است، چرا که هر انسانی مهم است. ولی به یاد داشته باشید که شما هم مهم هستید. پس هنگامی ‌که شخص دیگری را ملاقات می ‌کنید، این فکر را مد نظر داشته باشید که هر دوی ما مهم هستیم که داریم راجع به منافع مشترک خود گفتگو می‌ کنیم.رو راست عمل کردن، وجدان ‌تان را آسوده نگه می ‌دارد و در شما اعتماد به نفس ایجاد می ‌کند. وقتی کاری را که به بدی شهرت یافته است انجام می ‌دهیم، اول این که احساس گناه می‌ کنیم و در نتیجه اعتماد به نفس مان را از بین می‌ بریم و دیگر آن که مردم دیر یا زود متوجه خطای ما می‌ شوند و از ما سلب اعتماد می‌ کنند. همیشه در ردیف‌های جلو بنشینید. نگاه کردن به چشمان دیگران را تمرین کنید. سرعت راه رفتن‌ تان را بیست و پنج درصد تندتر کنید. بلند و جدی حرف زدن را تمرین کنید. خندان باشید. نیروی خنده را به اختیار خود درآورید. کارهایی را انجام دهید که وجدان ‌تان می ‌گوید درست است.
نکته بعد آن است که دریابید اعتماد به نفس یا تصویرى که از خودتان دارید، محصول سالیان گذشته زندگى شماست و به تدریج، به چنین صورتى درآمده است؛ بنابراین تغییر و اصلاح آن نیز نیازمند زمان و کوشش است. گذشته را به هیچ وجه نمى توان تغییر داد؛ اما آینده را می توان. در حقیقت آینده چیزى نیست جز اندیشه هاى شما و کوشش براى آفریدن آنها و جامه ی عمل پوشاندن به آنها. البته مقصود، درس نگرفتن از خطاها و شکست هاى گذشته نیست بلکه مقصود آن است که در بندِ گذشته نباشیم و آن قدر خطاهاى گذشته خود را بزرگ نکنیم که ما را از دیدن آینده باز دارد.
لازم نیست که هر یک از ما در همه ی زمینه ها سرآمد دیگران و به اصطلاح، در همه عرصه ها نفر اول باشد. این کمال طلبى افراطى و این گونه انتظار داشتن از خویشتن، ریشه در نشناختن خود دارد و آن روى سکه ی بى اعتمادى است.کسى که خود را در آینه واقعیت دیده است، توانایى هاى خود را در کنار ضعف هاى خود پذیرفته است و به همین دلیل ، اعتماد به نفس بیشتری دارد. او با دانستن این واقعیت، دیگر نه خود را مى فریبد و نه به خود لطمه مى زند؛ مى داند که در کجا سرمایه گذارى کند و در چه مسائلى جولان دهد.

آرمانى را که در ذهن خود دارید، آینده اى را که مى خواهید بیافرینید، موقعیتى را که مى خواهید کسب کنید و …، دقیقاً در ذهن خود مجسم کنید و آنها را به صورت تصویرى بیافرینید. این کار، به شما کمک مى کند تا انرژى خود را بر آن هدف متمرکز کنید.

اهداف خود را به صورت جملاتى مشخص درآورید و آنها را به خودتان بگویید. این ” به خود گویى” باید به صورت مثبت باشد. این کار چندان دشوار نیست. نخست براى خودتان اهداف واضح و معینى وضع کنید. این اهداف را به بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم کنید، آنها را بنویسید و آن گاه براى خود، تکرار کنید و سپس در ذهن خود  مجسم سازید و ذهن خود را بدان ها مشغول نمایید. این اهداف باید واقعى و معقول باشند. در جملات خود ، فعل مربوط به زمان حال را به کار ببرید، مانند: من تصمیم دارم، من احساس مى کنم و …
نتایج نهایى اى را که مى خواهید به دست آورید توصیف کنید و بر جنبه مثبت هدف خود تأکید کنید، نه جنبه منفى آن.
جملات مثبت و تأکیدى را که ممکن است در جهت بهسازى اعتماد به نفس شما مفید باشد، ارائه مى شود:
من با اطمینان، به استقبال تجربه هاى تازه مى روم.
من براى خودم فکر مى کنم و براى خودم تصمیم مى گیرم.
من سرشار از احساس آرامش و اعتماد به نفس هستم.
من قادرم عادات غذایى و رفتارى خودم را کنترل کنم.
من براى زندگى خود، برنامه هاى دراز مدت و کوتاه مدت دارم و همه آنها را اجرا مى کنم.من از توانایى هاى خودم آگاه هستم و بدون احساس حقارت، ضعف هاى خود را مى پذیرم.
بدین ترتیب مى توانید اهداف مربوط به جنبه هاى گوناگون زندگى خودتان را به صورت جملات مثبت تأکیدى درآورید و در قسمت هاى مختلفى که در دیدرَس شما هستند (مانند : کنار آینه ، روى درِ یخچال ، و …) نصب کنید ، پس از آن که این جملات در بانک حافظه مغز شما ثبت شد، رفتارتان نیز دگرگون خواهد شد. تمرین تصمیم گیرى، به شما کمک مى کند تا نسبت به قدرت قضاوت خود، اطمینان بیشترى به دست آورید و در نتیجه، اعتماد به نفس کامل ترى کسب نمایید.
بنابراین، از هر فرصتى براى تصمیم گیرى استفاده کنید و این نیرو را در خویش پرورش دهید. تصمیم گرفتن، مستلزم خطرپذیرى و احساس مسئولیت است. لذا اگر هم نتایج تصمیم خوشایندتان نبود، مسئولیت آن را بپذیرید. در برخى زمینه ها متخصّص شوید، همین نکته که شما چیزى مى دانید که دیگران نمى دانند و توانایى کارى دارید که دیگران آن توانایى را ندارند، به شما اعتماد به نفس فوق العاده اى مى بخشد.تحت هر شرایطی از معاشرت با افرادی که تفکر منفی دارند خودداری کنید. این افراد بزرگ ترین مخرب اعتماد به نفس و عزت نفس شما هستند. در زندگی هر چه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید بیشتر افراد و موقعیت هایی را که می توانند به شما کمک کنند تا به هدفهایتان برسید به سوی خود جذب خواهید کرد.
خیلی از ما به غلط این طور تفسیر می کنیم «اگر نمی توانید کاری را درست انجام دهید، پس هرگز آن را انجام ندهید» اگر خدای ناکرده اعمال خود را براساس این گفتار عامیانه قرار دهیم تقریباً هیچ کاری را نمی توانیم انجام دهیم اگر ما به اعمالی که انجام می دهیم قدری توجه کنیم متوجه می شویم که همه ما در هنگام یادگیری کارهایی که انجام می دهیم اشتباه می کنیم شما هر چقدر دارای انگیزه بیشتری باشید و سخت تر و طولانی تر کار کنید، کار را بهتر انجام خواهید داد و این امر اعتماد رفتاری را تغییر خواهد داد نه احساس برتریت را.
هر وقت دیدید که ادامه کاری برایتان ممکن نیست و احساس غالب شما بر دست کشیدن و رها کردن کار است سریعاً کارها و اعمال موفق گذشته تان را مورد تقدیر و تشویق قرار دهید. در قبال کارهای درست به خود پاداش دهید و در قبال کارهای نادرست، خود را جریمه کنید.
باید بین درجه ای از تبحر تا درجه تبحر یافتن تفاوت قائل شد. از مهمترین روش هایی که به شما کمک می کند تا آنچه را که شروع کرده اید به پایان برسانید این است که آن را به کارهایی با اندازه های مورد نیاز، تجزیه و کوچک کنید تا از انجام آن فرار نکنید.
همه ی ما می خواهیم که مورد تأیید دیگران قرار بگیریم و آنها ما را بپذیرند، که البته امری مطلوب است اما این که فکر کنیم برای تأیید گرفتن از آنها باید هر کاری که می خواهند انجام دهیم و آنگونه که می خواهند تفکر و رفتار کنیم فکری نادرست و نقص کامل قاطعیت و استقلال است.
حالات و رفتار ما در ارتباط متقابل با یکدیگر هستند بنابراین ایجاد حالاتی که در ظاهر شما را به افراد معتمد به نفس شبیه می کند می تواند این حس را در رفتار شما ایجاد کند.

منبع:

پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره اعتماد به نفس مرکز مشاوره تبیان 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا