قرآن در کنار هر مرد بزرگ و قدیسی، از یک زن بزرگ و قدیسه یاد میکند، از همسران آدم و ابراهیم و از مادران موسی و عیسی در نهایت تجلیل یاد کرده است.
اگر همسران نوح و لوط را به عنوان زنانی ناشایسته برای شوهرانشان ذکر میکند از همسر فرعون نیز به عنوان زن بزرگی که گرفتار مرد پلیدی بوده است، غفلت نکرده است.
گویی قرآن خواسته است در داستانهای خود، توازن را حفظ کند و قهرمانان داستانها را منحصر به مردان ننماید.
قرآن کریم درباره مادر حضرت موسی (ع) میگوید: ما به مادر موسی وحی فرستادیم که کودک را شیر بده و هنگامی که بر جان او بیمناک شدی او را به دریا بیفکن و نگران نباش که ما او را به سوی تو باز پس خواهیم گردانید (قصص، ۶).
قرآن کریم، درباره حضرت مریم، مادر حضرت عیسی (ع) میگوید : کار او به آنجا کشیده شده بود که در محراب عبادت همواره ملائکه با او سخن میگفتند و گفت و شنود میکردند، از غیب برای او روزی میرسید (آل عمران، ۳۷).
کار وی از لحاظ مقامات معنوی آن قدر بالا گرفته بود که پیغمبر زمانش را در حیرت فرو برده، او را پشت سرگذاشته بود، حضرت زکریا (ع) در مقابل مریم مات و مبهوت مانده بود.در تاریخ اسلام، زنان قدیسه و عالیقدر فراوانند کمتر مردی است که به پایه حضرت خدیجه (س) برسد و هیچ مردی جز پیغمبر (ص) و علی (ع) به پایه حضرت زهرا (س) نمیرسد. حضرت زهرا (س) بر فرزندان خود که امامند و بر پیغمبر غیر از خاتم الانبیاء برتری دارد.
پیامبر (ص) جلوی پای او بر میخاست و او را «ام ابیها» میخواند و تجلیلهای بسیاری از او به عمل میآورد.
چه کسی است که منکر مقام عصمت و ولایت مطلقه حضرت صدیقه کبرا گردد؟ او دختری در دامانش پروراند که پیشوا و مقتدای زنان اسلام و شیعه گردید و زینب کبرایش نامید که به عقلیه بنیهاشم مشهور بود.
او با خطابهاش لرزه بر حکومت یزید بن معاویه انداخت و بدون ندبه و زاری در برابر قاتل خاندانش ایستاد.
چنین شیر زنانی در تاریخ اسلام زیاد به چشم میخورند از جمله: «ام سلمه همسر رسول اکرم (ص) که اسوه تقوا و پیرو و مطیع شوهر بود.زنی که از فرزند گرامی همسرش (حضرت فاطمه (س)) و نوادگان گرانقدر همسرش تا آخرین لحظات زندگی خود چون مادری مهربان حمایت کرد.«سمیه» مادر «عمار یاسر» از گروه زنانی است که در نخستین روزها به اسلام گرویدند.
و این زن با شهامت به شهادت رسید و با افتخار به ملکوت اعلی پیوست و نخستین زن شهید در اسلام شد.
و «سبعه مبشره» از کسانی که در راه عشق به اسلام و عقیده تا پای جان ایستاده و از هیچ حادثهای نهراسیدند.«ام حارث» ، وی علاوه بر نقل حدیث و اخبار از رسول خدا (ص)، در شجاعت و اسب سواری و دلیری با مردان شجاع و رزمنده برابری میکرد.
ام حارث در «جنگ حنین» شرکت داشت و خود را سپر بلای پیامبر اسلام قرار داد.
«ام حکیم» به همراه خالد در جنگ «مرج الصفر» شرکت نمود و در آن نبرد هفت تن از دشمنان را از پای در آورد و سپس به شهادت رسید.
زنانی دیگر در زمان جاهلیت بودند که شخصیت و بزرگواری آنان کمتر از شخصیت زنان نمونه و ستوده قرآنی نبود، مانند: «آمنه خاتون» زن بینظیری که شایسته فرزندی چون رسول اکرم است.
و همچنین «فاطمه بنت اسد» مادر حضرت علی (ع) که چون او را درد زاییدن گرفت پای دیوار کعبه بود، دعا کرد خدایا! درد زاییدن را بر من آسان گردان که دیوار کعبه شکافته میشود و خانه کعبه او را دربرمیگیرد و دو مرتبه به هم متصل میگردد و پس از سه روز از خانه خدا با فرزندی به نام علی (ع) بیرون میآید که خود بعد از حمد و ثنای پروردگار میگوید: «خداوند من و فرزندم را نسبت به مریم و فرزندش عیسی (ع) تفضیل داده است، زیرا چون او را درد زاییدن گرفت از بیت المقدس خارج شد و من را برای زاییدن به داخل خانه خود یعنی کعبه رهنمود گردانید».
در بسته بداد خانه خود به علی یعنی که علی است خانه زاد معبود
و همچنین «حلیه سعدیه» مادر رضاعی و دایه حضرت رسول اکرم (ص) یک زن بیابانی است اما آزاده و عفیف و با فضیلت که اگر متصف به چنین فضایلی نبود، هرگز به این فیض عظیم و این موهبت بزرگ الهی (شیردادن به چنین پیغمبری) نایل نمیگردید.
خلاصه این بانوان شریف و عزیز الگو و نمونه انسانیت و شایستگی و جامعه نسوان را نشان دادهاند و این ماییم که باید حسن تدبیر و اخلاق و اعمال آنان را افتخار خود دانسته و از آن پیروی کنیم.
زنان برگزیده و الگو در قرآن
- مرداد ۲۱, ۱۳۹۲
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 98 نفر
- برچسب ها : الگوهاي زندگي, دانستنيهاي خانم ها, دانستنی ها, زن بزرگ, قدیسه, مادر