سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات «Prostate Cancer» نوعی از سرطان است که در ناحیه بین مثانه و آلتتناسلی مردان میباشد. این غده گردو شکل است و در جلوی راست روده قرار دارد.
متاسفانه سرطان غده پروستات در اوایل هیچ نشانهای از خود بروز نداده و بسیار خاموش رشد میکند. به همین علت ابتلا به این سرطان رو به افزایش است و مردان با بالا رفتن سن باید حتما مورد چکاپ و آزمایش دورهای قرار بگیرند. این غده با افزایش سن بزرگتر میشود به همین دلیل است که این بیماری در مردان بالای ۵۰ سال شایع است.
سرطانهای روده، ریه و پروستات بین مردان شایع است بنابراین مردان باید بسیار مراقب سلامت خود و پیشگیری از این نوع سرطانها و بیماریها باشند. سرطان پروستات، به آهستگی رشد میکند و ابتدا همان غده پروستات را در برمیگیرد و در صورت رشد بیشتر به اعضا دیگر بدن نیز سرایت میکند.
علائم سرطان پروستات
در ابتدا برای درمان یا پیشگیری از سرطان غده پروستات باید علائم آن را بشناسید. همان طور که گفته شد در اوایل ابتلا به این سرطان هیچ کدام علائمی نخواهید داشت و بهتر است برای چکاپ سلامتی خود به پزشک مراجعه نمایید. تا همان ابتدا متوجه شوید. اما اگر این سرطان به مراحل پیشرفته برسد علائمی خواهد داشت که در ادامه به علائم پیشرفته سرطان غده پروستات خواهیم پرداخت.
مشکل در دفع ادرار
وجود خون در مایع منی و ادرار
درگیر بسیار در موضع درگیر
وجود درد در ران، لگن و کمر
کاهش وزن چشمگیر
وجود درد و علائم غیر طبیعی در آلت تناسلی
احساس تخلیه فوری ادرار
درد در استخوانها
جریان ضعیف ادرار
بی اختیاری ادرار
حالت تهوع
سرگیجه
عواملی که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهند
سن: با افزایش سن مردان، خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش مییابد. به ندرت در مردان جوانتر از ۴۰ سال این کانسر مشاهده میشود. آسیب دیدن ماده ژنتیکی (DNA) سلولهای پروستات مردان بالای ۵۵ سال را بیشتر در بر میگیرد. سلولهای آسیب دیده یا غیر طبیعی پروستات میتوانند از کنترل خارج شده و تومورهایی را تشکیل دهند. سن یک عامل خطرناک برای سرطان پروستات شناخته شده است.
سابقه خانوادگی: مردان با سابقه خانوادگی سرطان پروستات نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. اگر پدر، برادر یا فرزندش این بیماری را داشته باشد، این خطر با تعداد بستگان مبتلا به سرطان پروستات افزایش مییابد.
سیگار کشیدن: مطالعات نشان میدهد که احتمال ابتلا به سرطان پروستات افراد سیگاری دو برابر افراد عادی است. استعمال دخانیات همچنین با خطر بیشتری از مرگ در اثر سرطان پروستات مرتبط است. با این حال، ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد.
منطقه جهانی: تعداد مرگ و میر سرطان پروستات در سراسر جهان متفاوت است. وراثت، رژیمهای غذایی ضعیف، عدم ورزش کردن و. بر روی این بیماری تاثیر بسزایی دارد.
رژیم غذایی: رژیم غذایی و شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را تحت تاثیر قرار میدهد.
روشهای پیشگیری از سرطان پروستات
رژیم غذایی حاوی مواد زیر در پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مؤثر است:
درمان سرطان پروستات با افزودن فلفل و گوجه فرنگی به رژیم غذایی
مصرف سبزیجات از جمله خانواده کلم مانند بروکلی، کلم بروکسل و کلم پیچ
استفاده ماهی،سویا در رژیم غدایی
پخت و پز با روغنهای حاوی اسیدهای چرب امگا۳ مانند روغن زیتون
ورزش کردن (طبق تحقیقات صورت گرفته در سال ۲۰۰۶، ورزش کردن روزانه به مدت ۳۰ دقیقه خطر ابتلا به سرطان غده پروستات و همچنین خطر مرگ در اثر سرطان غده پروستات را کاهش میدهد)
در نقطه مقابل، مصرف مواد غذایی چون شیر، محصولات لبنی، چربیهای اشباع محصولات حیوانی ،گوشت قرمز و گوشت کبابی در نقطه مقابل قرار دارد و احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر میشود.