سنجش اعمال در قیامت

سنجش اعمال در قیامت

پرسش . میزان سنجش اعمال در قیامت چیست؟ 

پاسخ: در مورد چگونگی میزان اعمال مطالب زیادی گفته شده است: بعضی گفته‏ اند: در روز قیامت ترازویی نصب می‏شود که دارای دو کفه است: یکی مخصوص اعمال خیر و دیگری مخصوص اعمال شر می‏باشد. (کشف المراد، ص ۴۲۵.) در قرآن آمده است: « و الوزن یومئذ الحق» در روایات فراوانی میزان اعمال امیرالمومنین و دیگر ائمه علیهم السلام معرفی شده و در برخی از روایات میزان عدل دانسته شده است.    (تفسیر نور الثقلین ج ۲ ص ۵ .)  
     
در روایتی نیز آمده است که خداوند میزان را به داوود نشان داد و هر کفه آن به اندازه فاصل بین مشرق و مغرب بود. حال کدامیک از دیدگاههای فوق را می‏توان پذیرفت؟ پاسخ آن است که میزان یعنی وسیله سنجش. بدیهی است که میزان سنجش هر چیزی بر حسب خود آن می‏باشد؛ مثلا پارچه با متر، شیر با لیتر، گندم به کیلو یا تن و… و نمی‏توان هیچ یک از این اشیاء را با میزان دیگری سنجید. در این صورت عمل نیز با میزان سنجشی از جنس خود سنجیده می‏شود. اعمال انسان همچون گندم و برنج نیست که بتوان با معیار کیلو یا تن و توسط ترازوهای معمولی سنجید؛ بلکه تنها می‏توان آن را با معیاری از جنس خود آن سنجید. یعنی با اعمال انسانهای دیگر و از طرفی میزان و معیار سنجش باید سالم و بی‏عیب و دقیق باشد و چنین اعمال تنها برای معصومین متصور است. بنابراین معیار و میزان و وسیله‏ای که می‏توان توسط آن اعمال انسانها را ارزیابی کرد و سنجید اعمال و رفتار پیامبران و ائمه(ع) می‏باشد و این مطلب همان است که در روایات به آن اشاره شده است.

امام صادق علیه السلام در پاسخ شخصی که از مفهوم «موازین» در آیه ۴۷ سوره انبیا پرسید فرمود: «هم الانبیا و الاوصیاء علیهم السلام»   (اصول کافی ج ۱ ص ۴۱۹.)    در یکی از زیارتهای امیرالمومنین علیه ‏السلام می‏خوانیم: السلام علی میزان الاعمال مفاتیح الجنان زیارت اول از زیارات مطلقه امیرالمومنین علیه السلام.   . اما در مورد روایاتی که میزان را عدل معرفی می‏کند نیز باید توجه کرد که اعمال و رفتار معصومین دقیقا منطبق بر عدل است. به عبارت دیگر مصداق بارز و مظهر کامل عدل از نوع اعمال همان اعمال معصومین است. بنابراین میزان اعمال عدل است. چنانکه قرآن نیز اصطلاح «موازین القسط» را در آیه ۴۷ انبیا به کار برده است.    
و از طرفی نظام آفرینش و قوام خلقت در زمین وآسمانها عدل است. از پیامبر(ص) نقل شده است: « بالعدل قامت السموات و الارض»    (تفسیر صافی: ذیل آیه ۷ الرحمن.)    پس میزان اعمال که عدل باشد، زمین و آسمانها را پر کرده و به آنها قوام بخشیده است و تجلی این میزان و مظهر عدل الهی پیامبران و اوصیاء آنها می‏باشند. از آنچه گذشت نتیجه گرفته می‏شود که هر چه اعمال و رفتار و مکتسبات و ملکات نفسانی ما به اعمال اولیاء اللّه نزدیک‏تر و به آنها شباهت بیشتری داشته باشد میزان اعمال ما سنگین‏تر و اعمال ما به صواب نزدیکتر و دارای ثواب بیشتری خواهد بود. 
  
در روایات نمونه‏ هایی از آنچه که باعث ارزشمندی و سنگینی میزان اعمال باشد این گونه آمده است: شهادتین، ( نور الثقلین ج ۵ ص ۶۵۹ ح ۸ )صلوات بر محمد و آل محمد (اصول کافی ج ۲ ص ۴۹۴.)   ، بعضی اذکار همچون الحمد اللّه و سبحان اللّه و اللّه اکبر و لا اله الا اللّه    (همان ص ۵۴۷ ، حدیث ۵ . )   و حسن خلق   (سنن ترمذی ج ۴ ص ۳۶۳ حدیث ۲۰۰۳ .)

در اینجا نیز روشن است که حقیقت و باطن این امور اهل بیت(ع) می‏باشند. چنانکه اوج این اشیا و عالی‏ترین حد آنها به صورت صد در صد تنها در اولیاء اللّه مشاهده می‏شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید