استفاده از چوب در معماری
چوب، یکی از بهترین و سودمندترین مواد خام در طبیعت است که تأثیر بسزایی در پیشرفت ساخت و ساز داشته است.
چوب ابتدا مادهای حیاتی برای ساخت ابزارهای اولیه، خانه و قایق برای حرکت در رودها بود. سپس، برای ساخت اکثر اشیاء و ابزارهای سودمندی که انسان قرنها برای پیشرفت زندگی خود به آنها متکی بود، به کار رفت و سرانجام بهعنوان یکی از قدیمیترین و ابتداییترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت شناخته شد که بشر در طول تاریخ از آن بهره برده است. در واقع چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منابع قابل تجدید به دست میآید و مصالح خوبی برای مناطق زلزله خیز به شمار میرود.
برخی ویژگیها چوب را به مادهای بدون جایگزین برای استفاده در ساختمانسازی تبدیل کرده است:
۱- قابلیت شکلپذیری و فرمگیری: چوب را میتوان در حالتهای گوناگون بهراحتی فرم داد یا با ابزار و دستگاههای مختلف، شکل مورد نظر را بر روی آن ایجاد کرد. در سازههای بزرگ و پلها، با استفاده از تختههای چند لایی میتوان تیرهای گوناگون ایجاد کرد که نیازهای سازهای را برطرف کند؛ همچنین در ساخت یک صندلی راحتی نیز میتوان فرم مناسب برای استقرار بدن را ایجاد کرد.
۲- ظرفیت حرارتی بالا: چوب دارای ظرفیت حرارتی بسیار بالایی است، بنابراین در برابر نور خورشید دمای سطح آن بهراحتی بالا نمیرود. این خاصیت باعث میشود اعضای قطور چوبی در برابر آتش مقاومت زیادی داشته باشند بهطوری که زمان زیادی طول میکشد تا قسمتهای مرکزی آنها بسوزد. درهای ضد حریق چوبی، بر اساس همین خاصیت، بر درهای فلزی برتری یافتهاند زیرا در زمان آتشسوزی زمان زیادی طول میکشد تا در چوبی بهقدری داغ شود که دیگر قابل استفاده نباشد.
چوب خشک جاذب صداست و میتواند بهعنوان عایق مناسب برای صدا در فضاهای گوناگون استفاده شود.
۳- مقاومت حرارتی: بر اساس آنچه در بالا گفته شد، چوب مقاومت زیادی در برابر انتقال انرژی گرمایی دارد و میتواند بهعنوان عایق مناسبی در ساختمانها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین چوب در مقابل تغییرات دمایی واکنش کمی داشته و تغییر طول آن بسیار ناچیز است؛ در حالی که این موضوع در مورد فلزات و مواد پلاستیکی نتیجهای کاملاً متفاوت دارد.
۴-آکوستیک: چوب خشک جاذب صداست و میتواند بهعنوان عایق مناسب برای صدا در فضاهای گوناگون استفاده شود.
۵- وزن مخصوص کم: چوب بهعنوان مصالحی سبک در سازه ساختمانها، میتواند علاوه بر کاهش هزینههای ساخت، شرایط مربوط به آییننامههای زلزله را رعایت کند. وزن هر مترمکعب چوب خشک بین ۵۵۰ تا ۸۵۰ کیلوگرم است. این کموزنی همچنین باعث بالا رفتن سرعت و کاهش هزینههای ساخت میشود.
۶- رنگ و بافت:
چوب دارای ظاهری زیباست که اغلب دارای رنگهای آرامشبخش یا کلاسیک است و میتوان از آن برای فضاهای مختلف استفاده کرد. بهطوری که تنها نیاز به جلادهنده دارد و مانند سایر مصالح نیازمند پوشش رنگی نیست.
۷- قابلیت بازیافت: قطعات چوبی بهطور کامل قابل بازیافت هستند و هیچگونه ضایعاتی در طبیعت بهجا نمیگذارند.
• چوب دارای معایبی نیز هست که روشهای گوناگونی برای رفع آنها به کار میرود:
۱-حمله آفات و حشرات: یکی از مشکلات اصلی چوب از قدیم، حمله آفات و حشرات به آن بوده که بسیار مخرب نیز هست. امروزه روشهای مختلفی برای فرآوری و اشباع چوب وجود دارد که مانع از نفوذ حشرات در آن میشود. برخی از این روشها در کارخانههای چوببری استفاده میشود، مانند شناورسازی در مواد شیمیایی حاصل از قطران زغال سنگ یا مواد مشابه. در کارهای ساختمانی و تزئینی، علاوه بر استفاده از چوب اشباع شده، از پوششهای گوناگون جهت افزایش مقاومت در برابر حشرات نیز استفاده میشود.
۲- آتشسوزی: سطح چوب در برابر آتش و حرارت بهراحتی میسوزد. هرچند مرکز چوب در امان است اما دود حاصل از این سوختن میتواند بسیار خطرساز باشد. امروزه روغنها و رنگهای ضد آتش جهت پوشش سطوح گوناگون ساخته شده که بهراحتی قابل تهیه هستند. این پوششها مقاومت سطح چوب را در برابر حرارت تا چند ساعت زیاد میکند.
چوب دارای ظرفیت حرارتی بسیار بالایی است، بنابراین در برابر نور خورشید دمای سطح آن بهراحتی بالا نمیرود. این خاصیت باعث میشود اعضای قطور چوبی در برابر آتش مقاومت زیادی داشته باشند
چوب و معماری پایدار
چوب بهعنوان مصالحی مناسب در خدمت معماری پایدار قرار دارد. بناهای چوبی علاوه بر اینکه در زمان بهرهبرداری به علت کاهش مصرف سوخت، اثرات کمتری بر محیط زیست میگذارند، بهراحتی قابل بازیافت بوده و ضایعاتی در طبیعت نخواهند داشت. قطعات ساختمانهای چوبی تا ۸۰ درصد قابل بازیافت و استفاده مجدد است.
سایر ضایعات ساختمانهای چوبی نیز در ساخت کاغذ، تختههای فشرده و نئوپان استفاده میشود.
یادتان باشد، چوب از منبعی تجدیدپذیر تهیه میشود و این موضوع در مورد مصالحی چون سنگ و آهن صادق نیست. بنابراین به نظر میرسد چوب تنها مادهای است که در آینده معماری و ساختمانسازی نقشی تعیین کننده خواهد داشت.
طبیعت را احساس کنید
- آبان ۲۹, ۱۳۹۴
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 113 نفر
- برچسب ها : چوب, چیدمان منزل, فوت کوزه گری, معماري, نقش چوب در معماري, نکات خانه داری