پرسش: آیا غیبت، در میان انبیا هم سابقه داشته است؟
پاسخ: غیبت و دوری حجت خدا از مردم، امری تازه نیست که درباره آخرین وصی پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله تحقق یافته باشد، بلکه سنتی الهی است که در میان انبیا نیز روی داده است. موارد زیر نمونه های غیبت انبیاست:
1. حضرت ادریس
مطابق برخی روایات، ادریس پیامبر به دلیل مشاجرهای که میان او و جبّاران زمانش پیش آمد، بیست سال از میان امتش غایب شد و در این مدت در کوهها و غارها به سر میبرد. خداوند ملکی را بر او موکل نموده بود تا هنگام غروب آفتاب، افطاری او را حاضر کند… (کمال الدین، ج ۱، ص ۱۳۰. )
۲. حضرت صالح
صدوق آورده است که امام صادق فرمود:
اِن صالحا غاب عن قومه زمانا و کان یوم غاب عنهم کهلا… فلمّا رجع الی قومه لم یعرفوه بصورته… (همان، ص ۱۳۶. )
همانا صالح علیه السلام مدتی از قومش غایب شد. هنگام غیبت پیرمردی بود… و وقتی که نزد قومش بازگشت، کسی او را به چهره نمیشناخت… .
3. حضرت ابراهیم علیه السلام
بنا به روایات، این پیامبر بزرگوار، از ابتدای ولادت، تا سالها مخفی بود و امر خود را کتمان میکرد؛ تا آنکه خداوند او را به ابلاغ رسالتش مأمور نمود. ( همان، ص ۱۳۸. )
4. حضرت موسی علیه السلام
صدوق نقل میکند: «… حضرت موسی علیه السلام از شهر مصر به مدین فرار کرد و در آنجا مدّت زیادی نزد حضرت شعیب علیهالسلام اقامت نمود…». (همان، ص ۱۴۵)
۵ . حضرت الیاس علیه السلام
قطب راوندی نقل میکند که حضرت الیاس، هفت سال از میان قومش، غایب شد این پیامبر الهی، در آن مدّت، در صحراها و بیابانها متواری بود. ( قصص راوندی، ص ۲۴۸.)
۶ . حضرت دانیال نبی علیه السلام
صدوق رحمه الله میگوید: «دانیال نبی نود سال از میان قومش غایب و اسیر دست بخت نّصر بود و پیروانش همگی در این مدّت انتظارش را میکشیدند». (کمال الدین، ج ۱، ص ۳۸۵)
۷. حضرت عیسی علیه السلام
حضرت عیسی علیه السلام دو دوره غیبت داشته است: یکی به مدّت دوازده سال در سرزمین های شام و مصر؛ و دیگر، از وقتی خواستند او را به دار آویزند تاکنون که بیش از دو هزار سال از عمر او میگذارد. وی هنوز زنده است و پس از ظهور حضرت مهدی علیه السلام ، او را در تشکیل حکومت عدل جهانی یاری خواهد نمود.