غیبت صغرا و کبرا

غیبت صغرا و کبرا

پرسش: منظور از غیبت صغرا و کبرا چیست؟

پاسخ: مطابق دلایل فراوان، خداوند متعال، پس از پیامبر اسلام صلی ‏الله‏ علیه‏ و‏ آله ، دوازده جانشین از امامان معصوم مقرر فرموده است که اولین آنها، امیرمؤمنان حضرت علی علیه‏ السلام و آخرین آنها حضرت مهدی علیه ‏السلام است: (نور الثقلین، عروسی حویزی، ج ۲، ص ۸۶ .)    خداوند متعال، پیروی از این امامان را بر همه انسان‏ها واجب کرده و فرموده است:
    یَاأَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ (نساء: ۵۹ )    
ای کسانی که ایمان آورده‏اید! از خدا اطاعت کنید، و از پیامبر و اولوا الامر [جانشینان معصوم پیامبر] پیروی کنید.

در این آیه شریف ـ چنان که در روایت جابر و روایات مشابه آمده است ـ منظور از اولی الامر، امامان معصوم علیهم ‏السلام هستند.
با توجه به دلایل گوناگون، از جمله اینکه جان حضرت مهدی علیه‏ السلام حفظ شود ـ تا مانند دیگر امامان، زودهنگام به شهادت نرسد ـ و زمینه استفاده بیشتر از وجود مقدس او فراهم گردد و هیچ طاغوتی بر امام زمان بیعت نداشته باشد و همچنین حکمت الهی و دلایل دیگر، خداوند اراده کرده است که امام زمان علیه السلام در پس پرده غیبت به سر برد. به این ترتیب پس از شهادت امام حسن عسکری علیه‏ السلام غیبت حضرت شروع شد. این غیبت که از پنج سالگی امام شروع شد و تا ۶۹ سال (از ۲۶۰ هجری تا ۳۲۹ هجری) ادامه داشت به «غیبت صغرا» معروف است. در این مدت، چهار نفر نایب خاص بودند که واسطه حضرت و مردم محسوب می‏شدند. مردم نیازها و مشکلات خود را به وسیله آنها به امام می‏رساندند و امام آنها را رفع می‏کرد.

از سال ۳۲۹ (پایان غیبت صغری) غیبت دیگری شروع شد که به «غیبت کبرا» معروف است. در این مدت، واسطه امام و مردم، نایبان عام حضرت، فقها و مراجع تقلید و حاکم اسلامی (ولی فقیه) می‏باشند. در این دوره، امام زمان علیه ‏السلام همچون خورشید از پس ابر، به عالم هستی، نور، حرارت، و حیات می‏بخشد، اگر چه جهان از اشعه طلایی این خورشید محروم است.    (بحار الانوار، ج ۵۳ ، ص ۱۸۰.)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید