تماس نزدیک لب، دهان و بینی و افزایش احتمال انتقال آلودگیها و عوامل بیماریزا و شیوع بیماریهایی مانند آنفلوانزای خوکی، برخی والدین را درمورد بوسیدن زیاد فرزندشان دچار تردید کرده است.
در حالی که بوسیدن میتواند فواید بسیار زیادی داشته باشد. مطالعههای جدید نشان داده فواید بهداشتی بوسیدن کودکان (مخصوصا توسط مادر) بر سلامت آنها در سالهای آینده نیز تاثیرگذار است.
بررسیها نشان داده مهر و محبت و بوسههای مادرانه هورمونهای استرس کودک را کاهش میدهد و مادرهای مهربانی که فرزندشان را زیاد میبوسند با این کار فواید بهداشتی بسیار زیادی برای فرزند دلبندشان فراهم میکنند.
نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که تجربههای اولیه دوران کودکی میتواند از طریق تاثیر بر احتمال التهاب مزمن در بدن و واکنش سیستم ایمنی که خط مقدم دفاع بدن در برابر بیماریهاست، اثر ماندگاری بر سلامت بدن داشته باشد.
این مطالعه نشان میدهد در آغوش گرفتن، بوسیدن و ابراز محبت توسط مادران میتواند به کاهش استرس کودک و فرونشاندن هورمونهایی که در ایجاد التهاب در بدن نقش دارند، کمک کند.
چند نوع نوازش داریم؟
نوازش انواع مختلفی دارد که سه دسته از عمدهترین آنها شامل: ۱. نوازشهای کلامی مانند ابراز محبت و تشویق و تحسین کودک ۲. نوازشهای لمسی مانند بوسیدن، در آغوش گرفتن و لمس کردن کودک ۳. نوازشهایی از طریق زبان بدن مانند نگاههای محبتآمیز میشود.
هر کودک چه مقدار به نوازش پدر و مادر خود احتیاج دارد؟
نوازش و محبت از لحاظ عاطفی روح و روان هر انسانی را میتواند به شدت تحت تاثیر خودش قرار دهد. وقتی صحبت از کودکان به میان میآید این تاثیر بسیار برجستهتر میشود چون رشد عاطفی و هوش هیجانی کودک را میتواند ارتقا دهد. اما در این مورد نمیتوان معیار عددی داد که هر کودک نیاز دارد روزانه x مرتبه بوسیده شود یا در آغوش گرفته شود.
معیارهای مربوط به عواطف و رشد روانی افراد معیارهایی نسبی هستند که در افراد و شرایط مختلف متفاوت هستند و بیشتر مواقع افراط یا کمبود آنها قابل تشخیص است و شما به صورت غریزی میتوانید آن را بسنجید.
نوازش روی سلامت جسمی کودکان چه تاثیری میگذارد؟
طبق تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است تاثیر نوازش علاوه بر روح و روان بر روی جسم کودک نیز قابل ملاحظه است. اهمیت این مساله تا جایی است که مواردی وجود دارد از کسانی که در کودکی نوازش دریافت نکردهاند و در بزرگسالی دچار خشکی در ناحیه نخاع شدهاند.
تحقیق دیگری نیز در مورد کودکان بیسرپرست انجام شده که در آن دو گروه از نوزادان مورد مطالعه قرار گرفتهاند؛ نوزادانی که بغل گرفته میشدند و حرفهای محبتآمیز میشنیدند از لحاظ تغذیه و رشد شرایطی به مراتب بهتر داشتند در مقایسه با گروه دیگری از نوزادان که موقع شیر خوردن پرستارانشان، شیشه شیر را به دست خود نوزاد میدادند و با آنها حرف نمیزدند. این دسته از کودکان آسیب پذیری بیشتری داشتند و حتی از نظر جسمی دچار مشکل میشدند. یعنی سیستم ایمنی آنها در مقابل بیماریها ضعیفتر بود.
بوسیدن کودکتان در ساخت ایمنی کمکش میکند
وقتی کودک تازه متولد شده خود را می بوسید، پاتوژن هایی که ممکن است روی پوست کودک زیاد شده باشند را برمیدارید.
پاتوژن ها به اندام های لنفاوی ثانویه مانند لوزه ها می روند، جایی که سلول های حافظه B که مخصوص این پاتوژن ها هستند تحریک می شوند. یک مادر شیرده می تواند از این سلول های B استفاده کند تا در برابر پاتوژن ها آنتی بادی تولید کند، سپس این مواد از طریق شیر مادر به کودک منتقل می شود تا با پاتوژن ها مبارزه کند. پس بوسیدن مادر می تواند سیستم ایمنی فرزندش را تقویت کند.
فرزندتان همدلی را میآموزد
ابراز علاقه به کودک از طریق بوسیدن، لمس کردن و یا در آغوش گرفتنش می تواند به کودک کمک کند شخصیتی خاص داشته باشد. این کار نه تنها باعث بهبود سلامت فیزیکی کودک می شود، بلکه روی سلامت روانی او نیز تاثیر می گذارد.
بسیاری از کودکانی که خوب پرورش می یابند نسبت به نیاز های دیگران حساس هستند، با کودکان دیگر به خوبی برخورد می کنند، رابطه ای موفق می سازند، و در مقایسه با کودکانی که مادرانشان اهمیت زیادی به آنها نداده اند موفقیت های تحصیلی بیشتری دریافت می کنند. مزایای این اهمیت تا زمانی که کودک بالغ می شود نیز ادامه دارد، زمانی که دیگر نوبت آنها برای بزرگ کردن فرزندشان می رسد، می توانند همدلی که آموختند و توانایی فهمیدن دیگران را به کودکان خود منتقل کنند.
حالا متوجه شدید که بوسیدن فرزند به جز ابراز محبت و علاقه مزایایی دیگر نیز داشته است که شاید از آنها با خبر نبودید. پس همین حالا به سراغش بروید و ببوسیدش.