درمان افسردگی های خفیف تا متوسط با زعفران
نتایج مطالعات پژوهشگران نشان می دهد که گیاه زعفران همانند داروی معروف ” ایمی پرامین ” دارای خواص ضد افسردگی است .بر اساس نتایج یک تحقیق ، مصرف زعفران به میزان ۳۰ میلی گرم در روز ، اثرات ضد افسردگی قابل توجهی در بیماران افسرده با شدت ضعیف تا متوسط دارد .
بنا به گفته یکی از پژوهشگران ، در طب سنتی ایران از زعفران به عنوان یک عامل تقویت کننده روحیه و نشاط آور یادآور شده است . وی اظهار داشته است که ۳۰ درصد از افراد بالغ به طور طبیعی با یک دوره افسردگی مواجه اند و میزان ابتلا به افسردگی در زنان حدود ۲ تا ۳ برابر بیشتر از مردان است .
افسردگی نتیجه تغییرات بیوشیمیایی مغز است و یکی از بیماریهای شایع در بالغین محسوب می شود .چند راه کار برای کم خوری
اگر میخواهید وزن خود را کاهش دهید سعی کنید در بشقابهای کوچک غذا بخورید. یک مطالعه جدید نشان میدهد استفاده از ظرف و قاشق کوچکتر به کمخوری کمک میکند.
به گزارش رویترز هلث از نیویورک: استفاده از بشقاب و قاشق کوچکتر به کنترل بهتر میزان غذای مصرفی کمک میکند.
دکتر “بریان وانسینک” از دانشگاه “کورنل” و همکارانش افزودند: افرادی که درصددکاهش وزن هستند باید از بشقاب و قاشق کوچکتر استفاده کنند. این در حالی است که افرادی که میخواهند وزن اضافه کنند مانند سالمندان یا کسانی که سوء تغذیه دارند را میتوان به استفاده از بشقاب و قاشق بزرگتر ترغیب کرد.
در یک مطالعه محققان دریافتند نوجوانان در لیوانهای بلند و باریک نسبت به لیوانهای کوتاه و پهن ۷۷درصد کمتر آب میوه میریزند. وانسینک و گروه وی برای بررسی این موضوع ۸۵کارشناس تغذیه از جمله استادان دانشگاه، کارمندان و دانش آموختگان یک دانشگاه بزرگ آمریکا را که در یک برنامه تفریحی بستنی خوری شرکت کرده بودند، مورد مطالعه قرار دادند. به این افراد بطور تصادفی کاسه و قاشقهای بستنی خوری بزرگ و کوچک داده شد و به آنها اجازه داده شد خودشان در ظرفشان بستنی بریزند. سپس مقدار بستنی را که این افراد خوردند وزن شد و هم زمان پرسشنامه کوتاهی را پر کردند که در آن در مورد مقدار بستنی که خورده بودند و تفاوت اندازه قاشق و ظرف مورد استفاده در تحقیق با ظروفی که معمولا مورد استفاده قرار میدهند از آنها سوال شد.
در این مطالعه دیده شد افرادی که کاسههای بزرگتری داشتند بدون اینکه خود بدانند ۳۱درصد بیشتر از افرادی که ظرف کوچکتری داشتند بستنی خوردند.
همچنین بدون توجه به اندازه کاسه، افرادی که قاشقهای بزرگتری داشتند ۱۴/۵درصد بیشتر بستنی خوردند. تقریبا همه بزرگسالان یعنی ۸۲تا ۸۵درصد تمام بستنی خود را خوردند. در مجموع، افرادی که کاسه و قاشقهای بزرگی داشتند نسبت به افرادی که کاسه و قاشقهای کوچکتری داشتند ۵۷درصد بیشتر بستنی خوردند. حتی این افراد شامل کارشناسان تغذیه معمولا از اینکه غذای بیشتری برای خود میکشند، آگاهی ندارند.
به گفته “وانسینک و همکارانش”، بر اساس این یافتهها “بیماران چاق برای کم خوردن میتوانند در خانه از بشقاب و قاشق کوچکتر استفاده کنند. محققان در نتیجهگیری اعلام کردند: افرادی که سوء تغذیه دارند استفاده از بشقاب و قاشقهای بزرگتر به افزایش مصرف غذای آنها کمک میکند.نقش شام خوردن در چاقی و لاغری
امروزه ثابت شده است که ریشه اصلی چاقی در پر خوری و مصرف غذا های پر کالری نیست,بلکه علل اصلی آن ترکیباتی هستند که آن غذا ها را تشکیل می دهند. غذا های ما مخلوطی از سه ماده ی انرژی زا می باشند.کربوهیدرات ها,چربی ها و پروتئین ها.در میان این سه ماده حیاتی انرژی زا,چربی ها و پروتئین ها چاق کننده نیستند.کربوهیدرات ها هم به دو دسته تقسیم می شوند.کربوهیدرات های بد و کربوهیدرات های خوب.کربوهیدرات های خوب به آن دسته از مواد غذایی قندی گفته می شود که گلیکمی ایندکس آن ها بین رقم های ۱ تا ۵۰ است. یعنی آن ماده ی غذایی تا ۵۰ درصد قدرت گلوکز را بالا می برد و به همان نسبت انسولین از لوزالمعده ترشح می شود و به قند خون می ریزد.رقم گلیکمی ایندکس بین ۵۰ تا ۱۰۰ قند خون را بسته به مقدار کربوهیدرات های بد خیلی بالا می برد.ما می توانیم غذا های مصرفی خود را به سه قسمت تقسیم کنیم: ۱-غذا هایی با گلیکمی ایندکس خیلی بالا که قند خون را خیلی بالا می برند, ۲-غذا هایی با گلیکمی ایندکس متوسط که قند خون را کمتر بالا می برد, ۳-غذا هایی با گلیکمی ایندکس خیلی پایین که بر روی قند خون تاثیری ندارند. آن چه مسلم است این که هر چه بیشتر قند خون از طریق غذا های مصرفی بالا برود به همان نسبت هم انسولین به خون ریخته می شود و یا بر عکس اگر غذا های مصرفی تاثیر چندانی در بالا رفتن قند خون نداشته باشند به همان نسبت انسولین بسیار کمی به خون ریخته می شود و یا اصلا به خون ریخته نمی شود.برای مبارزه با چاقی باید سعی کنیم از غذا هایی استفاده کنیم که زیاد انسولین طلب نباشند. چرا که انسولین چاق کننده است در حالی که هورمون های دیگر مانند گلوکاگرل هورمون های لاغر کننده هستند.اگر ما لوزالمعده و یا پانکراس را دائما تحریک کنیم و مرتبا سبب ترشح انسولین به خون شویم,باید بدانیم که انسولینی که به خون ریخته می شود در حدود ۴ ساعت در خون می چرخد. انسولین هورمونی است که اگر زیاد در خون ریخته شود دیگر به جا و محل تولیدی اول خود بر نمی گردد.این هورمون در خون اعمال فیزیولوژی بسیار مهمی را انجام می دهد. از جمله این که سبب حمل قند های موجوددر خون (گلوکز) تا سلول های بدن به منظور تولید انرژی می شود و اگر هنوز هم قند خون زیاد باشد آن ها را در کبد به صورت گلیکوژن در می آورد و اگر باز هم قند خون زیاد باشد به ساختن گلیکوژن ادامه می دهد و سپس آن ها را در ماهیچه ها ذخیره می کند.گلیکوژن های ذخیره شده در کبد و ماهیچه ها ظرفیت تا بیشتر از ۵۰۰ گرم را ندارند.این گلیکوژن ها ذخیره های گلوکز هستند که به صورت امانت و موقتی در آن جا ذخیره شده اند.در موقع نیاز,گلیکوژن باید به گلوکز تبدیل شود و قند خون را بالا ببرد.این عمل را هورمون دیگری از لوزالمعده و یا پانکراس به نام آل هورمون گلوکاگرل به عهده دارد.گلوکاگرل وقتی به خون ریخته می شود که قند خون به صورت هیپو در بیاید و انسولین هم در خون موجود نباشد.فراموش نکنیم که مقدار قند خون در یک میزان معین ثابت می ماند و از نظر ژنتیکی ثابت شده است که این میزان ۱گرم در یک لیترخون است. ثابت ماندن مقدار قند خون در خون یکی از مهم ترین اعمال فیزیولوژیکی بدن است که خداوند متعال آن را تعیین کرده است تا از این طریق غذای مغز دائما تامین شود. مغز انسان در مدت ۲۴ ساعت در حدود ۱۰۰ گرم قند و یا گلوکز را از خون گرفته و مصرف می کند. در نتیجه این ۱۰۰ گرم قند باید خیلی سریع جانشین شود.www.zibawe.com
دو عضو مهم دیگر بدن نیز همانند مغز انرژی خود را فقط از قند خون تامین می کنند,یکی کلیه و دیگری سلول های قرمز خون.این دو عضو مهم بدن دائما انرژی خود را از قند خون می گیرند و در سطح قند خون تاثیر می گذارند.حال با توجه به این مطالب سوالی مطرح می شود که آیا شام خوردن عامل اصلی چاقی محسوب می شود و اگر اینطور است چطور می توان گرسنه خوابید! ای کاش به جای شام بیشتر به صبحانه خوردن اهمیت می دادیم.در حال حاضر اکثریت بچه های محصل بدون صبحانه به مدرسه می روند.منظور از شام نخوردن این نیست که اصلا شام نخورید و گرسنه بخوابید,بحث اصلی ما روی شام خوردن در وقت مناسب شب است.چرا که متاسفانه در کشور ما اکثر خانواده ها در ساعات پایانی شب شام صرف می کنند.دانشمندان طی تحقیقات زیادی به این نتیجه رسیده اند که مصرف غذا در دیر هنگام سبب بالا رفتن وحشتناک قند خون می شود. قدم اول برای رهایی از چاقی آن هم برای همیشه و داشتن اندام متناسب این است که به هر نحوی که شده نوشابه های شیرین و آرد سفید را تا جایی که امکان دارد از برنامه غذایی خود حذف کنیم.این مواد قند خون را به طور وحشتناکی بالا می برند و سبب ترشح انسولین می شوند. در حقیقت این قند یا آرد سفید نیست که منجر به بروز چاقی می شود بلکه عامل اصلی آن همان انسولین است که در خون می چرخد. هورمون انسولین تنها هورمونی است که به هورمون آنابول(anabole) معروف است یعنی هورمون چاقی.در مقابل هورمونی وجود دارد که به هورمون کاتابول(katabole) معروف است که همان هورمون لاغری است.هورمون های لاغری عبارتند از گلوکاگون که رغیب سر سخت انسولین می باشند و جایگاه آن در کنار سلول های ترشح کننده انسولین در جزایر لانگرهانس است.یکی دیگر از هورمون هایی که دشمن واقعی هورمون انسولین است هورمون زوماتوتروپین است که از قسمت جلوی هیپوفیز ترشح شده و به خون می ریزد.این هورمون که مخفف آن sth است در صورتی به خون می ریزد که اولا انسان خواب باشد و دیگر این که انسولین در خون نباشد.این هورمون به اصطلاح شب کار است و این هورمون وقتی ترشح می شود که هورمون ملاتونین باعث خواب فرد شده باشد .عمل اصلی این هورمون موثر در رشد بچه ها بوده و در بزرگسالان باعث ذوب چربی ها (لاغری) می باشد.این هورمون شب کار چربی ها را از لابه لای ماهیچه های اطراف قلب و کلیه ها آزاد می کند.در این صورت ماهیچه ها بهتر رشد کرده و کار ترمیم سلول ها به راحتی صورت می گیرد. جمع آوری کننده :ایما مختاری وافرمنیزیم و رفع بی خوابی
منیزیم از جمله مواد معدنی مفید برای سلامت بدن است و کمبود آن می تواندعوارض بسیاری ایجاد نماید ، به طوری که محققان نقش این ماده در برطرف شدن بی اشتهایی و بی خوابی افراد را موثر می دانند. وجود منیزیم در بدن برای سلامت کبد و قلب و اعصاب مفید است. در تعادل متابولیسم تاثیر دارد و در تولید و ترمیم سلولها و هم چنین در جذب کلسیم نیز نقش دارد.
به عقیده محققان ، به واسطه نقش قابل توجه منیزیم در متابولیسم و اعصاب می توان از تاثیر درمانی آن در رفع اختلالات خواب و تغذیه استفاده نمود.
افرادی که دچار بی خوابی بوده و یا در مواردی دچار حالت تهوع صبحگاهی هستند باید از این ماده معدنی به اندازه مناسب و کافی استفاده کنند. منیزیم در غلات و دانه های سبوس دار ، میگو ، غذاهای دریایی ، سبزیجاتی که برگ سبز دارند و سویا موجود است.
نکته قابل توجه اینکه منیزیم بر اثر پختن بیش از حد از بین می رود . به همین دلیل توصیه می شود در صورت امکان برخی از مواد غذایی حاوی منیزیم به طور خام مصرف شود.
افراد به طور متوسط روزانه ۳۰۰ میلی گرم منیزیم نیاز دارند اما به منظور درمان بی خوابی و بی اشتهایی بهتر است ۱۰۰ میلی گرم منیزیم بیشتر یعنی ۴۰۰ میلی گرم استفاده نمایند که این میزان افزوده باید به دستور پزشک مصرف شود تا فرد مبتلا به عوارض آن از جمله اسهال نشود.
همچنین ، بهترین زمان استفاده از مکمل های منیزیم نیز قبل از خواب شبانه و به همراه کلسیم است تا جذب آن نیز تسریع شود. در ضمن کلراید منیزیم تاثیری به مراتب کمتر از منیزیم دارد. انجیر مانع رشد میکرب های مضر در مواد غذائی میشود
مطالعات جدید نشان می دهد که انجیر و عصاره آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشدو بقای میکرب های مضر مواد غذائی داشته باشد.
سال های متمادی است که عصاره انجیر در درمان بیماری های مزمن متعددی مانند برونشیت ، زخم ها و ناراحتی های دهان و یبوست مورد استفاده قرار گرفته همچنین استعمال خارجی شیره آن برای درمان زگیل توصیه شده است.
اخیرا گروهی از محققان در کارولینای شمالی ، اثرضد میکربی عصاره انجیر را در کاهش بار میکربی انواع میکرب های آلوده کننده مواد غذائی اشریشیا کلی و سالمونلا مورد بررسی قرار داده اند. این یافته می تواند در صنعت مواد غذائی مورد توجه قرار گیرد. طبق نظر این محققین ، عصاره انجیر را به حالت اولیه یا به شکل تغییر یافته و مایع آن می توان به مواد غذائی فرآیند شده افزود. همچنین ، جزء فعا ل عصاره انجیر را نیز می توان جدا و تخلیص نموده و بعنوان افزودنی طبیعی غذائی به بسیاری از محصولات غذائی اضافه کرد.
خرما
خرما غذایی پر انرژی و به راحتی قابل نگهداری است.میزان پروتئینوچربی موجود در گوشت خرما بسیار کم است و چربی,بیشتر در منطقه ی پوست آن متمرکز شده و اهمیت آن در نگهداری و محافظت از میوه از لحاظ فیزیولوژیکی بیشتر از ارزش تغذیه ای آن است.در خرما بین ۱ تا۳درصد پروتئین یافت می شود اما به دلیل کم بودن اسیدهای آمینه ی موجود در آن,نمی توان از خرما به عنوان منبع تغذیه ای پروتئین استفاده کرد.با وجود داشتن انواع ویتامین های آ,ب۶,ب۳ و فولات و همچنین مقدار قابل ملاحظه ای پتاسیم,بیشترین اهمیت تغذیه ای خرما نقش آن در تامین فیبر غذایی است.طبق نظر حکمای طب سنتی جوشانده ی۵۰ گرم خرما در یک لیتر آب,شربت بسیار موئثری برای رفع خشونت و نرم کردن سینه است.به علاوه خرما برای درمان فلج,پارکینسون,تقویت کلیه,نرم کردن مفاصل و رفع کمر درد مفید است.در کشور هندوستان از صمغ درخت خرما برای درمان اسهال و معالجه ی بیماری های مجاری تناسلی و ادراری استفاده می شود و از میوه ی خرما بدون هسته, برای نرم کردن سینه و به عنوان ملین و همچنین بهبود آسم و ناراحتی های سینه و رفع سرفه بهره می برند.سایر فواید خرما شامل کمک به خون سازی(به دلیل داشتن فولات)و درمان سنگ مثانه می باشد.خرما به دلیل داشتن مقدار زیادی منیزیم در پیشگیری از سرطان نقش موثری دارد. تحقیقات نشان می دهند که میزان ابتلا به انواع سرطان در افراد ساکن نواحی خرما خیز جهان کمتر است.جمع آوری کننده :ایما مختاری وافر
هویج برای بهبود کمخونی و زخم معده مؤثرست
متخصصان تغذیه معتقدند پوست هویج سرشار از املاح معدنی و ویتامین است بنابراین توصیه کردهاند هیچ وقت هویج را پوست نکنید، بلکه با برس مخصوص آن را تمیز کرده و سپس مصرف کنید.
این متخصصان مصرف هویج را برای بهبود یبوست، کم خونی، بواسیر، روماتیسم، نقرس یا کیسه صفرا مؤثر دانستهاند. هویج عضلات روده و معده را درمان میکند و زخم معده را التیام میبخشد. همچنین این میوه ضد نفخ است و کار رودهها را تنظیم میکند و ملین نیز هست.
قدما نیز معتقد بودهاند که مصرف هویج با پوست از پیری و چین و چروک پوست جلوگیری می کند. همچنین برای اینکه بچهها زودتر دندان درآورند، توصیه شده است هویج کوچکی را گاز بزنند و به لثه خود بمالند.کشف فواید جدیدی در شیر مادر
پژوهشگران میگویند تغذیه با شیر مادر در دوران نوزادی خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمیدهد.
به گزارش پایگاه اینترنتی رویترز هلث ، در سال ۱۹۳۰محققان بر این باور بودند که با انتقال ویروسهای سرطان زا از مادر به فرزند شیرخوار خطر ابتلا به بدخیمی در نوزادان افزایش مییابد. بعد از آن مطالعات زیادی در این زمینه صورت گرفت ولی نتایج خاصی بدست نیامد.
در تحقیق جدید دکتر ریچارد مارتین از دانشگاه بریستول احتمال ابتلا به سرطان بر اثر تغذیه با شیر مادر را در ۴۳۷۹شرکتکننده بررسی کرد.
پیگیری این افراد برای مدت ۷۳سال نشان داد شیر مادر خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمیدهد.
دانشمندان با بررسی اطلاعات بدست آمده از ۱۴مطالعه قدیمی دریافتند شیر دادن خطر ابتلا به سرطان را در کودکان افزایش نمیدهد.
خطر ابتلا به سرطان سینه در مادرانی که به کودکان خود شیر میدهند قبل از یائسگی تا ۱۲درصد کاهش مییابد.
این مطالعه در نشریه “ “Journal of national cancer instituteبه چاپ رسیده است.تاثیر مخرب نوشابه های گازدار بر دندانها
دندانپزشکان انگلیسی در مورد تاثیر مخرب نوشابه های گازدار بویژه به نوجوانان هشدار دادند. انجمن دندانپزشکان انگلیس با انتشار گزارشی در نشریه تخصصی دندانپزشکی انگلیس هشدار داد که مصرف نوشابه های گازدار ، تاثیر به شدت مخربی بر دندانهای افراد مختلف بویژه نوجوانان دارد .
این تحقیق نشان می دهد که شکر و گاز موجود در نوشابه های گازدار ، دلیل عمده تخریب دندانها ست . بر اساس این تحقیق ، نوشیدین نوشابه های گازدار امکان تخریب بخشهای مختلف دندان ها را بیش از ۵ برابر افزایش می دهد .
پژوهش دانشمندان انگلیسی نشان می دهد که مصرف حتی یک بار در روز این نوشابه ها ، تاثیر مخربی بر بافتهای دندانها دارد .
ویتامینB12 چیست ؟
۲۰ سال طول کشید تا دانشمندان موفق به کشف ۱۲B یا سیانوکوبالانس شدند . برای استخراج ۲۰ میلی گرم ۱۲B نیاز به حدود یک تن جگر است ، این موضوع اهمیت پیدا می کند که بدانید یک آمپول ۱۲B صد گرم است ! !
این ویتامین محلول در آب است ، در مقابل حرارت مقاوم می باشد . ۱۲Bدر مقابل محیط های قلیایی بسیار ناپایدار است . ویتامین ۱۲Bدخالت مستقیم در تقسیم سلولی دارد و از این جهت می تواند تاثیرات ویژه ای بر روی بدن داشته باشد .
بزرگ شدن گلبولهای قرمز یکی از علائم واضح کمبود ۱۲B می باشد میزان ذخیره ۱۲B در بدن انسان در کبد و عضلات می باشد و میزان اضافه آن از طریق ادرار دفع می گردد.
ویتامینB12 درچه موادی یافت می شود؟
لازم است مطلع باشید که ۱۲B در منابع گیاهی یافت نمی شود . منابع حیوانی مثل گوشت قرمز– جگر– دل- قلوه از منابع غنی این ویتامین هستند .
شیر و زرده تخم مرغ حاوی مقداری ۱۲B می باشند.
– ۱۲B عامل مهمی است برای رشد کودکان و بچه هایی که باکمبود این ویتامین مواجه باشند ضمن ظهور علائمی مثل عصبی بودن و افسردگی ، کندی رشد را نیز خواهند داشت .
– افرادی که رژیم گیاهخواری دارند شک نداشته باشند که به کمبود ۱۲ Bدچار خواهند شد .
– خانمها در هر دوره پریود مقداری ۱۲B و آهن را از دست می دهند به همین علت بهتر است این کمبود را جبران کنند.
– ویتامین ۱۲B نقش بسیار مهمی در پوشش میلینی سیستم های عصبی دارد ، و چنانچه به میزان مورد نیاز به بدن نرسد ، می تواند براحتی سیستم عصبی شما را دچار اختلال نماید ، هرچند که در منابع اشاره ای به این مسئله نشده ولی به تجربه نشان داده شده افرادی که دچار کمبود ۱۲B می باشند دردها را بیشتر از دیگران احساس می کنند .
– بعضی از افراد به تزریق وریدی (نه عضلانی) آمپول ۱۲B حساسیت نشان می دهند که به شوک آنافیلاکسی مشهور است .
– نکته قابل توجه اینکه آزمایشات نمی توانند با دقت میزان کمبود این ویتامین را از طریق متد شیمیایی نشان دهند بنابراین نباید خیلی هم خوش خیال بود.
۱۲B با حضور فاکتور داخلی در معده جذب می گردد . آنهایی که زخم معده دارند حتما با کمبود ۱۲B مواجه می شوند.
قند را در دهان خود نگذارید
پوسیدگی دندان، یکی از علل شایع از دست دادن دندانها در سن زیرسی سالگی است. به گفته داندانپزشکان، یکی از عوامل مهم ایجادکننده پوسیدگی، گذاشتن قند در دهان است. به توصیه بهداشت جهانی به دلیل تاثیر مخرب قند بر روی دندانها ، هیچگاه نباید قند را در دهان گذاشت.
در میان ایرانیان عادت شده که اول قند را در دهان میگذارند بعد چای را مینوشند که این عادت نادرست موجب فرسودگی دندانها میشود. برای کاهش میزان تخریب شیرینی قند بهتر است قند در چای حل شود . حتی بهتر است به جای قند از خرما که گلوکز طبیعی و تنظیم شده دارد و باعث بیماری دیابت نمیشود، استفاده کرد و به جای شکر،عسل مورد استفاده قرار بگیرد. باید بعد از خوردن هر نوع مواد غذایی شیرین ، دندانها با مسواک و حداقل آب ساده شسته شود
کودکان به تناول مواد شیرین مانند شکلات و جویدن قند علاقه نشان میدهند درحالی که مصرف بیرویه این مواد موجب پوسیدگی دندانهای شیری و ایجاد فاصله بین آنها میشود. بزرگسالان باید از خوردن پشت سرهم غذای گرم و سرد، ترش و شیرین و تند به کودکان خود اجتناب کنند.
این عمل باعث ترک خوردن،خرد شدن و از بین رفتن مینای دندانها میشود. خوردن پیتزا ، اسنک ، همبرگر داغ و برخی از غذاهای خانه همراه با نوشابه، آب و سالاد سرد باعث آسیب دندانهای شیری و دائمی افراد بخصوص کودکان میشود. خانوادهها باید خود و کودکان را ملزم کنند کهبعد از خوردن هر نوع خوراکی، دندان و دهان خود را با آب ساده بشویند
هویج
هویج با داشتن مواد مقوی و ویتامین ها یکی از مهمترین و مفید ترین سبزیجات برای بدن است. خوردن هویج مقاومت بدن را در مقابل بیماریهایی عفونی بالا می برد.
در هویج یک نوع انسولین گیاهی وجود دارد که اثر کم کننده قند خون را دارا می باشد بنابراین عقیده قدیمی که هویج برای مبتلایان به بیماری قند خوب نیست کاملاً غلط است و بیماران قندی می تواننده به مقدار کم از این گیاه استفاده کنند . مصرف هویج در برطرف کردن بیماریهای آب آوردن نسوج بدن ، عدم دفع ادرار، تحریک مجاری هضم و تنفسی ، سرفه های مقاوم ، آسم ، اخلاط خونی و دفع کرم اثر معجزه آسایی دارد.
از هویج می توان در موارد زیر استفاده کرد:
۱. برای برطرف کردن یبوست. ۲. هنگامیکه کودک شروع به دندان در آوردن می کند یک قطعه هویج باریک را برای دندان زدن به او بدهید . ۳. اشتها آور می باشد. ۴. اگر آسم یا گرفتگی صدا دارید آب هویج بخورید. ۵. خوردن هویج برای بیماریهای بواسیر موثر است. ۶. برای خارج کردن سنگ کیسه صفرا هویج اثر معجزه آسا دارد. ۷. خوردن هویج جوشهای صورت را درمان می کند. ۸. هویج اعمال روده ها را منظم می کند و کمبود الیاف غذاهای گوشتی را جبران می کند بنابراین آنهایی که گوشت زیاد مصرف می کنند حتماً باید هویج بخورند تا مشکل یبوست نداشته باشند. ۹. برای بر طرف کردن اسهال بچه ها مفید می باشد. ۱۰. آب هویج در صبح ناشتا مواد سمی را از خون خارج می کند. ۱۱. هویج را نباید هیچگاه پوست کند زیرا مواد مغذی و ویتامین های خود را از دست می دهد بلکه باید آنرا با برس کاملاً تمیز شست و مصرف کرد. ۱۲. هویج یکی از سبزیهای ضد سرطان است به ویژه سرطانهایی که افراد سیگاری به آن مبتلا می شوند. ۱۳. هویج سیستم ایمنی بدنی را تقویت کرده، عمر را طولانی کرده ، کلسترول خون را کاهش می دهد. ۱۴. هویج از ابتلا به سرطان معده و پروستات جلوگیری می کند. ۱۵. هویج خون را تصفیه می کند. هویج سبب افزایش شیر درمادران شیر ده می شود.
هویج رماتیسم و نقرس را بر طرف می کند. البته با تمام خواص زیادی که هویج دارد در مصرف آن نباید زیاده روی کرد دیده می شود آنهائیکه هویج زیاد مصرف می کنند رنگ پوست و چشم آنها زرد می شود که البته خطری ندارد چون اگر چند روز هویج مصرف نکنند دوباره پوست و چشم به رنگ طبیعی خود برمی گردد.
چاقی با بیانی ساده
چاقی عبارت است از:افزایش تعداد و یا اندازه سلولهای چربی. تری گلیسیرید نوعی چربی است که از میزان غذای اضافی بدن ساخته می شود و در نقاط خاصی از بدن ذخیره می گردد.
کبد عضوی است که مسئولیت تبدیل قند حاصله از غذای اضافی به چربی را به عهده دارد. چنانچه افراد بدون توجه هر روزه باز هم به نیت سیر شدن، غذایی مازاد بر نیاز خود دریافت کنند کبد ناچارا چربی ها را به بعلت کمبود زمان در اطراف خود ذخیره میکند که منجر به ایجاد بیماری کبد چرب می گردد که منشأ بسیاری از بیماری های خطرناک می باشد . چاقی یکی از معضلات جهان است و تنها راه مبارزه با آن اصلاح تغذیه خانواده است، درست خوردن و پرهیز از ریزه خوری و پرهیز از مصرف تنقلات می تواند نقش عمده ای در جلوگیری از چاقی داشته باشد.
غذاهایی که می توانند باعث چاق شدن شود: نوشابه، چیپس، شیرینی، شکلات، آب میوه، آجیل. برخلاف تصور، غذا ها آنقدر قدرت چاق کنندگی بالایی ندارند بلکه این خورا کی های جنبی هستند که افراد را چاق می کنند.
چاقی و کوچولوها
-کودکان اگر چاق شوند مقدار سلول های چربی آنها افزایش می یابد ولی بزرگسالان اندازه سلولهایشان . اندازه را می شود کوچک کرد اما تعداد را نمی توان کم کرد !!
– متخصصین تغذیه، کودکان چاق شما را میتوانند به طریقی لاغرکنندکه هیچ لطمه ای به سلامتی آنان وارد نشود.
– والدینی که کودکان چاق و چله را می پسندند متأسفانه سلامتی آینده کودکان را فدای هوسهای جاهلانه خود می کنند.
– چاقی کودکان نوعی بیماری خطرناک است که ممکن است در بزرگسالی به قیمت جان آنها تمام شود، بنابراین به سادگی از کنار آن نگذرید.
– مقصر اصلی در چاقی کودکان مادران و پدران هستند ودر درجه بعدی معلمین هستند، نه کس دیگر .
ارتباط چاقی با آقایان : چاقی آقایان بیشتر در ناحیه شکم ایجاد می شود.
آقایانی که دچار چاقی می شوند و اضافه وزن پیدا می کنند در فاصله نه چندان زیاد به مرز سکته و دیابت می رسند، کمتر از آنکه فکرش را بکنند.
مردان پرخور که کار بدنی را بهانه می کنند ظالمانی هستند که باعث یتیم شدن فرزندان خود می شوند.
چاقی آقایان، به میزان ۵۰% از فعالیت های جنسی آنها می کاهد.
مردان پر خور که به آرامی چاق می شوند، بهترین پس انداز کننده های مالی برای جراحان قلب و عروق می شوند.
خانم ها بدانند که چاقی عاملی است مهم برای افسردگی زنان.
چاقی در زنان و دختران ، باعث بالا رفتن تفاوت ظاهری سن آنان با همسرانشان و نهایتاً احساس سرخوردگی و زیبا نبودن خواهد شد.
چاقی باعث خرابی پوست و فرسوده شدن روح می گردد. چاقی در زنان آن چنان زیبایی را می خورد که گویی اصلاً وجود نداشته است.
چاقی فقط بر اثر خوردن است، آنهایی که می گویند ما اگر آب هم بخوریم چاق می شویم دروغگویانی بیش نیستند.
اختلالات تیروئید، اختلالات هورمون های زنانه واختلالات پرولاکتین عاملی برای چاقی هستند ولی نه آنقدر که فردی را بیش از چند کیلو چاق کنند، بلکه بیشتر بهانه ایست برای افراد پرخور که دیگران را گول بزنند تا از سرزنش فرار کنند.
چاقی ، مادر همه بیماری های جسمی، روحی و روانی است.
مشکلات ناشی از تغذیه ناسالم در نوجوانان
۱ ـ کموزنی و لاغری: که بیشتر ناشی از تصور غلط نوجوانان از تناسب اندام است و به دنبال آن بعضی اقدام به رژیم سخت و خودسرانه میکنند که سلامت آینده آنان را به خطر میاندازد. بویژه در دختران که دوران مهم بارداری و شیردهی را به دنبال دارند، این مسئله ممکن است باعث قاعدگی نامنظم و یا عدم قاعدگی آنها شود. همچنین در تولید مثل و باروری آنها تداخل کند.
۲ ـ اضافه وزن و چاقی: که اغلب در اثر کمیتحرک و فعالیت بدنی، استفاده مداوم از تلویزیون و رایانه و نیز رژیمهای غلط غذایی و مصرف زیاد تنقلات، نوشابهها و غیره است.
۳ ـ کمخونی:ناشی از فقرآهن که یکی از مشکلات شایع تغذیهای به ویژه در دختران در این سنین است که بر رشد جسمی، ذهنی و سیستم ایمنی آنها اثر سوء دارد. کمخونی در این دوران در اثر افزایش نیاز (به دلیل رشد)، استفاده از رژیمهای غذایی فقر غذایی، آلودگیهای انگلی و آلودگیهای محیطی (مانند ذرات ریز سرب معلق در هوا) به وجود میآید.
۴ ـ بیاشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی: منجر به سوء تغذیه میشود و نیاز به اصلاح رفتار خواهد داشت. در کنار آن مشاوره تغذیهای ضروری است.
۵ـ آکنه (جوش صورت): که مشکل ۸۰% نوجوانان است بیشتر تحت تاثیر عوامل هورمونی، استرس، فازهای قاعدگی و ژنتیک رخ میدهد. استفاده از مواد غذایی مانند مغزها در بروز آن تاثیر زیادی ندارند. مطالعات نشان داده است که ارتباطی قوی بین دریافت غذا و بروز آکنه وجود ندارد. اما ارتباط آن با کمبود دریافت مواد مغذی مانند ویتامین ای و روی شناخته شده است
چند مورد ازخواص ویتامینE
نتایج تحقیقات حاکی از آن است که ویتامین “E ” در مقابله با بسیاری از بیماری ها به بدن کمک می کند و سلول ها را از انواع مشخصی از آسیب ها حفظ کرده ، طول عمر آنها را افزایش می دهد.
این خاصیت ویتامین “E” در طول زمان باعث کند شدن نوعی از آسیب سلولی شده که به طور طبیعی با افزایش سن رخ می دهد .
ویتامین “E ” سطح ایمنی بدن را درمقابل بسیاری از بیماریهای تضعیف کننده سیستم ایمنی، بالا می برد .
این ویتامین نقش مهمی در درمان بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان پوست ، دهان ، گلو ، معده ، روده بزرگ ، پستان و پروستات ایفا می کند . همچنین خطر ابتلا به سرطان ریه ، مری و دهانه رحم را کاهش می دهد.
تحقیقات نشان می دهد که ویتامین ” E” مانع از انسداد شریان ها توسط کلسترول موسوم به “کلسترول بد” می شود.
همچنین ویتامین “E” یک ترکیب ضد انعقاد قوی است که به جریان یافتن راحت خون در شریان هایی که دارای پلاک های چربی چسبیده به دیواره هستند، کمک می کند .
ویتامین “E” از پیشرفت بعضی از بیماریها مانند بیماری آلزایمر که باعث کاهش قدرت ذهنی و فیزیکی می شوند، جلوگیری می کند.
همچنین ویتامین “E” می تواند با بیماری آب مروارید که باعث کاهش دید و کوری می شود ، مقابله کند .
از کاربردهای دیگر این ویتامین می توان به کند ساختن پدیده پیری سلول ها و بافت ها ، تقویت فرد در مقابل آلوده کننده های محیطی ، نگهداری و سلامت سلول های قرمز خون ، مقابله با کم خونی ، درمان اختلالات وابسته به ” چربی های بد هضم ” درمان شماری از بیماریهای پوستی ، کمک به بهبود سریع تر زخم ها ، کمک به درمان اختلالات تولید مثلی ، کاهش ناراحتی های قبل از شروع دوره قاعدگی اشاره کرد .
از جمله منابع غذایی این ویتامین
می توان به آجیل ( بادام ، فندق و گردو ) ، تخم آفتابگردان ، روغن ذرت ، مارگارین ، مایونز و روغن های گیاهی مثل ذرت ، گل آفتابگردان ، سویا ، پنبه دانه ، کانولا و جوانه گندم ( غنی ترین منبع ) اشاره کرد . ویتامین “E” معمولا غیر سمی است . میزان بسیاربسیار زیاد آن ( خیلی بیشتر از ۱۲۰۰ واحد روزانه ) می تواند باعث تهوع ، نفخ ، اسهال و تپش قلب شود .
در صورتی که فشارخون دارید و یا اینکه از داروهای رقیق کننده خون نظیر کومارین یا وارفارین استفاده می کنید ، قبل از مصرف ویتامین ” E ” با پزشک خود مشورت کنید .
رابطه کلسترول خوب با سلامت عروق
میدانید که کلسترول توسط بدن تولید میشود اما از طریق مواد غذایی می تواند وارد بدن شده و نهایتاً چربی خون را افزایش دهد. اما کلسترول دو نوع دارد.
نوع اول،(ال دی ال LDL(، که یک لیپوپروتئین با چگالی پائین بوده و به کلسترول بد شهرت دارد. چون به جدار عروق می چسبد و موجب تنگی آنها می شود. اغلب عروق نظیر رگ هایی که به قلب و مغز خون می رسانند در معرض این گرفتگی قرار می گیرند. به طور کلی، هر چه سن انسان بالاتر می رود، امکان این گرفتگی بیشتر می شود و اگر عروق به انسداد کامل برسد، خطر بروز سکته قلبی یا مغزی فرد را تهدید خواهد کرد.
نوع دوم، (اچ دی ال HDL( ، که درست بر عکس اولی عمل می کند. این لیپو پروتئین چگالی بالایی دارد ودرعروقمانعتنگی میشود. به طوری که، اگر در طول زندگی بتوانیم نسبت این کلسترول را در خونمان بالا نگه داریم به سلامت عروق ، قلب و مغزمان کمک کرده ایم.
چگونه می توانیم با افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد سلامت عروقمان را تضمین کنیم؟
تحقیقات زیادی رابطه بین تغذیه و فعالیت های بدنی را با نوع کلسترول ایجاد شده در بدن ثابت کرده اند. این تحقیقات نشان دادهاند، مصرف چربیهای جامد نباتی و حیوانی در افزایش کلسترول بد نقش بسزایی دارند.ازطرفدیگر،افرادیکه فعالیت های ورزشی منظمی دارند، کلسترول خوب در بدنشان بیشتر تولید میشود. به علاوه، فعالیت های بدنی منظم چربی های اضافی را می سوزاند و وزن نیز کاهش پیدا می کند و به دنبال آن کلسترول خون نیز تنظیم خواهد شد. بیشتر غذاهایی که اسید چرب امگا ۳ دارند، موجب افزایش کلسترول خوب می شوند. این ۵ توصیه می تواند با تنظیم نسبت کلسترول خوب و بد به سلامت شما کمک کند:
۱) ورزش منظم نظیر پیاده روی، دویدن، شنا، دوچرخه سواری یا استفاده از وسایل ورزشی که در مراکز بدن سازی وجود دارند، مانند تردمیل و دوچرخه ثابت حداقل نیم ساعت در روز برای افراد سالم و یک ساعت برای آنان که کلسترول بالا دارند.
۲) مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳، مانند ماهی های چرب و تخم مرغ حاوی امگا ۳
۳)کاهش مصرف غذاهای چربی نظیر شیر و ماست پر چرب، کله پاچه، پوست مرغ، گوشت چرب، انواع سس های چرب، خامه، سرشیر، کره، سوسیس و کالباس، انواع پیتزاها .
۴) استفاده از غذاهای سالم خانگی (که با میزان کم روغن هایی چون روغن کلزا، کانولا و یا آفتاب گردان تهیه شده اند.
۵)مصرف بیشتر سبزیجات تازه و آبپز و انواع میوه ها (روزانه ۵ تا ۶ واحد)، که حتی می توانید هر روز صبح با خود به سر کارتان ببرید و میل کنید.
آجیل خطر ابتلا به سرطان را نصف می کند
خوردن غذاهای حاوی ویتامین E از جمله آجیل و روغن زیتون با عث نصف شدن خطر ابتلا به سرطان می شود.
محققان مرکز سرطان شناسی در اورلاندوی فلوریدا با هدف بررسی نقش تغذیه مفید در کاهش انواع سرطان به این نتیجه رسیدند که مصرف مواد غذایی مانند آجیل و روغن زیتون می تواند ابتلا به سرطان مثانه را در انسان به نصف تقلیل دهد.
محققان این مرکز همچنین گفتند: مصرف ویتامین E نقش موثری در کاهش حمله های قلبی دارد اما هنوز از نظر عملی نتوانسته اند مدارک قابل مستندی را در این خصوص ارائه کنند.
گفتنی است ، مطالعه اخیر روی ۱۰۰۰ نفر از ساکنین هیوستون تگزاس صورت گرفت و موارد ابتلا به سرطان مثانه را در بین کسانی که ویتامین E بیشتری مصرف کرده بودند ۲۵ درصد کمتر از بقیه مشاهده کردند.
*************************************************من ((شلغم )) هستم !
فارسى من شلغم و برشاد است ، در بعضى از کتب به جاى برشاد، بوشاد نوشته اند. اعراب نام مرا معرب کرده و شلجم و سلجم گفته اند، ولى در زبان عربى نام من لفت است . گیاه شناسان قدیم ایران مرا جزو هویج ها مى دانستند و به همین جهت است که در لغت نامه هاى قدیم در تعریف من مى نویسند ((هویجى است که آنرا در آش ها مى ریزند)) من داراى فقط هشت درصد مواد نشاسته اى ، دو درصد چربى و دو درصد مواد سفیده اى هستم و مقدارى سلولز دارم و به همین جهت است که خوردن من شخص را سیر مى کند و نیروى لازم به او مى دهد، ولى کسى را چاق نمى کند و براى مبتلایان به مرض قند، ضرر ندارم . بلکه با داشتن مواد مفید دیگر به درمان آن کمک مى کنم . مواد سفیده اى من مناسب اعصاب و مغز بوده و قوه حافظه را زیاد مى کند و به اعصاب نیرو مى بخشد. من داراى ویتامین هاى آ – ب – پ و ث هستم و املاحى مانند فسفر، کلسیم و گوگرد، منیزى و ید دارم ، و مقدار کمى در من ارسنیک و گوهر شب چراغ روبیدیم وجود دارد و تنها گیاه خوراکى هستم که این دو عنصر مفید را با هم جمع دارد. روبیدیم از عناصر مفیدى است که در هر گیاه پیدا شود آنرا مفید کرده و اثر مواد و عناصر شفابخش آنرا چندین برابر مى کند، و نیز به علت وجود ارسنیک و این گوهر گرانبها است که خوردن من از سخت ترین امراض ، یعنى جذام جلوگیرى مى کند – بیمارى جذام یک بیمارى قدیمى است که عامل اصلى آن فقر و بدبختى و فقدان عوامل غذایى است و موقعى این مرض و میکرب سرسخت آن مسرى مى شود که شخص دچار کمبود عواملى مانند ارسنیک و گوگرد باشد و در غیر این صورت قابل سرایت نیست ، علاوه بر ویتامین ها و مواد سودمندى که در بالا به آن اشاره کردم در من یک ترکیب میکرب کش با طیف وسیع وجود دارد که بسیارى از میکربها و ویروس ها را از بین مى برد و روى این اصل است که من زکام و سرماخوردگى را معالجه کرده و از ابتلاى به آن جلوگیرى مى نمایم . من خلطآور و درمان کننده سرفه ، مخصوصا سرفه هاى خشک هستم و سینه و شکم را نرم مى کنم و براى مداواى آنژین ، تنگ نفس – سیاه سرفه تجویز مى شوم . غذاهایى که با من پخته شوند، مدتى در برابر امراض پوستى بیمه مى نماید. من قوه بینایى را زیاد مى کنم ، و از شب کورى جلوگیرى مى نمایم و غرایز جنسى را تقویت مى نمایم . شستشو با آب جوشانده ى من جهت ترکیدن پوست و شقاق – نقرس – خارش مفید است . من مقاومت بدن را برابر جمیع امراض زیاد مى کنم و درد مفاصل و اعصاب را تسکین مى دهم . فشار خون را پایین مى آورم و از رقت خون جلوگیرى مى کنم و در تقویت تخمدان ها و آلات تناسلى نقش اساسى دارم و رحم را براى پرورش نوزاد سالم و قوى تقویت کرده ، و زنان را مستعد آبستنى مى کنم . من ادرار را زیاد مى کنم و این خاصیت در ساقه هاى نازک و نو رشته ى گیاه من خیلى زیاد است ، و به همین علت و داشتن گوگرد فراوان سنگ هاى کلیه و مثانه را از بین مى برم ، ضماد من دمل را باز مى کند و اورام را فرو مى نشاند. به اطفالى که دچار برفک شده اند، از جوشانده ى من بخورانید و اثر آن را ببینید، در فصل زمستان تا مى توانید از وجود من استفاده کنید و تمام سال از منافع آن بهره مند شوید.
اسم من ((فلفل )) است !
براى معالجه بى حسى و فلج مرا بکار برید.
تقویت کننده حافظه و اعصاب و مسکن دردهاى عصبى هستم .
اگر مرا در دندان کرم خورده بریزید از پیشرفت کرم خوردگى جلوگیرى مى کنم .
غلظت خون را از بین مى برم .
آنان که به جذام مبتلا هستند، به سراغ من بیایند.
پادزهر خوبى هستم …و هزاران خاصیت دیگر که کمتر کسى از آن مطلع است !
فارسى من پلپل است و معرب آن فلفل مى باشد. زادگاه من هندوستان بوده و به دو رنگ سیاه و سفید در بازار عرضه مى شوم . فلفل سیاه میوه نارس من است که آنرا خشک کرده اند و چنانچه میوه من پس از رسیدن خشک کرده و بعد در آب خیسانده ، لفافه ى خارجى آنرا بگیرند، به رنگ سفید درآمده و فلفل سفید خوانده مى شود. میوه من داراى ۵/۱ تا دو درصد اسانس است با بوى مطبوع و طعمى تند همراه با یک ماده ى عامله تند و صمغى که در الکل و اتر حل مى شود، من مخاط را تحریک مى کنم و عطسه آور مى باشم . زیاده روى در خوردن من باعث افزایش ترشحات معدى است و به همین جهت است که مبتلایان به ناراحتى هاى معدى نباید در خوردن من افراط کنند و استفاده از مقدار کم من براى آنها هم مفید است . گرد کوبیده من حشرات را متفرق مى کند و اگر آنرا در لابلاى پارچه بپاشند بید نمى خورد و از گزند حشرات محفوظ مى ماند. سابقا کچلى را با من معالجه مى کردند. به هضم غذا کمک مى کنم . زهکش بلغم و ضد زهر مى باشم . من مقوى حافظه و اعصاب و مسکن دردهاى عصبى هستم . جویدن دانه من همراه با مویز جهت رفع رطوبات دماغ و معده مفید است . مالیدن میوه من با روغن جهت فلج و بى حسى توصیه شده است . اگر یک حبه قند را در یک قاشق فلزى قرار داده روى آتش ذوب نمایند و بعد مقدارى گرد فلفل به آن مخلوط کرده گرم گرم در حفره ى دندان هاى کرم خوردگى بریزند درد آن را تسکین داده و از پیشرفت کرم خوردگى جلوگیرى مى کند. مالیدن من به لثه درد دندان را ساکت مى کند.
من بلغم را از بین مى برم و جگر را گرم مى کنم و اشتها را زیاد میکنم . من غذا را نرم و لطیف کرده و اخلاط غلیظ را از بین مى برم من خون غلیظ را سبک مى کنم ، و براى درمان جذام مفید مى باشم . من بادشکن بوده و دل درد را معالجه مى کنم و آروغ ترش را برطرف مى سازم ، حمول دانه من خارج کننده جنین و بعد از جماع مانع باردارى است . و این یکى از هزاران طرق تنظیم خانواده و جلوگیرى از ازدیاد نفوس است . ضماد من بازفت خنازیر را فرو مى برد. و جهت سفیدک ناخن مفید است و با آب پیاز و نمک جهت رویاندن موى گرى ((داءالثعلب (( مفید است ((داءالثعلب ریزش موى سراسرى بدن است که معمولا پس از ابتلا به امراض عفونى ایجاد مى شود(( براى معالجه مسمومین مخصوصا تریاک خورده و عقرب گزیده چنانچه دسترسى به پزشک نداشته باشید بهتر است جوشانده ى مرا مکرر به مسموم بخورانید و بگذارید قى نماید. در گذشته عده اى معتقد بودند که اگر مار گزیده دانه مرا بخورد وتندى آن را حس ننماید زهر در بدن او تاثیر عمیق کرده و معالجه آن آسان نیست ، ولى اگر تندى آنرا حس کند، قابل مداوا و درمان است . مقدار خوراک من حداکثر تا پنج گرم است . من براى اشخاص گرم مزاج خوب نیستم و تولید سر درد مى کنم و سینه را به خس خس مى اندازم و براى کبد ضرر دارم ، و برعکس براى پیران و اشخاص سرد مزاج مفید مى باشم .
فلفل سبز
من بى برى یا فلفل سبز هستم . اسم من فلفل سبز یا بهتر بگویم پلپل سبز است . به من بى برى – بى بر، و بوبر هم گفته اند. عده اى به غلط به من فلفل هندى گویند در صورتى که نه تنها زادگاه اولین من آمریکا است ، بلکه مخصوص مناطق معتدله بوده و در هندوستان و مناطق گرمسیر و استوایى به عمل نمى آیم . در آمریکا بیش از سى نوع من کاشته مى شود، ولى تاکنون سه چهار نوع آن بیشتر به ایران نیامده است . میوه من وقتى برسد قرمز مى شود و به همین جهت است که به من فلفل قرمز و اعراب فلفل احمر مى گویند. سرخى رخسار من همانند جوهر زردک است و در بدن تبدیل به ویتامین ((آ)) مى شود. من داراى ویتامین هاى ((ب ))، ((آ)) و ((ب ۲)) هستم و مقدار زیادى ویتامین ((ث (( دارم و مقدار این ویتامین در من بقدرى زیاد است که عده اى از کارخانجات داروسازى آنرا از میوه ى من استخراج مى کنند – علاوه بر ویتامین هاى فوق الذکر در من داراى مقدارى ویتامین ((پ (( بوده و حافظ جوانى مى باشم ، مشروط بر این که در خوردن میوه تند من زیاده روى نشود. میوه من داراى یک ماده رنگین – یک ماده عامله – مقدارى مواد سفیده اى و مقدارى مواد قندى مى باشد. در دانه هاى ریز من مواد سفیده اى و مواد روغنى وجود دارد. در بعضى از انواع من که تندى کمترى دارند، مقدارى ترشى از نوع جوهر لیمو و ترشى سیب دیده مى شود. من همانند فلفل سیاه و دار فلفل به هضم غذا کمک مى کنم و باد شکن مى باشم . پیران و اشخاصى که مزاجى سرد دارند باید از میوه من زیاد میل نمایند تا غذایشان سبک و لطیف گردد و از تولید فضولات سنگین و سفت جلوگیرى نماید. وقت پیرى بر مذاق تند نتوان زیستن کى تواند داشت بى فلفل کسى کافور را پیران با خوردن من رنگ چهره ى خود را سرخ مى کنند و معده ى خود را گرم کرده و آروغ ترش را از بین مى برند. جوانان نیز بد نیست مرا همراه با غذاهاى سنگین بخورند تا با جوهرى که در بر دارم آنها را نرم و هضمشان را معتدل نمایم . جوهر تند من محرک جلد است . ترشح بزاق را زیاد مى کند و تسکین دهنده ى بواسیرهاى دردناک و ملتهب است . کسانى که مبتلا به زخم معده هستند و همچنین کسانى که در موقع ادرار احساس سوزش مى نمایند، و آنهایى که کبد ملتهب دارند، باید از خوردن من پرهیز نمایند. دانه هاى ریز میوه من پس از خشک شدن عطسه آور است و در ساختن انفیه بکار رفته و براى درمان امراض عصبى و داروهاى روماتیسمى توصیه شده است . در هنر آشپزى و تدبیر منزل علاوه بر این که مرا در انواع غذاها مى ریزند، با من دلمه و ترشى نیز درست مى نمایند، و گرد میوه ى خشک شده مرا با انواع سس ها و چاشنى ها مخلوط مى نمایند. غدیراسم من ((توت فرنگى )) است !
در من چند نوع فلز موجود است .
آنها که نوزاد پسر مى خواهند، از وجود من استفاده کنند،
مقوى قلب بوده ، التهاب صفرا را خاموش مى کنم .
تصفیه کننده خونم .
یکى از دشمنان سرسخت تنگى نفس هستم و سرفه هاى خشک را درمان مى کنم ….
فارسى من ((چیالک (( است ، به من چیلک و چلم هم مى گویند. ترکى من ((چیکلک (( است و به همین نام در کتب داروسازى قدیم آمده ام ، در تنکابن به من لیدانه و در گیلان جمیل گویند و با اینکه از قدیم در جنگل هاى مرطوب و معتدل ایران مخصوصا قره داغ و حسن بگلو بطور خودرو به عمل آمده ام ، معذلک عده اى مرا خارجى تصور کرده توت فرنگى لقب داده اند.
میوه من خوش طعم و لذیذ بوده و از قدیم مرا برادر بزرگ تمشک مى دانستند، میوه ى من داراى چند نوع قند – مواد سفیده اى و کمى چربى است و فلزاتى مانند آهک – آهن – منیزى – ید – برم – فسفر و مقدار زیادى پتاسیم دارد که با چندین نوع ترشى گیاهى ترکیب شده و به صورت املاح قلیایى در آمده است ، خوردن این میوه ترشى خون را از بین مى برد و محیط بدن را قلیایى مى کند و اگر خانمى چند ساعت قبل از آمیزش مقدارى از میوه مرا بخورد ترشح دهانهاى رحم او قلیایى شده ، کروموزومهاى (دخترزا) را از بین برده ، و محیط رحم را براى پرورش پسر آماده مى سازد و این روش در ایران زیاد تجربه شده و نتایج عالى داده است .
مالیدن میوه من به پوست بدن و گرفتن حمام توت فرنگى یکى از اسرار موفقیت بعضى از زیبارویان جهان است .
میوه من مقوى قلب بوده ، التهاب صفرا را خاموش مى کند و بهترین صفرابر مى باشد. خون را تصفیه مى کند مناسب مزاج هاى سوداوى است و جهت امراض جلدى از قبیل جرب توصیه شده است . تنگى نفس را برطرف مى کند و سرفه ى خشک را درمان مى نماید، و خارش و بواسیر را درمان مى کند و خلاصه در همه احوال همتاى تمشک بوده و شباهت زیادى به آن دارد. ساقه ى زیرزمینى من که عده اى به غلط آنرا ریشه تصور مى کنند، استوانه اى شکل بوده و سطح خارجى آن تیره و مغز آن قرمز رنگ است و به همین جهت خوردن آن رنگ ادرار و مدفوع را قرمز مى کند. جوشانده ى بیست در هزار این ساقه قابض – ضد اسهال و پیشاب آور است . املاح موجود در میوه هاى من خاصیت نرم کننده ى سینه و شکم را دارند و همراه با سلولزى که در آن است ، حرکات دودى روده ها را زیاد کرده به هضم غذا کمک مى کنند. بعضى از اشخاص نسبت به میوه ى من حساسیت دارند و پس از خوردن آن دچار کهیر مى شوند. براى اطلاع این دسته بد نیست بدانیم این اشخاص نسبت به میکربها و عوامل خارجى میوه حساس بوده و اگر آنرا خوب بشویند به این عارضه مبتلا نخواهند شد. ساقه زیرزمینى من به علت داشتن آهن – آهک و اسید سالیسیلیک مسکن و تب بر بوده و براى مبتلایان به نقرس و امراض کبدى مفید است . سنگ کلیه و مثانه را از بین مى برد و درمان خوبى براى رماتیسم است ، و به علت داشتن منیزى ترمز سرطان بوده و به علت قلیایى کردن خون از پیشرفت این مرض جلوگیرى مى کند. قند میوه من از نوع قند توت بوده و براى مبتلایان به مرض قند مفید است . میوه من معالج خوبى براى مبتلایان به تصلب شرایین است و به علت داشتن ویتامین هاى متعدد، یکى از میوه هاى بسیار مفید شناخته شده است . برگ و ساقه زیرزمینى من خاصیت ضد عفونى کننده نیز دارند و فشار خون را پایین مى آورند و اختلالات کلیه و مثانه را برطرف مى کنند. از میوه تازه من و شربت و مرباى من تا مى توانید استفاده کنید و بقیه خواص مرا در تمشک مطالعه نمایید.
من تمشک هستم
اسم من تمشک است . به من تمیش – تلس – سه گل – توت سه گل و تلو هم مى گویند. در کتب قدیم از من به اسامى علیق الجیل – توت العلیق یاد شده است و در همه جا مرا برادر و قائم مقام چیالک (توت فرنگى ) معرفى کرده اند.
من داراى انواع خاردار نیز مى باشم ، به انواع خاردار من در نورلم ، در شیرگاه و میاه دره تمیش در آمل دوته – در رامیان تموش و بورنیگان در تنکابن و الش و ولش و جولوش در آستارا، هندل در لاهیجان کره تیق در ارسباران ، بورجن در طوالش ، تمیشه بور در رودسر، و رامسر تمشک ، در بجنورد دولانا، در مازندران تمش و در کردستان تورک نامند.
میوه من مثل چیالک سرشار از ویتامین هاى ث ، قند، توت ، جوهر لیمو و ترشى سیب است و به همین جهت طعم ترش مطبوعى دارد، و به علت داشتن املاح زیاد، خون را قلیایى کرده و ترشى آن را از بین مى برد.
میوه من بسیار خنک و ضد رطوبات بدن است و راه ورود میکربها را به عروق مى بندد و از خونریزى و فساد خون جلوگیرى کرده ، و رقت خون را درمان مى کند.
ملین و اشتهاآور بوده و ادرار را زیاد مى کند. مسکن صفرا و پاک کننده صفرا از امعاء است . بهترین درمان روماتیسم و تصلب شرائین است ، براى کسانى که از درد معده رنج مى برند، میوه ى خوبى است و از تحریکات جلدى جلوگیرى مى نماید.
قندش براى مبتلایان به مرض قند مفید و مداوا است خوردن آن تنفس را آسان و تنگ نفس را درمان مى کند.
شربت من براى مبتلایان به تب و آبله مرغان و سرخک بسیار مفید است . غرغره جوشانده من براى درمان دردگلو و آنژین سود فراوان دارد.
سکنجبین میوه من خنک کننده بوده و براى رفع یرقان و التهاب صفرا و کبد سودبخش است . میوه من مقوى احشاء رحم است ، ضماد برگ من جهت زخم هاى سرد و برآمدگى چشم از حدقه مفید است ، عصاره برگ و ساقه من که تازه چیده و کوبیده و با کمى صمغ مخلوط نمایند، جهت امراض چشم مخصوصا جوش پلک و ریزش اشک و ناخنه و ورم پلک چشم مفید مى باشد. جویدن برگ من جهت ورم لثه و رفع بى حسى آن مفید مى باشد. جوشهاى دهان را از بین مى برد و بوى بد دهان را برطرف مى نماید.
نوشیدن آب برگ و ساقه من که تازه باشد با کمى صمغ عربى جهت تقویت معده و خونریزى معدى و بند آمدن اسهال و معالجه بواسیر نافع است . در طب سنتى ایران نوشته اند که اگر زنى هنگام رگل جوشانده برگ و میوه تمشک بنوشد در آن ماه از آبستن شدن معاف خواهد بود.
گل من نیز اسهال را بند مى آورد و ضماد برگ من بر روى دکمه بواسیر خونى نافع است . میوه ى من قابض ترین اعضاى من است ، نوشیدن جوشانده ى ریشه من علاوه بر بند آمدن اسهال ، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند. ضماد برگ من ورمها را فرو مى نشاند و کورک و دمل را باز مى کند. و مانع زیادشدن زخم هاى خوره اى است .
مالیدن عصاره میوه ى من جهت زخم هاى آبدار و چرکى نافع بوده ، آنها را خشک مى کند و گل من نیز همین خاصیت را دارد.
ضماد برگ و ساقه هاى نازک من جهت درد بیخ ران و کوفتگى پا که در اثر ورزش و راه پیمایى عارض شود نافع است . پخته برگ و میوه من مو را سیاه مى کند و خضاب خوبى است و مداومت در استفاده از آن ، مانع سفید شدن مو مى باشد و این خاصیت به علت داشتن فلز منگنز است که در آن زیاد بوده و عامل سیاهى موى بدن انسان مى باشد.
میوه من پادزهر سموم حیوانى است و مخصوصا ضد سم مارماهى شاخ دار است . مقدار خوراک عصاره و گل من ۹ مثقال است