اولین ویتامینی که از این گروه ویتامینها کشف شد، ویتامینB1 بود که نام دیگر آن تیامین است . این ویتامین تأثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد .
•ویتامین B1 از راه روده جذب خون می شود ، تغییراتی بر روی آن صورت می گیرد و آماده استفاده بافتها می گردد . یکی از موادی که در جذب آن اختلال ایجاد می کند ، الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین B1می شود . این ویتامین در بدن ذخیره نمی شود ، از اینرو باید توجه کنیم تا با مصرف درست از کمبود آن جلوگیری نماییم .
•عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزیمهای لازم برای سوختن قند در بدن است ، اگر نام چرخه کربس را شنیده باشید ، این ویتامین نقش اساسی در ادامه عملکرد چرخه دارد . نقش مهم دیگر آن در اعصاب است ، ما برای انجام هر حرکت و یا درک احساس از محیط نیاز داریم پیامهای عصبی از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند ، ویتامین B1 در انتقال پیامهای عصبی نقش مهمی دارد .
•در صورتیکه مصرف این ویتامین کمتر از حد مورد نیاز بدن باشد در ابتدا فرد بی اشتها می شود و وزنش کاهش می یابد . کمبود شدید ویتامینB1سبب ابتلای فرد به بیماریبری بری می شود که حالت وخیم آن به مرگ فرد می انجامد. به دلیل نقشB1 در سوخت قند و تولید انرژی ، هنگام کمبود آن فرد ناتوان شده و گاهی اِدم یا ورم اندامها در فرد به وجود می آید و به دلیل نقشB1 در اعصاب در صورت کمبود آن ، اعصاب تحلیل می روند خصوصاً اعصاب پا، گز گز کردن پاها که شکایت بسیاری از افراد است می تواند ناشی از کمبود B1 باشد . این بیماری در کودکانی که در مرحلهاز شیر گیری هستند و مادرانشان اهمیت زیادی به غذای تکمیلی آنها نمی دهند نیز عارض می شود . میزانB1 مورد نیاز بدن یک فرد بالغ ،۲/۱میلی گرم در روز است .
• اما ویتامینB1 در کدام مواد غذایی موجود است ؟
ویتامینB1 در بسیاری از غذاها مثلنانها، غلات وگوشتهاخصوصاً گوشت قرمز وجود دارد . بیشترین میزانB1 درمخمر ،جگرو سبوس غلات ( گندم، جو و برنج) است .
سبوس منبع غنی B1است و با گرفتن پوست غلات برای تهیه آرد سفید قسمت اعظم B1از دست می رود . از اینرو توصیه می شود از نانهای سبوس دار مثل سنگک ، بربری و بیسکویت هایی که با آرد سبوس دار تهیه می شود استفاده کنید . حتما در فیلمها دیده اید که ژاپنی های فقیر که غذای آنها فقط برنج سفید و ترشی است پس از مدتی دچار ناتوانی در عضلات پا و راه رفتن می شوند که این همان بیماری بری بری است . نکته دیگر اینکه حرارت، ویتامین B1را از بین می برد . اگر از جگر غذایی تهیه می کنید ، بهتر است آنرا قبل از پخت در فریزر قرار ندهید و برای پخت از حرارت بالا استفاده نکنید . بهتراست بدانید ، مصرف ماءالشعیر و یا جوانه گندم نیزمیزان زیادیB1 به بدن ما می رساند .
کارشناس تغذیه
به من ویتامین ضد ورم عصب هم می گویند
من از گروه ویتامین های ب بوده و به ویتامین ب ۱ مشهور شده ام به من انورین ویتامین هم می گویند، من عامل ضد عصبانیت لقب داشته و برای دستگاه گوارش قلب ، ریه نهایت لزوم را دارم . کمبود من در دستگاه گوارشی اختلالات نظیر: بی اشتهایی ، یبوست و نفخ معده تولید می کند، در قلب ، کمبود من باعث طپش قلب توام با تنگی نفس شده کمی فشار خون و نارسایی قلب را به وجود می آورد. بزرگترین عارضه گرسنگی پنهانی من بیماری بربری است که در گذشته در خاور دور که غذای آنها منحصر به برنج سفید کرده بود به صورت یک بیماری بومی وجود داشت و گاهگاهی سرایت آن شدت پیدا کرده و کشت و کشتار بیداد می کرد بربری نوعی فلج است که از پاها شروع شده و بدست می رسد و ممکن است به عضلات سینه و حجاب حاجز هم برسد، این بیماری مبتلایان را لمس و فلج کرده و آنهایی که می توانند راه بروند مجبورند با پاهای ورم کرده و بی حس شده خود لنگان لنگان قدم برداشته و تلو تلو خوران بجلو بروند، این بیماری نه تنها در انسان بلکه در پرندگانی که با برنج سفید کرده تغذیه می شوند ظاهر می گردد. خوشبختانه در سواحل دریای مازندران با این که قوت غالب کارگران و کشاورزان و اشخاص بی بضاعت برنج سفید کرده است معذلک هرگز این بیماری به صورت بومی در نیامده و بطور کامل دیده نشده است . علت این امر را بایستی در اثر نفوذ اسلام و قدرت ایمان مردم دانست ، زیرا مردم این نواحی بخوردن مشروب عادت ندارند و تعداد معدودی مردم شهرنشین که تازه بخوردن آن عادت کرده اند بحد کافی غذاهای ویتامین دار مصرف می کنند و غالبا کته را با ماست یا پنیر و یا شکر سرخ همراه کرده و میل می نمایند – اغنیا نیز همیشه برنج را با خورشت های گوناگون و سبزی تناول می نمایند و در سال های قبل چند مورد بیمار بربری در مازندران پیدا شدند که پس از تحقیق معلوم شد الکلی می باشند.باری همه روزه میلیونها نفر از اختلالات معدی ، سلسله ی اعصاب ، قلب و عروق رنج می برند و پزشکان از فرآورده های مصنوعی من برای آنها تجویز می نمایند و غذاشناسان توصیه می کنند که بهتر است برای رفع گرسنگی این ویتامین به فرآورده های طبیعی از قبیل میوه ها و سبزیها توجه شود.
من محلول در آب بوده و با عرق دفع می شوم و کسانی که در فصل گرما زیاد کار می کنند بایستی از من زیاد استفاده کنند، من در سبوس گندم و جو، در پوست شلتوک برنج و انواع خربوزه مخصوصا گرمک و همچنین در کاهو – هویج – اسفناج – کلم – گردو –