بر اساس روایات وراده ارواح مؤمنین اهل خود را دیدار و ملاقات می کنند؛ روح مؤمن با همان صورتی که متصوِر است به دنیا نزول نموده و اقوام و ارحام و اهل بیت و افرادی را که به آنها علاقمند است، ملاقات میکند و از حالات و سرگذشت آنها اطلاع می یابد.
در کتاب کافی با سند خود از حَفْص بن البُختُری روایت میکند که حضرت صادق علیه السلام فرمودند: مؤمن، اهل خود را می بیند و آنچه را که موجب محبت اوست می بیند، لیکن چیزهائی که موجب کراهت او میگردد از نظر او پوشیده میشود؛ و کافر نیز اهل خود را می بیند و آنچه موجب ناراحتی و کراهت اوست مشاهده میکند، ولیکن چیزهائی که موجب محبت اوست از نظر او پوشیده میگردد. حضرت فرمودند: بعضی از مؤمنان در هر هفته یکبار در روز جمعه به زیارت و ملاقات اهل خود میرسند، و بعضی دیگر بر حسب مقدار عمل خود میتوانند آنانرا ملاقات و زیارت کنند.
و در کافی با سند خود از ابوبصیر روایت کرده که حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند: هیچ روح مؤمن و کافری نیست مگر آنکه در حین زوال شمس به دیدار اهل خود میرود، و اگر دید که اهلش به اعمال نیکو اشتغال دارند، سپاس و حمد خدای را بر این نعمت بجای می آورد. و چون کافر ببیند که اهل او بر اعمال نیک مشغولند، برای او موجب حسرت و ندامت خواهد شد.
و در کافی با سند خود از اسحاق بن عمار از حضرت اباالحسن موسی بن جعفر علیهما السلام روایت می کند که: از حضرت أبی الحسنِ الاول راجع به ارواحِ درگذشتگان پرسش کردم که آیا آنها اهل خود را ملاقات و دیدار می کنند؟ حضرت فرمودند: بلی. گفتم: در چه مقدار از زمان دیدار می کنند؟ حضرت فرمود: در هر جمعه و در هر ماه و در هر سال یکبار؛ برحسب منزلت و مکانت مؤمن. گفتم: در چه صورتی آنها برای دیدار أهل خود میروند؟ حضرت فرمود: در صورت پرنده لطیفی که خود را به روی دیوارها می اندازد، بر دیوارهای آنها فرود می آید و بر آنها اشراف می یابد؛ پس اگر آنها را در خیر و خوبی مشاهده کند خوشحال میشود، و اگر آنها را در بدی و حاجتمندی بنگرد اندوهگین و غمناک میگردد.
و در کافی با سند خود از عبدالرحیم قصیر روایت میکند: به آن حضرت عرض کردم: آیا مؤمن اهل خود را دیدار و زیارت میکند؟ فرمود: بلی، از پروردگارش إذن می طلبد و او به آن مؤمن اذن میدهد و دو فرشته نیز همراه او گسیل می نماید، آن مؤمن به صورت بعضی از پرندگان به سراغ اهل خود آمده و در خانه اش قرار میگیرد، بطوریکه نظر به اهلش میکند و کلام آنها را می شنود.
البته در اینجا که حضرت میفرماید به صورت پرنده و طیر بر دیوارها می نشیند، منظور این نیست که واقعاً روح مؤمن تعلق به صورت مرغی و حیوانی میگیرد، و انسان ممکن است بعضی از اوقات مرغی را که بر روی دیوار خانه می بیند واقعاً روح مرده او باشد؛ بلکه حضرت تمثیل می کنند بدین طریق که همانطور که مرغها بر روی دیوارهای شما خود را می اندازند و به آسانی رفت و آمد می کنند، همینطور هم روح مؤمن می آید و سرکشی میکند و از اهل خود و احوالات آنها اطلاع پیدا میکند .