پرسش. چه کنیم تا توفیق نماز شب پیدا کنیم؟
پاسخ: قصد چنین کار خیری خود ارزنده است. باید انگیزه این کار را تقویت کرده و با اراده جدی به انجام آن اقدام کرد. اگر انگیزه انسان قوی باشد و هدف والا، نه خواب میتواند جلوی انسان را بگیرد و نه خستگی و نه هیچ مانع دیگری. برای تقویت انگیزه باید به آثار و برکات و فواید نماز شب توجه کرد. مطالعه آثار و برکات نماز شب که چه نور امنیتی میآورد و چه مشکلاتی را حل میکند و چه برکتی در رزق و روزی میآورد، خود به خود انگیزه انسان را قوی میکند. خواندن روایات مربوط به نماز شب در تقویت روحیه مؤثر است.
نکته دوم اینکه برای خواندن نماز شب باید زمینه سازی کرد. نماز شب نیاز به آماده سازی و تهیه مقدمات دارد مثل اینکه دیر نخوابد، سیر نخورد، با وضو بخوابد و…
و نیز برای فراهم کردن زمینه توفیق نماز شب باید از گناه پرهیز کرد. در روایات آمده که گاهی انجام گناهی انسان را از نماز شب محروم میکند؛ چنانکه حضرت علی علیهالسلامدر مورد مردی که از محروم شدن از نماز شب گله میکرد، فرمود: تو مردی هستی که گناهانت تو را به زنجیر کشیده است. ( الکافی، ج ۳، ص ۴۵۱. )
بنابراین کسانی که میخواهند این توفیق را به دست آورند، باید از گناه پرهیز کنند. گاهی انسان متدینی بدون توجه گناهی را مرتکب میشود که او را از معنویت نماز شب محروم میکند. چنین انسانی باید به نفس خود رجوع کند و نفس خود را مؤاخذه کرده، حتی خود را تنبیه کند و از خود حساب بکشد. اهل دل و معنویت به مراقبت و نگهبانی از کار خود پرداختهاند تا به این درجات بالای معنوی رسیدهاند. در دعای ابوحمزه ثمالی آمده است: وقتی برای نماز بلند میشوم، چرت بر من مسلط میشود. چرا چنین شدهام و به این بلیه دچار شدهام. تا آنجا که میگوید: آیا با غافلین نشستهام که مرا از رحمت خود محروم کردهای یا در مجلس اهل باطل (بطّالین) حضور داشته ام. (بحارالانوار، ج ۹۵، ص ۸۷؛ لَعَلَّکَ رَأَیْتَنی فِی الغافِلینَ فَمِنْ رحمتِکَ آیَستَنی أولعلک رَأَیْتَنی آلَفُ مجالس البَطّالینَ…. )
گاهی حضور در جمعی که به امور لغوی میپردازند یا کسانی که از یاد خدا غافلاند، تو را از رحمت الهی محروم میکند. پس باید نفس را ملاقات کرد، غصه خورد و متنبه شد.
برای تقویت انگیزه آیاتی را تلاوت کنید که میفرماید:یَا أَیُّهَا المُزَّمِّل قُمِ الَّیلَ اِلاّ قَلیلا (مزمل: ۱ ـ ۲)
و نیز به آیه:
ومِنَاللَّیلِ فَتَهَجَّد بِهِنافِلَهً لَکَعَسی اَن یَبعَثَکَ رَبُّکَ مَقامـًا مَحمودا (اسراء:۷۹)
درمورد این دو آیه به تفسیر نیز مراجعه کرده، روایات این باب را مطالعه کنید. ( به تفسیر المیزان و تفسیر نمونه ذیل این دو آیه مراجعه کنید و نیز میزان الحکمه ذیل بحث نماز شب و نیز کتاب آداب الصلاه امام خمینی رحمهالله منابع خوبی هستند)