مقایسه ممنوع:
یکی از اشتباهات رایج بین زوجین، مقایسههای مختلف جسمی و اخلاقی بین همسرشان و دیگران در تنهایی خود و در حضور همسر است! این مقایسهها یعنی بمب آشفتگی و اختلاف خانوادگی. دادگاههای خانواده پر از همسرانی است که ریشه اختلاف آنها در اصل برگشت به یک سری مقایسههای روانی دارد که کار را درنهایت به دادگاه و جاهای باریک کشانده است. حتماً این مثال معروف را شنیدهاید که قبل از ازدواج چشمان خود را کاملاً باز کنید و بعد از ازدواج چشمان خود را کاملاً ببندید. این جمله فقط به معنای آن نیست که قبل از ازدواج به ملاکهای همسر خوب حتماً توجه کنید و همسرتان را با چشمان باز انتخاب کنید ولی بعد از ازدواج چشمان خود را به اشتباهات و کاستیهای اخلاقی که در همسرتان مشاهده میکنید ببندید تا زندگیتان سرد نشود؛ البته در کنار این معنا، این معنای دیگری برای آن جمله معروف هست که قبل از ازدواج سعی کنید در حد معقول آن ملاکهای زیبایی ظاهری و جسمی را که برای انتخاب همسرتان در نظر دارید دنبال کنید تا به مورد مناسبتان برسید اما بعد از ازدواج همسرتان را با جانودل بپذیرید و با بستن چشمان خود به نامحرم، زمینه مقایسههای خانمانسوز ظاهر و جسم همسرتان را با دیگران از بین ببرید.
چرا قرمز؟
رابطهسوزی:
برخی افراد و خانوادهها با توجیه «بهروز بودن!» و «امل نبودن» میخواهند روابط آزاد و غیراخلاقی را بین بستگان و محیطهای کاری رواج دهند اما واقعیت چیز دیگری است. پشت این توجیه فریبنده، میل تنوعطلبی است؛ البته اصل تنوعطلبی بد نیست ولی تنوعطلبی که از راه حرام باشد خط قرمز است. این نوع تنوعطلبی شاید یک رابطه ظاهری را بسازد اما برخی از روابط واقعی را میسوزاند. زوجینی که راحت با محرم و نامحرم، بگو و بخند میکنند، دست میدهند و… شاید مثلاً روابط عمومی بالایی از خود نشان بدهند اما در واقع بذر کینه، بدبینی و خیانت را نسبت به همسر شرعی و قانونی خود در دل خود و همسرشان میکارند و این یعنی دامن زدن به سوءتفاهمها و میدانید که گاهی سوءتفاهمی ساده میتواند بهتدریج همچون تبدیلشدن یک گلوله برفی کوچک به یک بهمن بزرگ، تبدیل به یک آسیب بزرگ رابطهای شود و بنیان زندگی زناشویی را از بیخ و بُن برکند.
حرصزایی:
قطعاً دست بالای دست بسیار و قطعاً در زیبایی و حتی کمال بالاتر از همسر انسان در عالم فراوان است و البته بهتر از آنها هم در کمال و جمال بسیار است. بیعفتی یعنی بیتوجهی به این اصل و پیوسته چشم به اینوآن داشتن. بیعفتی رابطه مستقیم با زیاد شدن حرص در فرد دارد. چنین شخصی مدام با ابزار چشمچرانی و هرزگی در دنیای واقعی و دنیای مجازی میخواهد چاه عمیق و بدون ته آز و حرص را پر کند ولی غافل است که این چاه را فقط خاک قبر پر میکند!
اتلاف نیرو:
نیروی روانی در وجود زن یا مرد، یک نیروی محدود است. این نیرو وقتی در جایی سرمایهگذاری شود، از قدرتش برای سرمایهگذاری کردن در جای دیگر کم میشود. عدم پاکدامنی یکی از زوجین میتواند نیروی روانی همسر را بهجای سرمایهگذاری در راه پیشرفت زندگی، دچار درگیریهای روانی سازد و آرامش ذهنی را از او بگیرد.
ضعف اراده:
یکی از آثار مهم بیعفتی، کاهش اراده در طول زمان است. ایستادگی در برابر وسوسههای شیطانی و تحریکات جنسی، مهارتی است با ارمغانی بهنام پاکی که به دنبال خود سببساز بالارفتن اعتمادبهنفس فرد در مسائل مختلف میشود که میوه آن اراده است. فردی که در مسئله وسوسهانگیز و مهمی مثل مسائل جنسی بتواند خودنگهداری کند، بهمرور ارادهاش قوی میشود و در سایر مسائل نیز میتواند توانمندی مقابله و غلبه بر مشکلات را در خود پرورش دهد.
فقدان صمیمیت:
اثبات عشق خالصانه به همسر از نتایج پاکدامنی است. کمترین اثر رابطه با نامحرمان در چارچوب غیراخلاقی، سست شدن محبت دو همراه زندگی نسبت به همدیگر است. زنی که شاهد تماسهای تلفنی و پیامکی مکرر و گاه خارج از عرف همسر خود با زن همکارش است، هرچند به روی خود نیاورد، بهمرور احساس میکند که نمیتواند به مردش اعتماد کند. این بیاعتمادی منجر به شکلگیری احساس خشم و ناامیدی در او میشود و همین مطلب کافی است تا محبت همسرش در دل او سست شود.
چگونه به خط قرمز نزدیک نشویم؟
ناخنک زدن ممنوع!:
زنی که از صبح تا شب در آشپزخانه به این غذا و آن غذا ناخنک میزند وقتیکه سر سفره مینشیند میل چندانی به غذا نمییابد. او آنقدر طعمهای مختلف را چشیده که دیگر نمیتواند غذای سفره را با اشتها و لذت بخورد. تکرار این حالت در روزهای متمادی منجر به ایجاد بیلذتی در او در هنگام صرف وعدههای غذایی میشود.
درباره زنوشوهری نیز که از صبح تا شب در محیط کار و محیط خارج از منزل، با عناوین مختلف با نامحرم رابطه دارند و بهقولمعروف ناخنکهای عاطفی و عشقی به این رابطه و آن رابطه زدهاند، وقتیکه در کنار همسر خود که وعده اصلی عشقشان است حاضر میشوند، بیحوصله و بیمیل و سیرند! و اگر هم تمایلی نشان دهند سطحی است! و البته بهمرورزمان هم وضع بدتر و بدتر میشود تا جایی که میشوند «تنهای تنها» و «غریبههایی زیر یک سقف» و کارشان به طلاق عاطفی میکشد.
ناخنک زدن فقط در محیط واقعی نیست بلکه در فضاهای مجازی و رسانهای نیز اتفاق میافتد؛ همچون پرسه زدن در سایتها، وبلاگها، اینستاگرام، تلگرام و… و یا تماشای برنامههای مستهجن و یا نامناسب ماهوارهای.
تذکر این نکته مناسب است که معمولاً مردان یا زنان متأهلی اهل ناخنک زدن میشوند که انواع مختلفی از محرومیتها و سرخوردگیها را تجربه میکنند؛ برای مثال احساس تنهایی در خانه، احساس ازخودبیگانگی و بیارزش بودن که ناشی از برخوردهای سرد همسرشان است، احساس کمبودهای عاطفی از ناحیه همسر، نبود تعاملات اجتماعی مناسب با همسر و خانواده او و نیز خانواده پدر و مادری، مشارکت نداشتن در فعالیتهای ورزشی و هنری، حتی بیاعتمادی افراد به رسانه ملی و نارضایتی از برنامه آنها، بیثباتی خانوادگی و بدبینی نسبت به آینده و… همه و همه در بروز این ناخنکها سهم دارند، اما میتوان مهمترین عامل این ناخنک زدنها را بیاعتقادی به ارزشهای مذهبی عنوان کرد.
سیر کنید:
لطفاً همدیگر را سیر کنید. بسیاری از توصیههای دین دراینباره است که زوجین از جهت مسائل زناشویی و روابط عاطفی چه مسائلی را باید رعایت کنند، مسائلی که بیتوجهی به آنها و ساده انگاشتن آنها مساوی است با متزلزل شدن تدریجی روابط زوجین. دین اسلام پر است از این توصیهها. البته باید در نظر داشته باشید که رابطه اتاقخواب قبل از اتاقخواب شروع میشود؛ یعنی لذتبری زناشویی زوجین از همدیگر صرفاً در مراودات جسمی مختصر نمیشود بلکه هر چه تعاملات عاطفی آن دو قبل از اتاقخواب، صمیمانهتر و همدلانهتر باشد، امکان تجربههای لذتبخشتری در این زمینه در مراودات زناشوییشان فراهم خواهد شد. برای چندوچون این روابط نیاز به مطالعه کتابهای اسلامی دراینباره است که الحمدالله دراینباره انتشارات مختلف کتابهایی را تهیه کردهاند؛ البته گاه نیاز به مشاورههای اسلامی-روانشناختی نیز هست.
مرنجان تا نرنجی:
مراقب باشید که دلی را نسوزانید تا دلتان نسوزد. این دنیا دار مکافات است. اگر امروز باعث شوی که کسی با دیدن شما و حتی با دیدن ادبیات گفتاری شما، با همسرش سرد شود، بدانید که دیر نیست که این بلا بهوسیله کسی دیگری بر سر زندگی شما بیاید. پس مراقب باشید که کسی را در دام مقایسه کردن شما با همسر خودش نیندازید که… . مردانی که از همسران خود میخواهند با غلیظترین و عشوهگرانهترین لباسها و آرایشها در کنار آنها به کوچه و خیابان بیایند، طبق اصل دست بالای دست بسیار است، باید بدانند اگرچه شاید همسر آنها بهتر از همسر چند نفر باشد، ولی قطعاً از همسر چند نفر دیگر پایینتر است و رواج این به رخ کشیدنهای جاهلی چیزی جز گسترش نارضایتی جسمی و روانی در سطح جامعه نخواهد بود. زنانی که در محیط کار و تحصیل با مردان دیگر عشوهگرانه سخن میگویند نیز خوب است بدانند آسیاب بهنوبت، اگر امروز دل مردی را به دام مقایسه بیندازی و نسبت به همسرش سرد کنی، دیری نخواهد گذشت که کسی دل همسر شما را نسبت به شما سرد خواهد کرد.
سکوت نکنید:
یکی از عوامل حفظکننده پاکدامنی زوجین ترمیم و برقراری روابط کلامی سالم با همدیگر است. سکوت و کمحرفی یکی از عوامل بسیار مخرب در زندگی زناشویی است؛ هرچند مشغلههای زندگی فراوان است اما لازم است که زوجین فرصت مناسبی را برای سخن گرفتن و بیان دیدگاههای خود در فضایی محترمانه و صمیمانه در زندگی فراهم کنند. کافی کمی از زمانهایی که در منزل برای تماشای تلویزیون یا سرک کشیدن به اینترنت است بکاهیم تا فرصتهایی ناب و انرژیبخشی برای گفتوگوی دوستانه فراهم نماییم. معمولاً برخی مردان متأهل با این بهانه که من حرفی بهدردبخور برای گفتن برای همسرم ندارم از انجام این مکالمه سرباز میزنند. کافی است از این افراد بخواهیم صرفاً هر آنچه که در محیط بیرون از خانه مثلاً در مسیر رفتن از خانه به محل کار یا بازگشت به خانه، در محیط کار یا تحصیل، زمانی که برای خرید لوازم خانه رفتهاند را برای همسرشان با جزئیات تعریف کنند. تعریف کردن کلیات برای زنان لذتبخش نیست زیرا بهقولمعروف «زنان حرفاند و مردان جمله» یعنی مردان میخواهند بهصورت کلی مطالب را نقل کنند ولی زنان مایلاند حرفبهحرف و بهصورت جزئی از اتفاقات باخبر شوند؛ زیرا جزئینگر هستند.
مرزها را جدی بگیرید:
مرزهای اسلام را جدی بگیرید. اسلام دین آزادی است، اما آزادی برای پرواز نه آزادی برای به چاه انداختن خود و دیگران. اسلام ما را از قید گناه آزاد میکند نه آنکه ما را در بند گناه به اسارت بکشد. بسیاری زوجین با بیخبری و یا خداینکرده بیاعتنایی به احکام اسلامی در باب عفت و حیا، خط قرمزها را درمینوردند! لازم است در این زمینه اطلاعات دینی خود را بالا ببریم و دست از احکام اسلامی برنداریم چراکه رعایت این احکام نهتنها تضمینکننده آرامش دنیای چندروزه ماست بلکه سعادت ابدی ما را در زندگی جاویدان آخرتی نیز فراهم میآورد.
درباره دستورات اسلامی شایانذکر است دینی که حتی از عطر زدن زنان هم غافل نیست و احکامی خاص دراینباره صادر فرموده چهطور در مورد نگاه به نامحرم، خندیدن نامحرم، گفتوگو با نامحرم، اختلاط با نامحرم و… حکمی نداشته باشد. برای مثال روایتی از پیامبر اکرم(ص) نقل میکنیم که ایشان میفرمایند:
«هر زن شوهرداری که برای غیر شوهرش خود را معطر سازد، نمازش به درگاه خدا پذیرفته نگردد تا اینکه مانند غسل جنابت خود را بشوید و بوی آن عطر را از خود بزداید.» (منلایحضره الفقیه، ترجمه غفاری، ج۵، ص۸۷).