سوال: آیا بهتر نیست حجاب در کشور ما ختیاری باشد نه اجباری؟
برخى از دستورات را- ولو از روى اجبار هم شده- باید به اجرا گذاشت و نمىتوان تنها به عقیده و میل مردم اکتفا کرد. اگر چنین باشد شما لحظهاى فکر کنید چقدر از مردم حاضرند با میل و رغبت و از روى اعتقاد از رشوهگرفتن و اختلاس اجتناب کنند؟ چقدر حاضرند از شراب و زنا با میل و رغبت احتراز نمایند؟ چقدر ازمردم حاضرند حتى با میل و رغبت به جلسات سخنرانى بیایند و در زمینه این گناهان و تبعات سوء آن توجیه شوند؟ تا سپس آنها را آزاد گذاشت تا در عمل هم با میل و رغبت وظایف خویش را اجرا کنند. این موضوع منحصر به کشور ما نیست. در هر کشورى یک سلسله دستوراتى است که به اجبار آنها را به اجرا مىگذارند. شما ملاحظه کنید در کشورى مثل فرانسه- که خود را مهد آزادى مىشمارند- چگونه به اجبار زنها را وادار به بىحجابى مىکنند تا به دانشگاه راه یابند از این بگذریم سایر وظایف و قوانین را با جریمههاى سنگین و مجازات سخت، به اجرا مىگذارند. شاید مطلع باشید که «تجاوز به عنف» در اروپا مجازات سخت و شدیدى به همراه دارد و به جا هم هست. بنابراین نمىتوان همه وظایف را انتظار داشت که مردم با میل و رغبت خویش انجام دهند. در خاتمه از اینکه سؤالاتى را مطرح کردهاید
سوال: آیا چادر و روپوش خانمها حتماً باید سیاه باشد؟
پوشیدن لباس سیاه واجب نیست. ملاک آن است که رنگ و شکل لباس خانمها باعث جلب توجه نامحرم نشود.
سوال: آیا حجاب و پوشش از ابتدا در دین اسلام وجودداشته است؟
پیش از نزول آیه ۳۱ نور، اگر چه حجاب در میان زنان مسلمان وجود داشت، اما به صورت یک امر واجب نبود و حدود اندازه حجاب نیز معیّن نبود. اما پس از نزول آیات حجاب ، این مسئله هم به صورت وجوب درآمد و هم حد و اندازه آن مشخص شد.
جهت توضیح بیشتر در مورد فلسفه حجاب و رد برخی از اشکالاتی که در زمینه آن مطرح شده (با استفاده از آیات و روایات) مطالبی به پیوست ضمیمه شده است.
چنانچه زوایای بیشتری از این موضوع را خواسته باشید در مکاتبات بعدی برای ما بنویسید تا بدانها پاسخ دادهشود.
سوال: آیا در ادله موجود جهت استنباط احکام پوشش زن در برابر نامحرم به رنگ پوشش تصریح یا اشاره شده است؟ اگر هست، خواهشمندیم جهت آشنایی خواهران بیان فرمایید.؟
پوشش زن رنگ خاصّی ندارد و الان هم در میان مسلمانهایی که مقید به حجاب هستند در بلاد مختلف، رنگهای مختلفی معمول شده است؛ ولی شک نیست پوشش زن باید طوری باشد که رنگ آن مایه تحریک دیگران نشود و همان طور که مردان غالباً در لباسها و پوشش خود رنگهای سنگین انتخاب و از رنگهای جلف پرهیز میکنند و آن را به بچهها واگذار میکنند، زنان هم در صحنه اجتماع که ظاهر میشوند، باید مثل مردان از رنگهای سنگین استفاده کنند که منشأ مفاسد نشود.
سوال: آیا در عصر پیامبر(ص ) و علی (ع ) نیز جلوی بی حجابی گرفته می شده با اینکه در آن زمان زنان یهودی و مشرک نیز وجود داشتند؟
آنچه مسلم است چه در عصر نبی اکرم(ص) و چه در عصر حضرت علی(ع)، مسأله امر به معروف ونهی از منکراجرا میگشته و در حد امکان جلوی بیحجابی و بدحجابی گرفته میشد. اینکه تا چه حد ممکن بوده، بستگی بهمیزان قدرت اجرایی آن بزرگواران داشته است. چه بسا امروزه، قدرت اجرائیمان بیشتر باشد و ابزار، امکانات،وسایل و نیروی انسانی بیشتری در اختیار داشته باشیم
سوال: آیا رعایت حجاب اقلیتهای دینی در زمان پیامبر اجباری بود؟
مذهبی که در قلمرو حکومت اسلامی زندگی میکند موظفند مقررات و قوانین کشور اسلامی را رعایت کنند از جمله مواردی که اقلیتهای مذهبی در جامعه اسلامی باید رعایت کنند عبارتند از:
۱- رعایت کلیه مقررات و قوانین اسلامی، کشورهای محل اقامت
۲- احترام به مقررات و شعائر دینی
۳- عدم تظاهر به منکرات،(۱). اقلیتهای مذهبی نمیتوانند سنتهای حاکم بر جامعه اسلامی را بشکنند طبق قراردادشان با حکومت اسلامی نباید به حدود و احکام اسلامی تجاوز کنند.
ج) حجاب زنان، از سنن قدیمی تمدنهای بشری بوده است و در ادیان الهی دین به خصوص زرتشت، یهود و مسیحیت مسئله حجاب و رعایت آن مطرح بوده است در بعضی از ادیان مثل دین یهود، مسئله حجاب سختتر از حجابی است که اسلام میگوید.
برای آگاهی بیشتر ر. ک: محمد محمدی آشنانی، حجاب در ادیان الهی استاد شهید مطهری، مسأله حجاب.
سوال: آیا زن در انتخاب پوشش باید مطیع همسر خود باشد؟
انتخاب نوع پوشش و لباس زن اگر مزاحم با حق شوهر نباشد و مفسده دیگری نداشته باشد اشکال ندارد. واضحاست که توافق زن و شوهر در مورد پوشش زن موجب الفت بیشتر میگردد. البته نه مرد میتوان زن را مجبور به پوشش غیرشرعی نماید و نه زن مجاز به پوشش غیرشرعی است
سوال: آیا زنان به پیامبران و امامان محرم هستند ؟توضیح دهید.
ج۱ـ پیامبران و امامان در زمان خود در همه احکام و تشریعات به غیر از استثناءهایی با سایر مردم برابر بوده اند و هیچ فرقی میان ایشان و سایر مردم وجود ندارد بنابراین اگر منظور زنان در حیات آنان است پاسخ معلوم است و اگر مقصود محرم بودن آنان با زنان نسلهای بعد و پس از دوران حیات دنیوی ایشان است باید پاسخ گفت: عالم پس از این جهان، عالمی نیست که در آن تشریعات جریان داشته باشد و اصلا این دنیا است که دارالتکلیف و مسئولیت و ابتلا است و در برزخ و قیامت هیچ یک از این موارد نبوده بنابراین محرم و نامحرم بودن در آنجا معنا ندارد.
پی نوشت:
(۱)) جواهر الکلام ج ۲۱ کتاب جهاد صفحه ۲۷۱ و ۲۷۰ و ۲۶۹ و ۲۶۸ شیخ محمد حسن نجفی) ره (انتشارات دارالکتاب الاسلامیه