ترشِ ترش، شیرینِ شیرین
به ما گفتهاند غذا میخوری، به غذایت نگاه کن، دقت کن! «فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَی طَعَامِه» این آیه خیلی معنا دارد. نگاه کن این از چه موادی ترکیب شده است. آخر خاک که ترش نیست، این لیمو چرا ترش است؟ خاک که شیرین نیست، این خرما چرا شیرین است؟ خاک که ترش و شیرین نیست، این انار و پرتقال چرا ترش و شیرین است؟ ترشی از کجا آمد؟ «یُسْقَی بِمَاء وَاحِدٍ» قرآن میگوید: یک آب و یک خاک واحد است! ترش ترش است لیموترش! شیرین شیرین است، خرمای شیرین! ترش و شیرین است، انار! از یک آب و یک خاک در یک باغ چند مزه و رنگ و عطر مختلف به وجود میآید. در همینها تدبر کن.
(عبس،۲۴)، (رعد،۴)
نماز شب و انار
یکی از چیزهایی که ما از آن غافل هستیم این است که مادیات و معنویات به هم پیوند خورده است. قرآن ۱۱۵ کلمه دنیا و ۱۱۵ کلمه آخرت دارد. این تصادف نیست. «تَنْزیلاً مِمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَ السَّماواتِ الْعُلی». دنیا و آخرت به هم گره خورده است. میگوید: اگر خوب غذا خوردی، باید بلند شوی عبادت کنی. «کُلُوا مِنْ طَیِّباتِ» از غذاهای طیب بخور، بعد میگوید: «وَ اعْمَلُوا صالِحا» از انرژیاش هم استفاده کن. یعنی اگر سیب خوردی، باید بنده خدا باشی، بنده خدا هم که بودی، باز در بهشت بهترین میوهها را میخوری. یعنی از نماز شب انار درمیآید، از انار نماز شب درمیآید. اینها در هم است. اگر انار خوردی، نماز شب بخوان. نماز شب بخوانی، انارهای بهشت را به تو میدهند. دنیا و آخرت به هم گره خورده است.
(طه،۴)، (مؤمنون،۵۱)
امتحان پدرانه
گاهی فراموش میکنیم ما نیز در غیبت مولایمان بیتأثیر نیستیم. پدر و مادر گاهی وقتها خودشان را پنهان میکنند ببینند بچه چه میگوید؟ امام حسن(ع) کوچک بود مسجد میآمد. حرفهای پدرش را گوش میداد و برای مادرش میگفت. یک روز امیرالمؤمنین(ع) خواست ببیند او چهطوری حرفها را گرفته و چهطور به مادرش منتقل میکند. رفت یک کنار خودش را پنهان کرد. پشت پردهای گوش داد ببیند پسرش حرفها را چهطور نقل میکند. در قرآن آمده «…فَإِنْ آنَسْتُمْ مِنْهُمْ رُشْداً؛ یتیمان را چون به حد بلوغ برسند، بیازمایید، اگر در آنها رشد کافی یافتید، اموالشان را به آنها بدهید.» ما با غیبت حضرت، مورد امتحان پدرانه قرار گرفتهایم. ما هم باید بلوغ عبادیمان را ثابت کنیم. (نساء،۶)